Colica renală

Extras din referat Cum descarc?

DEFINITIE: Paroxism dureros, cu localizare lombara si iradiere anteroinferioara spre fosa iliaca, testicul si scrot la barbat si vulva la femeie, prezentand o evolutie ondulatorie, cu maxime dureroase si perioade de acalmie. Reprezinta o urgenta medicala si urologica.
Maximul de intensitate este situat de obicei in unghiul costovertebral si in aria imediat inferioara coastei a XII-a, putand avea sediu variabil, in functie de localizarea obstacolului.
CAUZA principala a colicii renale este reprezentata de de instalarea brusca a unui obstacol in calea evacuarii urinei - cavitati renale, ureter, jonctiunea ureterovezicala, ceea ce creste brusc presiunea in sistemul ureteropielocaliceal si produce excitatia presoreceptorilor renali pentru durere.
Obstacolul ce blocheaza brusc calea urinara este cel mai des un calcul, dar poate fi, la fel de probabil, un cheag ( sangerare renoureterala ), material de supuratie de origine renala, (TBC renal).
Alte cauze :
- procese de vecinatate ( inflamatii, tumori ) prin compresiune extrinseca ;
- cauze iatrogene postterapeutice (chirurgicale, litotritie, radioterapie) ;
- infarct renal.
FIZIOPATOLOGIE : creste brusc presiunea in sistemul colector situat deasupra obstacolului si in acelasi timp apare un spasm al musculaturii netede a cailor urinare, ce amplifica la randu-i presiunea. Se intra intr-un cerc vicios : obstacol -> spasm ->  cresterea presiunii -> amplificarea efectului de obstacol.
Ecografic se evidentiaza hidronefroza sau ureterohidronefroza unilaterala putandu-se vizualiza functie de natura sa si obstacolul. 
La U.I.V. rinichiul este mut de partea afectata. Parenchimul renal se impregneaza cu substanta de contrast ce nu poate ajunge in cai - << rinichi mare alb >> - semn de staza renala.
CLINIC : bolnavul prezinta durere paroxistica, ce are caracterele descrise anterior, cu debut brusc, uneori in plina sanatate aparenta. Bolnavul cauta o pozitie antalgica, pe care nu o poate gasi - element util in diagnosticul diferential cu alte sindroame dureroase abdominale, care frecvent, imobilizeaza bolnavul.
Colica renala se insoteste de :
- simptomatologie digestiva : greturi, varsaturi, ileus, sindrom pseudoocluziv - semne de iritatie retro-          peritoneala ;
- semne neuropsihice : agitatie, anxietate extrema ;
- simptomatologie cardiovasculara : de obicei, TA si pulsul nu prezinta modificari. Asocierea febrei, poate accelera pulsul, iar scaderea TA in acest caz sugereaza o infectie urinara ;
- semne urinare : colica poate fi urmata de hematurie, ce poate fi cauzata de un calcul ce a migrat, devenind apoi obstructiv. Urina poate fi limpede prin excluderea rinichiului afectat sau tulbure prin suferinta rinichiului opus.
Asocierea colicii renale cu hematurie si histurie la bolnavul cu DZ sau mare consumator de analgezice poate sugera necroza papilara.
Exista o serie de particularitati simptomatologice in functie de localizarea obstacolului :
- obstacolul inalt, ( caliceal, pielic si ureteral lombar ), va produce un maxim dureros lombar, cu iradiere in fosa  iliaca si organele genitale ;
- obstacolul ileopelvin ureteral va mima apendicita acuta sau diverticulita Mekel ;
- calculul juxtavezical va determina colica renala insotita de semnele iritatiei vezicale : polakiurie, tenesme vezicale, durere pelviperineala, etc. 
Palparea lombara poate decela nefromegalie ( se efectueaza cu blandete pentru a nu exacerba durerea ).
Manevra Giordano este contraindicata - duce la cresterea presiunii in cavitati cu risc de rupere a structurilor aflate in tensiune.
Auscultator ( medic ) se pot decela sufluri de artera renala ce ar putea explica o ischemie renala acuta - cauza de colica renala.
INVESTIGATII PARACLINICE
Se efectueaza de urgenta : ecografie abdominala, RRVS, sumar de urina, eventual recoltare de sange ( glicemie, creatinina, ac. uric).
Ecografia : poate evidentia sediul si natura obstacolului si distensia cailor urinare in amonte         de acesta ( cati rinichi are pacientul ).
RRVS : poate evidentia formatiuni radioopace in aria de proiectie a aparatului urinar fara a     avea insa certitudinea.  
Uneori la analizele de laborator se constata oligurie pana la anurie cand obstacolul se instaleaza pe un rinichi unic congenital, functional, sau chirurgical.
Sumarul de urina poate evidentia hematurie macroscopica, leucociturie - piurie, orientand   
apartenenta durerii la tractul urinar. 
Se mai pot efectua ( la indicatia medicului ) UIV  - dupa calmarea durerii, scintigrama - renograma izotopica si la nevoie tomografie computerizata.
DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL in absenta traumatismului lombar se face cu :
- pielonefrita acuta
- sarcina ectopica
- anexita acuta / orhita acuta
- compresiile nervoase 
- colica  biliara - este prezent sindromul dispeptic, ex ecografic 
- apendicita acuta caracterizata prin semnele de compresie apendiculara, leucocitoza, febra, semnele peritonitei, absenta microhematuriei.
- ulcerul perforat cu durere violenta epigastrica  si peritonita  instalata rapid si semnele hemoragiei digestive 
- pancreatita acuta, cu semne sanguine si urinare ale lizei pancreatice, cu durere  << in bara >>.
Toate celelalte sindroame dureroase abdominale nu sunt insotite de regula de hematurie,  distensie ecografica a cavitatilor renale, semne radiologice de litiaza.
Bolnavul in colica renala e agitat spre deosebire de iritatia  peritoneala in care bolnavul cauta
pozitii antalgice si devine imobil.
TRATAMENTUL : cuprinde 2 faze : calmarea durerii si tratarea cauzei 
Calmarea durerii : se va incerca indeplinirea obiectivului de la camera de garda a clinicii si se obtine astfel :
1. CURA DE SETE: aportul hidric redus, scade diureza si deci presiunea pe cai. Daca se decide instalarea unei perfuzii i. v. , aceasta nu va depasi 250 ml. ser perfuzabil, avand rolul de vehicol de transport pentru substantele analgezice, antispastice, antiinflamatoare in colicile rebele.
2.   Administrare de ANALGEZICE ( Algocalmin, Salicilati, Piafen, Fortral, Tramal, derivati morfinici ).
3. ANTISPASTICE miolitice ( Papaverina, Nitroglicerina, Lizadon, Scobutil, No-spa )
4. ANTIINFLAMATORII nesteroidiene ( Ibuprofen, Indocid, Fenilbutazona, Diclofenac, Piroxicam - preferabil supozitoare, avand efect pe 2 cai: efect antiinflamator cu reducerea edemului la nivelul obstacolului - cu efect permisiv pt urina - scad diureza si deci presiunea.
5. Se mai folosesc ? -blocante ( Ergotoxin, Prazosin, Alfuzosin,  Tamsulosin )
6. Antibioterapia se asociaza doar cand urocultura este pozitiva sau semnele clinice indica suspiciune de infectie urinara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Colica renala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!