Clonarea

Extras din referat Cum descarc?

Etimologic, cuvantul clonare provine din grecescul klon, tradus in limba romana prin "germen", "vlastar" sau "ramurica". Clonarea ar fi, asadar, operatiunea de creare a unui germene dintr-un material genetic preexistent. In termenii literaturii de specialitate, procesul de clonare ar fi unul ce se refera la un "grup de celule sau organisme identice, derivate dintr-o singura celula sau dintr-un singur individ, printr-o modalitate de reproducere asexuata" . Accentul cade pe "celula", inteleasa ca fiind "unitatea structurala, functionala si genetica a organismelor vii".
Definitii:
-Clonarea reprezinta procesul de a crea o copie identica genetic a unui original. Clona in sensul biologic reprezinta un organism multicelular care poseda exact aceleasi gene cu un alt organism viu. 
-Clonarea este procesul prin care dintr-o singura celula cultivata se obtine o colonie de celule identice . 
-Clonarea mai poate fi privita si ca un proces de duplicare (si nu de reproducere ), in urma caruia rezulta un material genetic identic, care nu este insa obtinut prin mijloace sexuale.
Tipuri de clonari:
1)Clonarea la plante
Clonarea la plante se bazeaza pe fenomenul de topipotenta care consta in capacitatea de a genera, prin diviziuni succesive, intregul organism .Pentru obtinerea clonelor se utilizeaza fie prelevarea merisistemelor, fie inmultirea vegetativa.Tot la plante prin cultura de polen, antere, ovare sau ovule nefecundate se obtin organisme haploide normale,dar sterile. 
Cultivate acestea produc substante farmacologic active pentru:
-Industria farmaceutica
-Industria alimentara
-Industria cosmetica
2)Clonarea la animale
Pentru prima data in istoria biologiei, la 27 februarie 1997, un grup de cercetatori de la Institutul de biotehnologie animala Roslin (Edinburgh) au anuntat ca au reusit clonarea unui mamifer adult. Cercetatorii au creat o oaie, Dolly, fara parinti, folosind o celula diferentiata prelevata din glanda mamara.
Tehnica prin care cercetatorii din Edinburgh au creat-o pe Dolly se poate rezuma in urmatoarele etape:
- se extrage o celula din glanda mamara de la oaia A, care va fi clonata.
- se preleveaza un ovul nefecundat de la o oaie B si i se elimina nucleul, apoi se fuzioneaza celula glandei mamare A cu ovulul enucleat B.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clonarea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!