Circuitul Energiei Intr-o Padure

Extras din referat Cum descarc?

Padurea,entitate biologica de prim rang,impresioneaza in primul rand prin dimensiunile si forma arborilor raspanditi pe vaste teritorii,ca si prin diversitatea si bogatia elementelor ce o compun.Ea indeplineste un rol de importanta deosebita in viata omenirii atat ca resursa regenerabila de lemn si de alte produse vegetale si animale,cat si ca parte de neinlocuit,a mediului de viata. 
Existenta si fuctionarea continua a biosferei se bazeaza pe sursa de energie solara,gratie carora au loc procesele metabolice prin care organismele se nasc,se hranesc unele pe seama altora si mor,alcatuind numeroase lanturi trofice,de-a lungul unui ciclu de transformare urias si permanent. 
In cele din urma,energia folosita in procesele biologice este degradata sub forma de caldura si degajata in mediul inconjurator.Ca atare,ecosistemele forestiere reprezinta veritabile masini solare,care capteaza,transforma si inmagazineaza energia cosmica gratuita necesara vietii,fiind pe drept cuvant considerate"un dar al Soarelui".Circuitul substantelor minerale constituie un alt "miracol"al naturii. 
Acest circuit se produce cu o mare intensitate,fiind anual incorporate in lemn scoarta,frunze,flori,fructe,cantitati insemnate de macroelemente:azot,calciu,potasiu,fosfor etc.si microelemente. 
Prin cercetari s-a stabilit ca padurile consuma anual pe un hectar,aproximativ 50Kg azot,5-6 Kg fosfor,50-80Kg calciu,10-30Kg potasiu si cantitati reduse de microelemente. 
Anual,insa,padurile restituie solului 3-4 tone la hectar materie organica,continand 80-85% din substantele minerale consumate;pierderile inregistrate in ecosistemele echilibrate se refac,tot in mod natural si anume:azotul din ploi iar celelalte substante din substratul litologic.In padurile din zona tropicala,circuitul elementelor nutritive este mai rapid decat in padurile din zona temperata.Astfel,in zona topicala,prin descompunerea litierei si a celorlalte resturi organice(circa 10-12 tone pe


Fisiere in arhiva (1):

  • Circuitul Energiei Intr-o Padure.rtf

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!