Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orzul se numara printre cele mai vechi plante luate in cultura.

Sint mentiuni ca el s-a cultivat din epoca de piatra, o data cu primele inceputuri ale agriculturii. Orzul are multiple intrebuintari in alimentatia omului, in furajarea animalelor si in industrie. Orzul este folosit in alimentatia omului sub forma de arpacas, crupele obtinute din boabe de orz prin perlare se folosesc la prepararea supelor si sosurilor, iar macinate se folosesc in hrana sugarilor si la prepararea unor specialitati. Boabele de orz reprezinta un furaj concentrat foarte bun pentru animalele puse la ingrasat, cele producatoare de lapte si animale tinere. Paiele de orz depasesc valoarea nutritiva a celor de griu, ovaz si secara, fiind folosite ca un bun nutret fibros. Coltii (germenii de malt) si borhotul de bere au o buna valoare furajera, contribuind la stimularea productiei de lapte a vacilor. In obtinerea maltului si a berii orzul este folosit inca din antichitate, avind o larga utilizare si in zilele noastre. Orzoaica datorita uniformitatii boabelor, a continutului mai scazut in proteine si mai bogat in amidon este materia prima cea mai buna la fabricarea berii. Particularitati biologice Temperatura minima de germinare este 3-4 grade C., optima 20 grade C., maxima 28-30 grade C., iar cantitatea de apa circa 48% din masa boabelor. Radacina este mai redusa cu 8, 7% din masa totala a plantei decit a griului. La infratire fiecare frate formeaza radacini proprii ca si la griu secara si ovaz. Orzul are puterea de strabatere mai redusa decit alte cereale.

Semanat prea adinc (6-7 cm) daca solul formeaza crusta puternica, deseori coltul nu poate sa rasara. Orzul are infratirea mai buna decit griul secara sau ovazul. Orzul de toamna are infratirea mai buna decit orzul de primavara. La orzoaica infratirea trebuie sa fie mai slaba pentru a nu reduce uniformitatea plantelor si respectiv a boabelor. Orzul si orzoaica de primavara au perioada de vegetatie de 90 - 120 zile.

Cerintele fata de clima si sol Sint in general mai reduse decit la griu dar aceste cerinte sint dependente de forma cultivata. Orzul este mai rezistent la temperaturi ridicate decit griul, secara si ovazul. Orzul de primavara (furajer) avind perioada de vegetatie scurta, reuseste in climate uscate sau cele aspre. Orzoaica pentru a realiza calitatea ceruta in fabricarea berii se cultiva in zone mai racoroase si umede, unde continutul proteic in boabe este mai scazut, prin prelungirea perioadei depunerii amidonului. Orzul de toamna este mai sensibil la iernare decit griul sau secara de toamna rezistind pina la -15 grade C., la nivelul nodului de infratire daca a parcurs procesul de calire. Avind perioada de vegetatie mai scurta orzul evita seceta, maturizindu-se inainte de secetele de vara, scapind astfel mai usor de sistavire comparativ cu griul. Fata de sol orzul este mai pretentios decit griul avind sistemul radicular cu capacitate mai redusa de absorbtie si perioada de vegetatie mai ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cereale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 374 cuvinte
Nr caractere:
17 487 caractere
Marime:
21.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
cereale, orz
Predat:
la liceu
Sus!