Celula, Unitatea Structurala si Genetica a Organismului

Extras din referat Cum descarc?

Citologia: este stiinta care studiaza morfologia, anatomia si fiziologia celulei.
Celula: este unitatea de baza structurala, functionala si genetica a tuturor organismelor vii. Ea poate exista singura sau in grup, formand tesuturi
Celula intra in componenta tutur ororganismelor vii, fiind cea mai mica unitate vie capabila sa se multiplice, nu exista viata in afara celulei, fiecare celula se naste dintr-o alta celula, se divide si moare.
Forma celulelor: initial toate celulele au forma globulara, ulterior devin fusiforme, cilindrice, cubice, stelate, ovale, sferice,prismatice, etc.
Dimensiulile celulelor: de ordinul micronilor 10-100mu
5 mu-spematozoidul 7-7,5 mu-hematiile 150 mu-ovulul uman
Structura celulei: membrana, citoplasma si nucleu
I. Membrana: 
Membrana celulara: este o structura celulara ce delimiteaza si compartimenteaza continutul celular. Constituie o bariera selectiva pentru pasajul moleculelor si ionilor. Este o structura bidimensionala continua cu grosimea de 6-9 nm si cu proprietati caracteristice de permeabilitate selectiva, ce confera individualitate celulei. Membrana celulara este formata din lipide si proteine.
II. Citoplasma si componentele subcelulare:
Citoplasma: este masa celulara care inconjoara nucleul. Se prezinta un sitem coloidal, in care mediul de dispersie este apa, iar faza dipersata - ansamblul de micele organice ce se gasesc in stare de miscare browniana. Din punct de vedere structural si functional citoplasma este formata din doua componente: hialoplasma (citoplasma fundamentala) ce este formata din citosol si citoschelet; granuloplasma ce este formata din organite citoplasmatice ancorate de citoschelet. 
- Hialoplasma: 
Este un lichid vascos,incolor si semitransparent. Este alcatuit din apa (peste 60%), substante minerale si substante organice. Starea ei fizica este de sistem colloidal. Sistemul colloidal cuprinde: starea de sol-fluid (cellule tinere), starea de gel-gelatinos (cellule batrane).
- Citoscheletul: 
Este format din molecule proteice din hialoplasma, care se dispun sub forma unor filamente si tubuli in forma unei retele tridimensionale.
Organitele celulare: sunt structuri specializate din citoplasma celulara, care indeplinesc functii specifice si poseda membrana proprie. Organitele pot fi comune tuturor celulelor si specifice anumitor celule. 
a) organitele comune: se gasesc in majoritatea celulelor eucariote
- Reticulul endoplasmatic: 
Este un organit care se gaseste la celulele eucariote. "endoplasmatic" inseamna in interiorul citoplasmei, iar "reticul" inseamna panza/retea mica. Este o retea de tubuli si vizicule, poate fi neted (lipsit de ribozomi) sau rugos (cu ribozomi atasati). Este un sistem tridimensional din canalicule,vezicule si cisterne, face legatura intre membrana plasmatica si membrana nucleara. Are rol: este un sistem circulator intraplasmatic (transporta substante in toata citoplasma). R.E.N. estesediul sintezei lipidelor R.E.R. este sediul sintezei proteinelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Celula, Unitatea Structurala si Genetica a Organismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!