Celula

Extras din referat Cum descarc?

O data cu perfectionarea microscopului optic a devenit posibil studiul componentelor celulare: membrana, citoplasma, nucleul, cloroplastele, vacuolele etc.
In conceptia actuala, celula este unitatea biologica structurala si functionala a materiei vii.
Ea intra in componenta tuturor organismelor, fiind cea mai mica unitate vie capabila sa se multiplice.
Membrana plasmatica se gaseste la exteriorul citoplasmei si are rolul de a proteja si de a media schimburile de substante.
Citoplasma este substanta fundamentala a celulei care ocupa spatiul dintre membrana plasmatica si membrana nucleului.
Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule ramificate, care face legatura dintre membrana plasmatica si membrana nucleului.
El are aspect neted sau rugos.
Mitocondriile sunt asezate, de regula, in jurul nucleului, fiind mai numeroase in celule cu activitate intensa. Ele au rolul in respiratia celulara si sunt considerate uzina energetica a celulei.
Aparatul Golgi este asezat tot in apropierea nucleului, si i se atribuie un rol secretor. El selecteaza unele proteine sintetizate la nivelul R. E. si este implicat si in formarea membranei celulare.
Ribozomii sunt sferici, liberi sau atasati de reticulul endoplasmatic. Contin ARN, proteine si au rol in sintetizarea proteinelor.
Lizozomii sunt corpusculi foarte mici care stocheaza peste 40 de enzime digestive. Ei au rol in digestia celulara si sunt considerati maturatori ai celulelor.
Nucleul este de obicei sferic, situat central si unic. El este inconjurat de o membrana nucleara dubla, strabatuta de pori prin care se face schimbul intre nucleu si citoplasma. Nucleul este coordonatorul intregii activitati celulare.
Centrozomul se intalneste la majoritatea celulelor si are rol in diviziunea celulara.
Incluziunile sunt produsi rezultati din activitatea metabolica a celulei.
Constituentii celulari sunt in stransa legatura unii cu altii. Fiecare constituent are o structura specifica si un anumit rol in viata celulei.
Functiile celulei Totalitatea transformarilor care au loc in celula, in urma schimbului de materie si energie cu mediul, constituie metabolismul celular.
Excitabilitatea este raspunsul specific dat de celula la actiunea diferitilor factori de mediu.
Miscarea presupune deplasarea activa a unor constituienti celulari precum si curentii citoplasmatici care antreneaza continutul celular.
Semipermeabilitatea este insusirea membranei plasmatice de a fi permeabila pentru apa si anumite substante si impermeabila pentru substante care au dimensiuni mari.
Semipermeabilitatea membranelor plasmatice este controlata de forte pasive si active. Astfel avem fortele pasive: difuzia, osmoza si turgescenta, iar fortele active sunt: polarizarea electrica, fagocitoza (la celulele animale pinocitoza). Inmultirea celulelor Celulele ajunse la maturitate dau nastere la noi celule asemanatoare cu celula-mama printr-un proces numit diviziune.
La maturitate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Celula - Varianta 7
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!