Celula

Extras din referat Cum descarc?

Celula este unitatea structurala, functionala si genetica a organismului. Celula indeplineste functiile organismului. Celula este unitatea genetica prin ADN-ul care se gaseste in genele plasate in cromozomi. ADN-ul are rolul de a inmagazina si de a trensmite informatia genetica de la parinti la urmasi.
FORMA: Initial toate celulele au forma sferica iar pe parcurs isi modifica forma in functie de rolul pe care il indeplinesc.
Dimensiunile celulelor sunt microscopice (20 30 microni) iar celula musculara are dimensiuni mari pana la 10 12 cm. Dimensiunile celulelor variaza in functie de rolul lor si de mediu.
STRUCTURA: celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu. Membrana: are permeabilitate selectiva si rol de protectie. Este trilaminata (staturile exterioare sunt de natura proteica iar stratul central este de natura fosfo-lipidica). Membrana defineste celula ca unitate individuala, separand-o de mediul inconjurator. Pe langa rolul structural al membranei celulare, aceasta mediaza si controleaza interactiunile celulei cu componentele mediului extracelular, cu ioni si molecule.
Citoplasma: Este alcatuita dintr-o componenta nestructurata (hialoplasma) si o componenta structurata (citoplasma propriu-zisa). Are in componenta sa organite specifice (neurofibrile, miofibrile, corpusculii Nissl) si organite comune (ribozomi, mitocondrii, Aparat Golgi, lizozomi, centrozom, Reticul Endoplasmatic) Ribozomi (corpusculii lui Palade) sunt liberi sau atasati de Reticulul Endoplasmatic.
Au rol in sinteza proteica. Au forma sferica.
Lizozomii sunt corpusculi mici in care se afla peste 40 de enzime digestive. Sunt in numar mare in celulele animale si mai putine in celule vegetale. Au rol in digestia celulara. Sunt particule maturatoare ale celulei.
Numarul mare al acestora este raspandit in celulele imbatranite si in leucocite. contin enzime care au rol in digestia intracelulara (distrugerea microbilor si a celulelor moarte). Contin enzime care au rol in digestia intracelulara (distrugerea microbilor si a celulelor moarte). Centrozomul se intalneste la majoritatea celulelor in afara de neuron. El se afla in apropierea nucleului. Are rol in diviziunea celulara (rol in formarea fusului de diviziune) si in structura sa intra unul-doi centrioli. Incluziunile sunt produsi rezultati din activitatea metabolica a celulei.
Celula animala ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Celula - Varianta 5
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!