Ceapa

Extras din referat Cum descarc?

Allium cepa Fam. Liliaceea
Cunoscuta ca remediu in foarte multe afectiuni inca din antichitate.
Denumiri populare: arpagic, caba, cebula, ceapa-bulgareasca, ceapa de apa, ceapa de arpagic, ceapa de gradina, ceapa-hasma, ceapa-lunguiesa, ceapa-moldoveneasca, cepoi, cepsoara de vara, ceaclama, hagima, hajma, harpagica, herpejica, hocegi, orceag, parpagica, samulastra, teapa, teapi, tepoi. 
Descriere- este bianuala, are tulpina dreapta si un bulb in pamant. Florile sunt mici, albe galbui, dispuse grupat. Are un miros specific. Infloreste in iulie-august. Fructul este o capsula mare in care se gasesc semintele de culoare neagra la maturitate. Este prezenta in cultura in intreaga tara.
In terapeutica se pot folosi toate partile plantei
In traditia populara: cojile de ceapa galbena uscate, se foloseau pentru a vopsi in galben, fire sau oua. Cojile de ceapa rosie macerate in apa timp de 5 zile si apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea matasii si oualor in galben, portocaliu ori brun. 
A fost unul din leacurile cele mai importante. Bulbul pisat si copt se folosea contra buboaielor si loviturilor. 
In unele zone ceapa se cocea in spuza, i se scotea miezul si se introducea in locul lui o bucatica de lumanare sau seu, se lepada apoi coaja si asa cum era calda se punea cate o foaie pe buboaie.
Pe lovituri se legau de mai multe ori cu ceapa, pisata cu muchea toporului, nu tocata, presarata cu multa sare si stropita cu rachiu. Cu ceapa se faceau legaturi la bube. 
La arsuri se aplica ceapa pisata si amestecata cu smantana. La galme se punea ceapa pisata cu sare sau prajita cu sapun, untura ranceda cu ceapa. Sau ceapa fripta si frunze de nalba. Pentru durere de burta se taia o ceapa in doua, se presara cu piper si se lega la buric; ori se pisau bine 3-4 cepe coapte in spuza, amestecate cu faina si apa calduta si se punea cataplasma pe burta. 
Pe Somes se faceau spalaturi cu zeama de ceapa contra caderi parului. 
La limbrici se taia 1-2 cepe, inca de cu seara, si se punea intr-un vas cu apa, unde se lasau o noapte, apoi dimineata pe nemancate se bea apa.
Compozitie chimica: vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B6, E, PP, acid folic. Fitohormoni: auxine, giberline. Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructozil-transferaze.
Actiune farmaceutica: antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv. Impiedeca inmultirea microbiana, chiar contra stafilococilor, limiteaza durerea sau chiar o suprima. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac, etc. Este utila in afectiunile cardiace deoarece fluidifica sangele fiind utila in tromboze in special. Cea mai utila este ceapa verde, dar la fel de bine se poate folosi si ceapa de iarna.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, adenite, adenom de prostata, afectiuni digestive, afectiuni intestinale, afectiuni respiratorii, afectiunile sangelui, amigdalite, angina, arsuri, astenie, astm, arteroscleroza, artritism, atonie gastrica, azotemie, balonari, bataturi, boli renale, bronsite, candidoze, congestia cefalice, diabet, diaree, diareea sugarilor, dureri stomacale, fractura, furuncul, gripa, hemoroizi, impotenta, infectii renale, litiaze biliare, litiaze renale, limfatism, meningita, migrena, negi, nevralgii diverse, oligurie, obezitate, paraziti intestinali, pletora, prevenirea senescentei, prostatism, rahitism, rani diferite, retentie de urina, reumatism, sange ingrosat, surditate, surmenaj intelectual, tulburari digestive, tuse, varice
Mod de folosire:
-cel mai util este sa se consume pentru intern ceapa cruda in special verde sau sa se consume suc de ceapa.
-Tinctura- se pune 20 ml de suc de ceapa in 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine timp de 15 zile, apoi se strecoara. Se poate apoi pune la rece in recipiente bine inchise si se poate lua diluat in 100 ml apa cate 1 lingurita in toate afectiunile interne de 3 ori pe zi. Extern se poate folosi aceasta in diferite dilutii in functie de toleranta locala.
-Ceapa cruda ca atare sau macerata cateva ore in ulei de masline, in salata in cruditati, aperitive, in toate ciorbele.
-Taiata fin si luata cu lapte sau in supa, asezata pe unt cu paine.
-O ceapa taiata fin macerata cateva ore in apa calda. Se bea maceratul dimineata pe nemancate, cu cateva picaturi de lamaie in afectiunile venoase sau cele descrise.
-Contra gripei- lasam sa se macereze 2 cepe taiate in felii subtiri in  1/2  litru apa. Un pahar de macerat intre mese si un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
Contra diareei: o mana de foi de ceapa, brune la un litru de apa se fierbe timp de 15 minute. Se bea  1/2  litri pe zi.
-Un bulb de ceapa taiat marunt se pune cu miere cat sa-l acopere. Se mai pune 100 ml apa si se lasa timp de 24 ore apoi se strecoara. Se bea in fiecare dimineata in cure in special in bolile sangelui sau boli mai grave, cand se poate face aceasta cura timp de 20 de zile. Este util in candidoze si foarte multe alte afectiuni din cele de mai sus (retentie de urina, infectii, boli renale, etc).
-Contra diareei sugarilor: se infuzeaza timp de 2 ore trei cepe taiate (fara sa fie curatite de coaja-cepe de iarna) la 1 litru de apa in clocote. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Indulcit cu zahar putin
-Contra parazitilor intestinali: lasam sa se macereze 6 zile o ceapa mare taiata felii intr-un litru de vin alb. Un pahar in fiecare dimineata timp de 1 saptamana, Se reia timp de 2-3 luni, repetandu-se.
-Contra reumatismelor: decoct de 3 cepe taiate, necuratate de foitele invelitoare intr-un litru de apa; se fierbe 15 minute, se strecoara si se ia cate un pahar dimineata si la culcare.
-Contra litiazei biliare: o ceapa mare, taiata fin, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g apa si 40 g de untura nesarata. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se bea foarte calda mai multe seri la rand. Dupa 2 ore la culcare se ia un decoct de crusin. Tratamentul se face o data in an.
-Se macereaza timp de 10 zile ceapa proaspata intr-o cantitate de alcool de 90? egala cu greutatea ei; se iau 3-5 lingurite pe zi.
-Vin: ceapa taiata fin.300 g
miere lichida.100 g
vin alb.600 g


Fisiere in arhiva (1):

  • Ceapa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă gratuit acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.


Hopa sus!