Cartoful

Extras din referat

- 23, 7% substanta uscata (17, 5% amidon si proteine): - enzime; - vitaminele A, B1, B2, C, D, PP; devine toxica la 0, 1 g/kg masa vie.
Din o tona de cartofi se obtin prin prelucrare industriala: - 95 litri de alcool de 40?; - 15-17 kilograme de cauciuc sintetic; - 140 de kilograme de amidon uscat; - 100 de kilograme de dextrina.
Particularitati botanice si biologice de la plantare la rasarire sunt 15 30 de zile (in functie de temperatura); de la rasarire pana la inceputul tuberizarii sunt 10 30 zile (are loc cresterea radacinii, a stolonilor, a tulpinii si frunzelor); Radacina fibroasa si ramificata, radacina primara si radacina secundara (stolonifera); Stoloni muguri axilari si terminali; in spatiul varfului de crestere exista o zona care se ingroasa, din care se formeaza tuberculul.
tuberizarea (incetarea cresterii plantei aeriene si crestere tuberculului) dureaza 25 45 de zile; Maturarea tuberculului (reducerea ritmului de tuberizare, frunzele si lujerii ingalbenindu se) dureaza 20 40 de zile.
Pe suprafata tuberculului exista ochi, formati din 3 muguri la subsoara unui rudiment de frunza, care se numeste spranceana. In conditii optime de perminare, cartoful incolteste (mugurele central) se transforma in colt.
Clasificare Zone de favorabilitate foarte favorabile depresiunile intramontane si extramontane (temperaturi de 16 18 (C, precipitatii anuale mai mari de 600 mm/an); favorabile dealuri subcarpatice (temperaturi de 19 20 (C, precipitatii anuale mai mici); favorabile pentru cultura timpurie in Sud, in Sud Est, in Arad, in Sudul Moldovei, in Dobrogea.
G. Relatiile cu factorii de mediu caldura cresterea plantelor si formarea tuberculilor are loc cel mai bine la temperaturi de 15 18 (C; la temperaturi de 2 sau 3 (C cartoful este complet distrus; lumina este pretentios fata de lumina mai ales in faza formarii tuberculilor; la umbra nu formeaza tuberculi; umiditatea are cerinte mari fata de umiditate; seceta determina stagnarea cresterii tuberculilor, reducerea productiei si capacitatea de pastrare; solul are cerinte ridicate fatp de sol; prefera soluri nisipo lutoase, luto nisipoase, aluvionare, afanate, bine aerisite, fertile.
H. Rotatia culturii Inaintea cartofului se cultiva: familia leguminosae grau, orz si porumb.
Se recolteaza: cartofii timpurii manual, cand au aproximativ 30 de grame; ceilalti cand vrejii sunt uscati.
Daunatori si boli Carabusul de mai (larva roade galseria in tubercul, si aici se restbilesc bacteriile si ciupercile, care produc putrezirea); Gandacul de Colorado (roade frunzele); Boli: Viroze (virusi); Raia comuna a cartofului; Mana (pete brun rosiatice pe frunze); Fainarea (frunzele acoperite cu un micelin albicios). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cartoful.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!