Caria dentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Caria dentara este boala infectioasa provocata de bacteriile din cavitatea bucala (in special Str. Mutans si lactobacili) si produsele acestora care ajuta la formarea placii dentare microbiene si actioneaza demineralizand si distrugand suprafata externa a dintelui - smaltul.

Caria pe suprafata superioara a dintilor, apare frecvent la copii deoarece, in timpul periajului dentar aceste suprafete sunt deseori omise.

Caria interdentara. Zonele dintre dinti sunt greu accesibile periutei de dinti, cariile interdentare putandu-se dezvolta daca nu sunt folosite si mijloace ajutatoare ale priajului, cu ar fi ata dentara sau apa de gura.

Caria de la radacina dintilor, este des asociata cu boli ale gingiilor sau paradontoza. Apare de obicei la persoanele in varsta, dezvoltarea acestor carii putand duce la afectiuni mult mai grave ale dintilor.

Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor.

Ea incepe in smalt (stratul dur, extern al dintelui) si, pe masura ce creste in dimensiune si se apropie de pulpa dentara (nerv), incep sa apara dureri la dulce, la rece, poate sa retina resturi de mancare si pacientul o poate simti cu limba.

Daca nu e tratata nici in aceasta faza, se ajunge la infectia pulpei dentare, insotita adesea de dureri atroce, si apoi a tesutului din jurul varfului radacinii (parodontiul apical). Aceste infectii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, cateodata chiar febra si stare de rau general. Adesea dintele nu se mai poate recupera si trebuie extras.

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor. Spalarea dintilor in fiecare dimineata si seara cate 3 minute, cu miscari invatate de la medicul stomatolog este de asemenea o masura de prevenire a cariei dentare. Pacientul trebuie sa se informeze foarte bine in legatura cu modul de spalare a dintilor, deoarece cei mai multi oameni efectueaza un periaj incorect. De asemenea, o guma de mestecat fara zahar sau un mar pot ajuta, dupa masa, la curatarea dintilor.

Caria nu trebuie tratata acasa sub nicio forma. Nici metodele empirice, nici medicamentele luate fara sfatul medicului nu fac bine, ba chiar pot dauna. Exista doua mituri in legatura cu durerile de dinti care nu sunt deloc reale: dintele nu se umfla de la curent, ci din cauza cariei complicate si catelul de usturoi introdus in ureche nu numai ca nu calmeaza durerea de dinti, dar va poate trimite de urgenta la ORL pentru ca nu il mai puteti scoate.

Una din localizarile cele mai frecvente ale cariilor este pe suprafetele aproximale, adica pe suprafetele care vin in contact cu dintii vecini. Cauzele tin atat de structura dintelui, cat, mai ales, de dificultatea curatirii si autocuratirii (prin flux salivar si masticatie) acestor suprafete. De multe ori apar carii pe ambii dinti in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caria dentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
742 cuvinte
Nr caractere:
3 917 caractere
Marime:
8.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
carie, dinti
Predat:
la gimnaziu
Sus!