Broaște veninoase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Broasca raioasa de stuf, numita si raioasa marina sau Raioasa gigant, are in marime de la 15-23 cm (6-9 inch), dar poate creste si mai mare.

Se cunosc 116 specii de broaste veninoase dar oamenii de stiinta cred ca mai exista multe specii care nu vor fi descoperite niciodata din cauza distrugerii habitatului lor. Broastele veninoase viu colorate din America tropicala sunt considerate neobisnuite in randul amfibienilor: secreta otrava din glande aflate in piele. Aceasta otrava este suficient de puternica pentru a provoca o moarte rapida chiar si a omului.

Familia broastelor veninoase are peste 100 de specii impartite in trei genuri (grupuri). Doar speciile a doua grupuri au culori stralucitoare (Dendrobates si Phyllobates), membri celuilat gen (Colostetbus) au de obicei o culoare maro stearsa si au partea inferioara pestrita.

Marimea broastelor veninoase variaza de la dimensiuni foarte mici de 15mm pana la o marime medie de 50mm. Multe au o placa mare ca o unghie la varful fiecarui deget al membrelor. Aceste broaste sunt printre cela mai viu colorate animale si petele lor avertizeaza celelalte vietati ca ele sunt extreme de toxice. Coloritul lor acopera intreg spectrul si include fasii roz, galbene, portocalii sau rosii dispuse pe un negru puternic si stralucitor si aramiu cu pete de verde metalic sau negru stralucitor sau maro cu pete de albastru metallic. O specie are culoare albastra metalizata cu pete albe si negre. Alta are un model complicat de alb si negru pe membrele sale si pe flancuri, iar capul sau este de un rosu aprins. Broastele veninoase se gasesc in padurile tropicale, ele traind in principal printre frunzele cazute la solul padurii, adesea aflandu-se in apropierea unor paraie. Majoritatea sunt bune cataratoare si mai multe specii, inclusiv Dendrobates arboreus, chiar traiesc in copaci. Broastele acestor specii traiesc la o inaltime de pana la 20 m de la sol intr-una dintre multele plante parazite ale familiei ananasului, unde se hranesc cu insecte.

Broastele veninoase sunt active ziua, si datorita coloratiei lor puternice, care le protejeaza de pradatori, multe dintre ele se comporta extrem de curajos. Sar in fruzinsul cazut, ferindu-se in mica masura sau deloc de alte animale. Adesea sunt chiar agresive: masculii pot sa apere un teritoriu luptand cu salbaticie cu intrusii. In perioada de imperechere masculii broastelor de parau din Trinidad si Venezuela se lupta cu masculii rivali devenind negre ca taciunele in timpul confruntarii. Cel invins isi schimba culoarea in maro in scurt timp dupa ce a fost infrant.

Broastele veninoase mature sunt carnivore, ele prinzand insecte mici cu varful libmii lor scurte si lipicoase. Prada lor preferata sunt furnicile si termitele, dar consuma si muste mici, greieri si lacuste. Speciile mai mari ale acestor broaste pot chiar sa atace mici nevertebrate vulnerabile care le ies cale.

Comportamentul social interesant al broastei veninoase, considerat cel mai complex ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Broaste Veninoase - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 323 cuvinte
Nr caractere:
7 112 caractere
Marime:
63.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
broaste, specii
Predat:
la liceu
Sus!