Boli ale aparatului circulator

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de hipertensiune arteriala defineste un simptom (cresterea tensiunii arteriale sistolice sau diastolice) si nu o boala.
Ca simptom , cresterea tensiunii arteriale poate fi si consecinta unor dereglari functionale sau organice, nu numai la cord sau la sistemul circulator , ci si in cu totul alte organe sau sisteme ale organismului (rinichi, glande suprarenale, ). 
A devenit uzual termenul de boala hipertensiva, ca stare de suferinta primara a aparatului cardiovascular si consecinta a acesteia, cresterea valorilor tensiunii arteriale sistolice sau / si diastolice. De aceea, in cu totul alt mod se abordeaza terapeutic hipertensiunea arteriala ca boala ("boala hipertensiva"). Rezulta necesitatea prezentarii la medic inca de la aparitia primelor semne ale bolii, deoarece acesta poate detecta cauzele bolii si prescrie tratamentul adecvat. Tratamentul igieno-dietetic se realizeaza, in mare, prin modificarea obiceiurilor culinare si a conditiilor zilnice de trai, adica mai mult repaus si o viata pe cat posibil fara conflicte, emotii, stres de orice natura. Este importanta si ameliorarea conditiilor de munca ale individului, pentru a i se solicita cat mai putin sistemul nervos si aparatul cardio-vascular (eforturi limitate, evitarea temperaturilor inalte sau, din contra , foarte scazute, stari prelungite de tensiune psihica). 
Regimul alimentar este de asemenea foarte important si consta, in mare, in reducerea din alimentatie a clorurii de sodiu si intr-o alimentatie predominant lacto-vegetariana, cu un aport suficient caloric, mai ales in sezonul rece. Cantitatea de lichide se va reduce, dar nu in mod drastic, decat in cazurile in care hipertensiunea arteriala este asociata si cu insuficienta cardiaca. 
In prezent tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale se asigura printr-o medicatie specifica in care, pe langa produse de sinteza ( Nifedipin, Captopril , Enalapril, Tertensif, etc.), se asociaza si extracte sau substante pure, de origine vegetala (Papaverina , alcaloizi din Rauwolfia serpentina etc.).
Ateroscleroza 
Ateroscleroza este o boala vasculara localizata cu predilectie pe arterele mari elastice si arterele musculare ale organismului.
Arterele cele mai afectate de aceasta boala sunt aorta, arterele carotide, arterele ce iriga inima (arterele coronare), arterele ce iriga creierul (arterele cerebrale), arterele picioarelor. Termenul de ateroscleroza provine din cuvintele grecesti (athero) ce inseamna terci si (sclerosis) care inseamna fibroza, ingrosare, induratie si se refera in special la o leziune avansata - fibroaterom. Aterosleroza este o boala ce apare inca din copilarie si se dezvolta apoi treptat, atingand un grad mare de dezvoltare dupa varsta de 40 ani cand apar si primele manifestari clinice ale bolii. 
Ce modificari vasculare produce aceasta boala? 
Un vas de sange este alcatuit din 3 straturi: 
- Intima ce este acoperita cu un strat de celule endoteliale ce intra in contact cu sa ngele . 
- Media ce este reprezentata de musculatura vasului.
- Adventicea ce reprezinta stratul extern al vasului. 
Procesul aterogen se initiaza inca din copilarie cand pe intima arterei apar celule incarcate cu grasimi (foam cells) . 
Al doilea stadiu in dezvoltarea bolii este reprezentat de striurile lipidice (fatty streak) care se vad pe peretele arterei ca niste striatii galbui si reprezinta o aglomerare de celule ce contin lipide. Aceste striuri apar din copilarie si preced aparitia placii de aterom. Placa de aterom are in plus un nucleu de grasimi depuse in afara celulei. Acest nucleu reprezinta locul unde se acumuleaza colesterolul. Atunci cand apar straturi fibrotice sau mai multe nuclee lipidice se formeaza placa fibrotica sau fibroateromul ce are tendinta de a se complica (rupere, trombozare) sub actiunea unor factori precipitanti - leziunea complicata. 
Care sunt factorii ce induc si promoveaza ateroscleroza? 
Principalii factori ce contribuie la aparitia aterosclerozei sunt: 
- Hipertensiunea arteriala care prin stresul crescut asupra endoteliului vascular initiaza ateroscleroza.
- Colesterolul crescut ce se depune la nivelul placii de aterom. 
- Fumatul ce produce noxe (radicali liberi) ce ataca placa de aterom. 
- Diabetul zaharat ce accelereaza leziunile aterosclerozei. 
- Infectiile cu herpesvirusuri si Chlamydia pneumoniae. 
Acesti factori de risc, de obicei prin efectul lor cumulat determina


Fisiere in arhiva (1):

  • Boli ale Aparatului Circulator.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!