Bioritmuri Bioritmul Intelectual

Extras din referat Cum descarc?

In natura, exista factori care se repeta la intervale regulate de timp, aproximativ egale, cum ar fi ziua si noaptea sau anotimpurile. Acestea sunt determinate de miscarile de rotatie ale Pamantului in jurul axei proprii si in jurul Soarelui, si au o influenta majora asupra vietuitoarelor. Ritmicitatea acestor factori naturali a determinat aparitia unor variatii periodice, regulate, ale activitatii organismelor vii, care se numesc ritmuri biologice sau bioritmuri. Acestea s-au stabilit de-a lungul milioanelor de ani de evolutie a organismelor vii si constituie modalitati de adaptare la mediul inconjurator.
Desfasurarea ritmica a proceselor biologice este caracteristica si omului, care suporta aceleasi influente ale mediului extern.
Bioritmurile circadiene (diurne) (cuvantul provine din limba latina - circa diem = aproximativ o zi) se desfasoara pe parcursul a 24 de ore.
Numerosi parametri fiziologici: temperatura corpului, tensiunea arteriala, pulsul, debitul cardiac, frecventa respiratorie prezinta variatii constante pe parcursul unei zile solare.
Alternanta intre veghe si somn reprezinta un bioritm cicardian, cu o importanta fundamentala pentru om. Daca suntem scosi din mediul nostru obisnuit de viata, de exemplu, daca facem o calatorie lunga cu avionul, traversand in timp scurt mai multe fusuri orare, ritmul nostru somn-veghe ne se schimba imediat. Astfel, daca zburam 7 ore spre vest, cu toate ca ceasul arata, sa spunem, ora 15 (ora locala) noi simtim ca este ora de culcare, adica ora 22. Ne sunt necesare cateva zile ca sa ne sincronizam la timpul local.
Unele bioritmuri umane sunt deosebite de ale celorlalte vietuitoare. Ti se intampla sa ai zile bune, in care te simti plin de forta, voie buna si inspiratie si zile rele in care nu iti iese nimic bine!
Capacitatile noastre fizice, emotionale si intelectuale prezinta variatii periodice, ritmice, cu zile in care randamentul este maxim si altele cu randament minim. Ele constituie bioritmuri caracteristice omului si au urmatoarea durata sau perioada: bioritmul fizic de 23 zile, bioritmul emotional de 28 zile, bioritmul intelectual de 33 zile.
1) faza pozitiva (+) cand suntem plini de energie pe care organismul o utilizeaza pentru actiuni fizice, emotionale sau intelectuale.
2) faza negativa (-) cand organismul isi reface fortele si ne simtim mai obositi, cu rezistenta mai mica la orice fel de efort. Bioritmul fizic (F) reprezinta variatia fortei fizice a omului si dureza 23 de zile in faza pozitiva, adica in primele 11, 5 zile ale ciclului fizic, ne simtim bine din punct de vedere fizic, plini de energie, participam cu placere si cu bune rezultate la diferite activitati sportive si suntem mai rezistenti la imbolnaviri in faza negativa, ne simtim lipsiti de vigoare, suntem mai obositi, mai sensibili la imbolnaviri.
Bioritmul emotional (E) reprezinta variatia starii de spirit, a dispozitiei omului si dureaza 28 de zile.
in faza pozitiva, deci in primele ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Bioritmuri Bioritmul Intelectual
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!