Biochimie - Vitaminele

Extras din referat Cum descarc?

VITAMINE
Notiuni introductive
Vitaminele sunt substante chimice de origine exogena, indispensabile functionarii normale a organismului animal. Alaturi de enzime si hormoni ele se gasesc in organism in cantitate mica, influenteaza cresterea, dezvoltarea si desfasurarea normala a proceselor metabolice; participa la reglarea functiilor celulare, indeplinesc rol de cofactori enzimatici, intervin in procesele de oxido-reducere din organism, etc.
Principala sursa de vitamine pentru organism o constituie plantele; ca sursa secundara de vitamine trebuie mentionata flora bacteriana intestinala precum si o serie de organe, tesuturi, lichide de origine animala in care vitaminele se concentreaza sau depoziteaza.
Organismul isi procura vitaminele ca atare sau sub forma de provitamine.
Lipsa sau insuficienta vitaminelor din organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze.
O serie de vitamine joaca un rol important in reactiile biochimice catalizate de enzime, functionand in calitate de cofactor (intra in structura enzimelor). Vitaminele cu rol de cofactor participa direct in manifestarea activitatii enzimelor respective fie ca vitamine propriu-zise, fie ca derivati ai acestora sub forma de esteri fosforici sau pirofosforici si nucleotide.
Nomenclatura si clasificare
Sub aspect chimic, vitaminele sunt substante micromoleculare foarte heterogene. 
Prima vitamina a fost descoperita de C. Funk in 1911, care a reusit sa izoleze din taratele de orez o substanta ce vindeca boala beri-beri si care a fost numita vitamina, adica vitamina vitala.
I s-a dat numele de vitamina deorece substanta respectiva (vitamina B1) continea azot aminic si era considerata indispensabila.
Vitaminele se denumesc cu ajutorul literelor mari din alfabetul latin (A, B, C, D, E, F, etc.). In cadrul aceleasi clase, vitaminele se denumesc cu ajutorul indicilor: De exemplu, vitamina D se gasesete sub mai multe forme: D2, D3, complexul de vitamine B cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
Dupa structura chimica se denumesc: 
- acid ascorbic (vitamina C);
- tiamina (vitamina B1);
- riboflavina (vitamina B2);
- piridoxina (vitamina B6);
Dupa rolul fiziologic ce-l indeplinesc in organism, vitaminele se clasifica astfel:
- vitamina antihemoragica (vitamina K);
- vitamina antiberi-beri (vitamina B1);
- vitamina antirahitica (vitamina D);
- vitamina antisterilitatii (vitamina E);
- vitamina antiscorbutica (vitamina C).
Dupa solubilitatea acestora in apa sau in solventi organici, vitaminele se clasifica in:
- vitamine hidrosolubile;
- vitamine liposolubile.
DESCRIEREA SI IMPORTANTA PRINCIPALELOR VITAMINE
Vitamina A 
Aceasta vitamina mai este numita retinol sau vitamina antixeroftalmica. Este liposolubila. Ea nu se gaseste in fructe si legume ca atare, ci sub forma de provitamina A, respectiv de caroteni, pigmenti, care in organism se transforma in vitamina A, sub influenta unei enzime. Sunt necesare 6 mg de caroten pentru a obtine 1 mg de retinol. Ca vitamina preformata , retinolul se gaseste numai in alimentele de origine animala. Fructele cele mai bogate in provitamina A sunt: catina alba, caisele, piersicile, bananele, scorusele, murele, etc. Se mai gaseste in morcov, in spanac, patrunjel , germeni de grau 
Alimentele de origine animala care contin vitamina A, sunt:uleiul de ficat de peste, laptele, untul de vaca, branza, cascaval, galbenusul de ou si icrele de peste. In corpul animal, vitamina A se formeaza din ?-carotina (izolata din pigmentii galbeni carotenoizi ai morcovului), din care cauza se numeste provitamina A.
Vitamina A are rol fiziologic complex, de importanta capitala pentru organism. Ea participa la structura si biochimismul membranelor celulare, intervine in metabolismul grasimilor, ia parte la formarea elementelor sangelui, stimuleaza asimilarea proteinelor, contribuie la asigurarea troficitatii si bunei functionari a tesuturilor epiteliare si a mucoaselor cailor respiratorii, digestive si genito-urinare. Ajuta la refacerea tesuturilor ranite, asigura integritatea pielii si a celorlalte epitelii. Mentine supletea epiteliilor. Vitamina A are rol esential in mentinerea vederii, atat prin actiunea favorabila asupra epiteliilor ochiului, asigurand buna functionare a retinei si reglarea adaptarii vizuale la lumina slaba si la intuneric.
Aceasta vitamina stimuleaza functionarea glandelor endocrine si reactia imunitara a organismului. Ea este denumita si vitamina antiinfectioasa, deoarece asigura o protectie fata de diferite boli infectioase. Vitamina A mareste rezistenta la tuberculoza, la virusul gripei si la protozoare, stimuland activitatea limfocitelor T, fagocitoza macrofagelor si granulocidelor, etc.
Alaturi de vitaminele C, E si de fibrele alimentare, vitamina A se numara intre factorii de protectie anticancerigena.
Vitamina A se recomanda in terapia aterosclerozei. Este unul din principalii reglatori ai functiei hapatice.
Vitamina a rezista bine la fierbere, in lipsa aerului, dar are o mare sensibilitate fata de oxigen; se degradeaza prin expunerea la aer si lumina. De aceea, fructele si legumele trebuie pastrate la intuneric si in locuri racoroase.
Tocoferolii si lecitina au efect stabilizator asupra vitaminei A.
O alimentatie carentata in vitamina A determina la copii o incetinire a cresterii in greutate, tulburari in formarea si cresterea oaselor, intarzieri in aparitia dintilor. Hipovitaminoza A afecteaza pielea si glandele anexe. Pielea devine mai uscata, se descuameaza si se infecteaza usor. In jurul firelor de par apar mici ridicaturi solzoase(hipercheratoza peripapilara), unghiile se rup usor, dintii se macina, apar inflamatii ale urechii medii(otite). La adulti, parul incarunteste precoce.
Hipovitaminoza A produce tulburari de vedere: hemeralopie, tulburari de vedere diurna, datorate ingrosarii si uscarii conjunctivitei, aparitiei de pete sidefii in apropiere de cornee, reducerii secretiei de lacrimi si a lizozimei, pierderea luciului globului ocular si inflamarea acestuia. In cazuri grave se poate ajunge la orbire.
Carenta de vitamina A afecteaza aparatul digestiv, aparatul respirator, aparatul genito-urinar, produce tulburari hematologice, scade rezistenta la cancerigenii chimici, la infectiile bacteriene, fungice, virale sau cu protozoare, reduce activitatea bactericida a plasmei sangelui, capacitatea organismului de a produce anticorpi.
Ratiile alimentare deficitare in vitamina A determina scadere a asimilarii azotului alimentar si a potasiului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biochimie - Vitaminele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!