Bioceneza Component Organic Al Ecosistemului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Biocenoza sau componenta vie a ecosisitemului este o grupare de specii istoriceste constituita, reunita prin anumite relatii, ocupand acelasi biotop si prezentand un aspect exterior caracteristic. Astfel, o padure, o pasune, toate speciile de plante si de animale pe care le contin sunt exemple de biocenoze.

Termenul de biocenoza a fost introdus pentru prima oara de ecologul german Paul N. Nobius, in 1877, cu ocazia studierii unui banc de stridii din Marea Nordului. Dupa acest autor biocenoza este o grupare de divizii, la anumite conditii de mediu, legate printr- o dependenta reciproca si care se mentin prin reproducere intr-un anumit loc in mod preponderent.

Dupa Grigore Antipa biocenoza este o entitate sintetica ca unitate elementara a populatiei de animale, plante, microorganisme ca rezultat a unui proces istoric, cu evolutii, interactiuni, raporturi nutritice, etc.

proprii. Biocenoza reprezinta un al treilea nivel de organizare a materiei vii, ea aparand astfel ca o forma universala a acesteia.

Din punct de vedere sistemic, biocenoza este un sistem deschis, supraindividual, cu autoreglare proprie. Intre biocenoza si biotop au loc permanent schimburi de materie si de energie.

Biocenoza prezinta toate caracterele unui sisitem biologic, fiind o unitate a carei integralitate este rezultatul interdepentei speciilor populatiilor din care este alcatuita. Acesta interdependenta din cadrul biocenozei reprezinta adaptarea reciproca a speciilor in activitatea si organizarea lor. Principala a vietuitoarelor ce convientuiesc intr- o biocenoza este de natura trofica. In plus, exista si alte legaturi istorice ce unesc toate fiintele care iau parte la organizarea si functionarea unei biocenoze, substantele biotice excretate in sol de radacinile plantelor superioare, substantele secretate de bacterii, etc.

In cadrul biocenozei se creeaza relatii complexe intre speciile convetuitoare: de reproducere, selectie, protectie si raspandire, procese ce au loc numai in cadrul unei anumite structuri biocenotice.

O trsatura caracteristica a sistemului biocenotic este productivitatea sa biologica, insusire pe care o poseda fiecare populatie in parte, dar care se realizeaza numai in cadrul biocenozei.

Biocenozele naturale sunt comunitati biologice in care nu a intervenit omul (exemplu biocenoza unui lac). Biocenozele semiartificiale cuprind comunitati biologice in care omul a intervenit profund, dar care mai pastreaza unele specii din biocenozele naturale (culturile agricole, bazine acvatice amenajate, etc.). Biocenozele artificiale sunt constituite in intregime de om (un acvariu, o nava cosmica, etc.). Structura si analiza biocenozei.

Structura unei biocenoze este data de dispozitia indivizilor diverselor specii, cat si de relatiile spatiale si temporale care se stabilesc intre ei.

Primul element al structurii unei biocenoze il reprezinta componenta speciilor.

Un alt element il reprezinta stabilitatea proportiilor dintre specii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bioceneza Component Organic Al Ecosistemului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 136 cuvinte
Nr caractere:
6 255 caractere
Marime:
10.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!