Bacterii Fitopatogene

Extras din referat Cum descarc?

Bacteriile fitopatogene sunt organisme unicelulare, procariote (ale caror celule nu sunt prevazute cu un nucleu diferentiat); majoritatea au forma de bastonas (frecvent cu lungimea de 1-2u si latimea de 0,5-0,8u) dar pot fi si filamentoase (genul Streptomyces). Forma si dimensiunea celulelor reprezinta informatii care definesc morfologia bacteriana, aceasta constituind timp indelungat criteriul esential de recunoastere si identificare a speciilor.
Morfologie si structura. Celula bacteriana are o structura simpla, reprezentata de elemente obligatorii (peretele celular, membrana citoplasmatica, citoplasma, nucleoidul) si de elemente facultative (plasmide, capsula, cili, pili, exopolizaharide).
Nutritia/metabolismul. Bacteriile sunt organisme heterotrofe, folosind ca sursa de hrana tesuturile vii dar si pe cele moarte (parazitism sau saprofitism). Substantele organice sunt descompuse cu ajutorul enzimelor (in special hidrolaze)
Inmultirea. Bacteriile au capacitate mare de inmultire, realizata prin diviziune. 
Influenta factorilor externi asupra bacteriilor
In general, toata activitatea bacteriilor este in stransa dependenta de conditiile mediului inconjurator. Temperatura este cel mai important dintre factorii abiotici. Fiecare specie bacteriana are temperaturi cardinale de dezvoltare: minime (-1 - 60C), optime (20-300C) si maxime (35-450C). Bacteriile fitopatogene sunt, in general, mezofile (optimul de temperatura la 20 - 300C). Cunoasterea temperaturilor cardinale are aplicatii practice: combaterea bacteriozelor prin termoterapie (temperaturile bactericide = 50-520C). Umiditatea necesara cresterii si dezvoltarii bacteriilor este de 85-100%. Deshidratarea tesuturilor sau umiditatea atmosferica redusa nu permit dezvoltarea lor in plante. Agentii chimici. Substantele chimice au efect bacteriostatic (se realizeaza o blocare potential reversibila a procesului de multiplicare celulara) sau bactericid (se produce o alterare profunda si ireversibila a unor procese metabolice esentiale). Aplicatie practica: folosirea bactericidelor in tratamentul semintei sau in vegetatie pentru limitarea atacului. 
Genul Agrobacterium. Simptomul specific determinat de bacteriile patogene este producerea de tumori pe radacini sau la baza tulpinii (Agrobacterium tumefaciens). 
Genul Ralstonia. Reprezentantul tip este R. solanacearum, o specie foarte pagubitoare pentru numeroase culturi in regiunile tropicale si subtropicale. Bacteria produce ofiliri si ingalbeniri asimetrice (se dezvolta in tesutul conducator al plantei - xilem) si este recunoscuta dupa mucusul alb-laptos care exsuda din tesutul vegetal la presarea fragmentelor partii bazale a tulpinii.
Genul Pseudomonas. Aceste bacterii colonizeaza abundent solul si mediul marin sau acvatic, avand rol in mineralizarea materiei organice. Unele specii se dezvolta in rizosfera, la contactul cu radacinile plantelor, altele in filosfera, pe organele aeriene ale plantelor. Bacteriile din genul Pseudomonas care colonizeaza rizosfera si stimuleaza cresterea plantelor dar ofera si protectie fata de patogenii din sol fac parte din grupa Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR).
Ps. syringae cuprinde reprezentanti care produc necroze mai mult sau mai putin intinse pe frunze, tulpini, ulceratii si ciuruiri ale frunzelor. Specia Pseudomonas syringae are importanta economica majora. Cel mai important patovar este Ps. syringae pv. syringae, saprofit dar si parazit, infectand gazdele prin rani sau flori, cand conditiile climatice sunt favorabile (vreme rece si umeda). Cercul de plante gazda este larg iar gama de simptome variata: ulceratii pe tulpini si ramuri, adesea asociate cu scurgeri de gome; perforari foliare; necrozarea frunzelor si ramurilor. 
Unii reprezentanti ai genului Pseudomonas induc pierderi prin inghet, datorita formarii cristalelor de gheata la temperaturi apropiate de 00C. La temperaturi cuprinse intre -100C si 00C gheata nu se formeaza la plante decat in prezenta unor bacterii specifice, a caror membrana are nuclei in jurul carora se formeaza cristale de gheata. Tulpinile bacteriene responsabile de producerea ghetii apartin speciei Ps. syringae (ataca frunzele, florile si fructele). 
Genul Erwinia. Specia E. amylovora (focul bacterian al rozaceelor) este reprezentantul tip al acestui grup. Gazdele cele mai importante din punct de vedere economic sunt parul (Pyrus communis) si marul (Malus domestica). Sunt atacati de asemenea arbusti ornamentali: Crataegus, Sorbus, Pyracantha, Cotoneaster iar rolul lor este foarte important in transmiterea bolii. 
Genul Xanthomonas. Numeroase specii de Xanthomonas sunt fitopatogene. Infectiile produse se manifesta in general pe frunze, tulpini si fructe prin pete brune, cu aspect uleios, inconjurate de o aureola. X. begoniae, extrem de pagubitoare in sere, la begonii, in conditii de temperatura si umiditate ridicate. 
Transmiterea si raspandirea bacteriilor. Transmiterea bacteriilor se poate realiza prin seminte, organe vegetative de inmultire (bulbi, tuberculi, butasi - E. amylovora) sol (A. tumefaciens) sau plante gazda spontane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bacterii Fitopatogene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!