Bacteriile sunt organisme unicelulare, procariote, haploide care au nucleu dar nu au membrana. La o celula bacteriana intalnim aceleasi caracteristici ca la oricare celula, nucleu, citoplasma, membrana citoplasmatica, cee ace alcatuiesc protoplastul, perete bacterian rigid, present la toate bacteriile si care protejeaza protoplastul. Intr-o celula bacteriana mai sunt prezente si anumite structure neesentiale, pe care doar anumite specii le au cum ar fi capsula, cilii sau flagelii, frimbriile sau pilii. Bacteriile pot avea urmatoarele forme : - Principale : coc, bacil, vibion, spirochete. - Forme intermediare : cocoida, cocobacil. - Forme asimetrice Bacteriile sunt organisme foarte mici dar in acelasi timp sunt complexe Invelisul format din componentele membrana citoplasmatica, perete celular si capsula. Compozitia chimica a bacteriilor este alcatuita din elemente si compusi chimici anorganici, - Printre apa si substabte minerale si indeplinesc urmatoarele functii: - Favorizeaza schimburile cu mediul - Activeaza unele sisteme enzimatice - Intra in structura multor constituenti celulari Criteriile de clasificare a bacteriilor 1. Aspecte morfologice: forme, dimensiune, cili, capsula, spori 2. Aspecte tinctoriale: coloratia Gram, impregnare argentica 3. Tipurile trofice: fototrofe, chimiotrofe, litotrofe, autotroph 4. Tipurile respiratorii: aerob, anaerob, microaerofil. 5. Metabolizarea diferitelor substante: glucide, proteine, lipide aminoacizi. 6. Sensibilitatea sau rezistenta fata de diferiti agenti antimicrobieni 7. Patogenitatea fata de animalele de laborator 8. Antigenitatea Grupa bacteriilor aerobe sau microaerofile, mobile, Gram negative, cu forma helicoidala sau vibrionica Genul Campylobacter cuprinde bacterii Gram-negative, cu forma de bastonase subtiri, curbate, in spirala sau in S, groase de 0,2-0,5 microni si lungi de 0,5-5 microni, microaerofile, mobile datorita unui flagel polar care determina miscari in vrila (inainte prin insurubare) caracteristice. Grupa bacteriilor cu forma de bacili sau de coci, aerobe sau microaerofile, Gram negative Bacteriile din aceasta grupa sunt larg raspandite in natura ca saprofite, unde, prin functia lor de mineralizare a materiei organice animale si vegetale, participa la circuitul azotului. Grupa bacteriilor cu forma de bacili, Gram negative si facultativ anaerobe Subgrupa 1 : Familia Enterobacteriaceae - contine 12 genuri si contamineaza frecvent produsele alimentare, fiind cauza multor infectii sau toxiinfectii alimentare. Genul Escherichia ESCHERICHIA COLI (E.c.) reprezinta specia tip a genului, ubicvitara, principalul microorganism folosit in cercetarile fundamentale de biochimie, genetica bacteriana si de biologie moleculara. Genul Salmonela este genul cel mai mare din familia Enterobacteriaceae cuprinzand peste 2400 serotipuri. Genul Shigella prezinta multiple asemanari cu genul Escherichia, motiv pentru care au existat propuneri mai vechi ca aceste genuri sa formeze un grup unic Escherichia-Shigella. Asemanarile sunt de natura metabolica, antigenica, patogenica si genetica.
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Bacterie - https://www.g4media.ro/o-bacterie-intalnita-in-sistemul-digestiv-uman-poate-sa-transfere-rezistenta-la-antibiotice-catre-alte-bacterii.html - https://www.greenme.it/vivere/salute-e-benessere/helicobacter-pylori-cause-sintomi/
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).