Bacilii Gram Negativi Implicati in Declansarea Infectiilor Nozocomiale

Extras din referat Cum descarc?

Familia Enterobacteriaceae cuprinde cel putin 27 de genuri si 127 de specii, la care se mai adauga 8 grupuri enterice. Fiind controversata, taxonomia familiei Enterobacteriaceae este supusa unor schimbari permanente.
Sunt bacili gram-negativi de dimensiuni medii (0,3-1 x 1-6? ), cu capetele rotunjite, cu dispozitie in general necaracteristica. Pot fi mobili (cili peritrichi) sau imobili. Nu sporuleaza. Majoritatea enterobacteriilor sunt necapsulate. Unele pot avea o capsula proeminenta (Klebsiella), iar altele (Salmonella, E.coli) pot fi invelite de un material capsular.
Enterobacteriile sunt germeni ubicuitari - se izoleaza din sol, apa, plante, intestinul omului si animalelor. Majoritatea (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis etc.) fac parte din flora normala a organismului si pot produce infectii oportuniste. Unele specii ca, de pilda Salmonella typhi - au habitat exclusiv uman (bolnav sau purtator sanatos).
Din punct de vedere al patogenitatii, germenii din aceasta familie se impart in inalt patogeni (Salmonella, Shigella, Yersinia), conditionat patogeni (E.coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Serratia, Citrobacter) sau lipsiti de importanta in patologia umana.
Germenii din aceasta familie sunt rezistenti in mediul extern. Rezista 5-6 luni in apele poluate cu materii fecale (genul Shigella rezista doar 2-6 saptamani). Supravietuiesc si se multiplica la temperatura camerei in medii umede, in alimente, in solutii perfuzabile. De aici decurg posibilitatile largi de raspandire a lor in colectivitati si in spitale (enterobacteriile se izoleaza frecvent din infectii nosocomiale). 
Sunt distrusi de caldura (in 30' la 55-60?C si instantaneu la fierbere), antiseptice si dezinfectante.
Din ce in ce mai multe specii sunt rezistente la numeroase antibiotice, in special prin transfer de plasmide.
Infectiile nozocomiale sunt infectii produse ca urmare a spitalizarii, ele nefiind nici manifeste si nici in incubatie in momentul internarii. Din cauza tendintei de scurtare a spitalizarii , in unele situatii, aceste infectii pot deveni manifeste dupa externarea din spital.
S-a observat, ca cele mai frecvente infectii nozocomiale, care apar la bolnavii spitalizati, sunt infectiile urinare. Frecventa infectiilor urinare este determinata, in principal de folosirea cateterelor urinare, iar riscul major este legat de rezistenta germenilor implicati etiologic (in general "germeni de spital") si de prezenta factorilor de risc, pe care ii asociaza de obicei bolnavii care necesita cateterism.
Infectiile urinare nozocomiale se definesc prin aparitia unei uroculturi pozitive la un pacient cu urocultura negativa la internare sau prin aparitia unui germen nou in urocultura, in cursul spitalizarii. Germenii care produc bacteriurie pot invada tractul urinar la orice nivel: rinichi (pielonefrite), vezica urinara (cistite), prostata (prostatite), uretra (uretrite).
Infectiile urinare nozocomiale pot fi simptomatice (manifestari clinice + bacteriurie) sau asimptomatice (bacteriurie izolata) si se definesc astfel:
- Infectii urinare simptomatice:
- Manifestari clinice (febra, disurie, polakiurie) + bacteriurie >105 colonii/ml (1 urocultura pozitiva).
- Manifestari clinice (cel putin 2 din manifestarile cli-nice mentionate mai sus) + bacteriurie
- Infectii urinare asimptomatice (bacteriurie asimptomatica), la bolnavii asimptomatici:
- Piurie + bacteriurie >105 colonii/ml (1 urocultura pozitiva, cu maximum 2 specii microbiene, daca este un bolnav cu cateterism uretral, sau 2 uroculturi pozitive, daca este un bolnav fara cateter urinar in ultimele 7 zile).
Patogenia infectiilor urinare de cateter. Infectiile urinare la bolnavii cu cateterism urinar se pot produce pe 2 cai:
- prin ascensiunea extraluminala (de-a lungul suprafetei externe a cateterului) a germenilor endogeni din mucoasa uretrala;
- prin ascensiunea intraluminala a germenilor exogeni (catetere nesterilizate) sau prin ascensiunea intraluminala a germenilor endogeni, proveniti din portiunea distala a uretrei (introdusi in momentul instalarii cateterului).
In cateterismul intermitent, germenii - care pot fi introdusi intermitent in vezica pot persista din cauza golirii incomplete a acesteia (vezica neurogena).


Fisiere in arhiva (1):

  • Bacilii Gram Negativi Implicati in Declansarea Infectiilor Nozocomiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!