Artrita Reumatoidă

Cuprins referat Cum descarc?

1. Artrita reumatoida - simptome si semne ale bolii 3
1.1 . Despre artrita reumatoida 3
1.2 . Simptomatologie 3
1.3 . Tratamente aplicate in artrita reumatoida 3
2. Bolile secundare asociate artritei reumatoide 4
2.1. Organe si tesuturi afectate de artrita reumatoida 4
2.1.1.Pielea 4
2.1.2. Plamanii 4
2.1.3. Inima si vasele de sange 5
2.1.4. Rinichii 5
2.1.5. Ochii 5
2.1.6. Ficatul 6
2.1.7. Sangele 6
2.1.8. Afectiuni limfatice 6
2.1.9. Afectiuni neurologice 7
3. Concluzii si observatii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Artrita reumatoida - simptome si semne ale bolii 
1.1 . Despre artrita reumatoida 
Artrita reumatoida este definita ca fiind o boala autoimuna sistematica, cronica, o deficienta inflamatorie care poate afecta numeroase tesuturi si organe, dar in special articulatiile. 
Artrita reumatoida este o boala inflamatorie cauzata de o anomalie genetica ce determina disfunctie imunitara, dar este influentata si de factorii de mediu.(Pelenge si colab., 2007). 
S-a cercetat mult pentru a elucida misterul aparitiei artritei reumatoide, insa pentru moment se stie ca, responsabile pentru aparitia acestei boli sunt doua gene PTPN22 si HLA-DRB1. PTPN22 codifica o proteina strans legata de celulele T. Orice variatie a acestor gene creste riscul de aparitie al artritei reumatoide, in special al artritei in care se produc anticorpi anti-peptide citrunilate ciclic (Begovich., 2006). HLA este Human Leucocyte Antigen.
HLA-DRB1 este gena ce codifica antigenul HLA-DRB1, insa toti antigenii de tipul HLA-D se gasesc in mod frecvent la pacientii cu artrita reumatoida juvenila si adulta, insa in functie de organul sau articulatiile afectate apar in analize doar anumiti antigeni HLA-D. (Stastny si Fink., 1979). 
Tratamentul medicamentos neadecvat duce incet, sigur si dureros la pierderea mobilitatii articulatiilor, dar si numeroase alte disfunctii. Aceasta boala afecteaza circa 0,5 - 0,8% dintre adulti, insa trist este faptul ca in ultimele decenii afecteaza tot mai mult copiii cu varste fragede de pana la 5 ani, in aceste cazuri fiind numita Artrita reumatoida juvenila (J.R.A). 
1.2 . Simptomatologie 
Primele semne ale artritei reumatoide sunt durerile articulare, in cazul artritei reumatoide monoarticulare la o singura articulatie, iar in cazul celei poliarticulare la mai multe articulatii. 
Ignorand primele semnale ale acestei boli, aceasta avanseaza si afecteaza si alte tesuturi si organe cum ar fi tesutul pulmonar si pleura, pericardul, sclerota (tunica externa a globului ocular), dar si tegumentul. 
1.3 . Tratamente aplicate in artrita reumatoida 
In tratamentul aplicat persoanelor cu artrita reumatoida se folosesc combinatii a mai multor clase de medicamente, astazi, cea mai eficienta combinatie, care da randamentul cel mai bun (NU trateaza boala, reduce semnificativ durerile si disconforul, la unii pacienti chiar tin boala pe loc) este: 
Medicamente de tip antireumatice modificatoare ale bolii: 
- Clasa Anti-foliate (Metotrexat) - inhiba producerea de acid folic, este folosit in special in chemioterapi, dar si in tratamentul aplicat bolilor autoimune (Lupus, Vasculita, Psoriazis, Artrita Psoriazica, R.A). Se da in combinatie cu antiinflamatoare (Sulfasalazina)
- Clasa Antiinflamatoare (Sulfasalazina) - in special administrata in cazuri de artrita reumatoida, dar si in alte boli precum Vasculita, Boala lui Crohn, Lupus, smdp., In afara de sulfasalazina la unele cazuri se aplica si tratamentu cu cortison (Hidrocortison) in cure de cate maxim 3 luni deoarece afecteaza rinichii. 
Medicamente biologice, utilizate daca primele doua nu au efectul dorit : 
- Inhibitori-TNF? - de ex. Infliximab si Humira, care contine anticorpi monoclonali anti-TNF? (Adalimumab). Insa Enbrel care are o componenta similara (Etanercept) este mult mai eficient in combinatie cu Metotrexat (sau Imuran) si Sulfasalazina.
- Inhibitori ai IL-1 - de ex. Anakinra, contine anticorpi monoclonari anti celule B. 
2. Bolile secundare asociate artritei reumatoide 
2.1. Organe si tesuturi afectate de artrita reumatoida
2.1.1.Pielea 
Pielea este organul cu cea mai mare intindere ca suprafata. Imediat sub straturile epidermei, endodermei si hipodermei isi face aparitia tesutul conjunctiv, la nivelul lui incepe inflamatia, iar rezultatul acesteia se vede la nivelul pielii. In artrita reumatoida se formeaza la unii pacienti nodulii reumatici (reumatoizi). 
Nodulii reumatici sunt caracterizati ca fiind o reactie inflamatorie numita si granuloma necrotica. In centrul inflamatiei se afla o zona de necroza fibrinoida, iar cand aceasta se fisureza, sosesc macrofagele si fibroblastele care adera la intima de nodul in sinovium, iar in jurul ei este un manson de tesut conjunctiv care contine limfocite si plasmocite. 
Nodulul reumatic tipic, are o dimensiune de la cativa milimetrii la cativa centimetrii si apare pe proeminente osoase, de obicei in acele zone unde se face stres mecanic. Similar cu acesti noduli apar si nodulii din piele, dar in zone foarte apropiate de articulatii, simuland oarecum o vasculita. 
2.1.2. Plamanii 
La nivelul plamanilor se pot dezvolta doua boli asociate cu artrita: Fibroza pulmonara si Boala pulmonara reumatica. 
Fibroza pulmonara poate aparea si in urma administrarii de metotrexat, de aceea pacientilor care folosesc metotrexat le este recomandat sa faca investigatii amanuntite cel putin trimestrial. 
Fibroza pulmonara este caracterizata prin dificultati in respiratie (in special dupa efort), tuse seaca cronica, oboseala, slabiciune, disconfort toracic si pierderea apetitului alimentar. Este mereu o cauza a unei alte boli (Raghu., 2006). Tesutul pulmonar devine fibrotic, fapt ce duce la scaderea aportului de oxigen . 
Validarea diagnosticului de fibroza pulmonara se face cel mai eficient printr-o biopsie la nivelul tesutului pulmonar sub anestezie generala. 
Boala pulmonara reumatica, mai este numita si plaman reumatic si este mereu asociata cu artrita reumatoida. Plamanul reumatic este caracterizat prin noduli pulmonari parenchimatici, vasculita pulmonara (inflamarea vaselor mici de sange de la nivelul plamanilor), bronsiolita obstructiva (blocarea tractului bronhial de catre detritusul celular si de catre mucusul provocat de inflamatie). 
2.1.3. Inima si vasele de sange 
La nivelul sistemului circulator, artrita reumatoida afecteaza atat inima cat si vasele de sange, ca boli secundare asociate R.A. sunt Ateroscleroza, Infarctul Miocardic si Accidentul cerebral-vascular (CVA). 
Ateroscleroza, este o inflamare a arterelor si venelor datorata depunerilor de placi de aterom (conglomerate grase de colesterol si trigliceride) care se fixeaza pe peretele vasului de sange si cu timpul se depun in numar foarte mare reducand diametrul acelui vas, astfel diminuand fluxul sangvin si marind tensiunea in zona respectiva. In fazele incipiente, adica primii 10-20 ani, ateroscleroza este silentioasa si nu se observa decat in urma unor investigatii amanuntite, insa odata cu inaintarea in varsta isi face simtita prezenta prin cresterea tensiunii si dureri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Artrita Reumatoida.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!