Apele stătătoare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Generalitati despre ecosisteme 1
Lanturile trofice 2
Adaptarea in armonie cu mediul inconjurator 3
Lacuri,elstee,mari,mlastini 3
Plante acvatice 4
Imersiune completa 5
Animale acvatice 5
Sustinerea la suprafata 7
Viata pe fundul apei 7
Pesti de elesteu 8
Cuvinte cheie 8
Stiati ca? 9

Extras din referat:

Stiinta complexa, ecologia, studiaza interactiunile dintre organisme si mediul lor de viata. Pentru a explica modul de functionare a tuturor fiintelor vii, ea detaliaza si analizeaza toate nivelurile de organizare a lumii vii.

Ecologia este stiinta care studiaza raporturile existente intre organisme si mediul lor de viata. Punct de convergenta a numeroaselor altor discipline biologia, fiziologia, genetica, biogeografia, stiinta evolutiei ecologia este o disciplina relativ tanara aparuta in anii 1930. Insa numele i-a fost dat, in 1866 de biologul german Ernest Haechel. Ecologia studiaza toate nivelurile de organizare a lumii vii, cu exceptia celui individual. Ea cerceteaza fiintele vii in mediul lor de viata, dar si specia, populatia, comunitatea ecologica, ecosistemul si biosfera formata din totalitatea ecosistemelor.

Fiecare dintre aceste niveluri este guvernat de legile chimiei si ale fizicii, de asemenea, ori de cate ori se trece de pe un nivel pe altul, apar noi proprietati. Aceste,, proprietati emergente specifice lumii vii, apar ca efect al interactiunii dintre diversii constituenti ai unui nivel.

Atunci cand studiaza relatiile indivizilor cu mediul, oamenii de stiinta fac,, autoecologie. Ei analizeaza comportamentul unei fiinte vii pe fondul limitarilor impuse de mediu si incearca sa inteleaga modul in care se adapteaza la acest mediu.

De asemenea, evalueaza capacitatea de supravietuire a organismului respectiv atunci cand constrangerile mediului se modifica.

Pentru aceasta, studiile pe teren, asociate cu experimente de laborator, permit identificarea unor factori cheie. Element fundamental al ecofiziologiei, factorul limitator este acel parametru fizico chimic care exercita cea mai importanta actiune asupra speciei studiate. Daca acesta scade sub un anumit prag sau daca, dimpotriva, il depaseste, specia risca sa dispara. In deserturi de pilda, umiditatea mediului este cel mai important factor limitator. Valenta ecologica determina capacitatea unei specii de a popula diverse medii; ea depinde atat de mediu, cat si de adaptarile fiintelor vii la acesta.

Ajungand la urmatorul nivel, ecologii incearca sa inteleaga modul de functionare a unei populatii. Pentru aceasta ei masoara si estimeaza pe perioade mari de timp variatiile efectivelor (nasteri si decese, varsta indivizilor, etc.). In continuare ecologii incearca sa identifice,, nisa ecologica a respectivei populatii: ansamblul necesitatilor alimentare si de alte tipuri care conditioneaza repartitia populatiei intr-un anumit loc.

Pentru ca doua specii sa supravietuiasca in acelasi spatiu ele trebuie sa-si imparta resursele. In consecinta nu vor ocupa aceeasi nisa ecologica. Dar identificarea nisei ecologice a unei specii este dificila, deoarece deosebirile dintre doua nise sunt uneori minime: doua specii pot beneficia de resurse identice, exploatandu-le in momente diferite ale zilei.

Odata reusit acest lucru, ecologii isi continua investigatiile. Pentru a intelege rolul ...

Bibliografie:

Arborele lumii(capitolul ,,Animale si plante"-elestee, lacuri,mlastini)

Plante si animale(enciclopedia pentru tineri)

Viata si ecosistemele(enciclopedia RAO)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apele Statatoare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 031 cuvinte
Nr caractere:
15 561 caractere
Marime:
16.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
ape statatoare, ape
Predat:
la liceu
Sus!