Aparatul genital la pasăre

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se caracterizeaza in general prin reducerea cailor conducatoare, a organului copulator si lipsa glan delor anexe.

Testicule. Sunt suspendate de plafonul cavitatii abdominale, sub lobul cranial al rinichiului, prin intermediul mezoului testicular. Sunt mult mai mari decit la mamifere, au o forma ovoida si o culoare alba-galbuie. La palpare sint moi, datorita faptului ca albugineea este extrem de fina si nu trimite septe care sa elimiteze lobulii in interiorul testiculului; ma rirea volumului testiculului in functie de activitate este posibila datorita acestei particularitati.

Tubii seminiferi contorti la pasare sunt mari in diametru; spermatocitele sunt mai mici, dar procesul de diviziune este mult mai rapid. De la reteaua testiculara pornesc spre marginea dorsala a testiculului canalele eferente, scurte, care vor forma canalul epididimar. Aceste formatiuni sint incluse in tesut conjunctiv si legate de plafonul cavitatii. Canalul epididimar este foarte scurt si se continua cu canalul deferent care are aspectul unui tub ex trem de flexuos, cu peretii subtiri si de o culoare alburie datorita continutu lui.

Este plasat pe fata ventrala a rinichilor, lateral ureterelor pe care le urmareste pina la nivelul cloacei unde se deschide simetric la limita dintre urodeum si proctodeum, in apropierea papilei copul ato are, prin cite un scurt segment denumit canal ejaculator. La extremitatea cloacala canalele deferente prezinta un mic spatiu ampular ce reprezinta principalul rezervor de depo zitare a spermatozoizilor.

Mucoasa la acest nivel prezinta un epiteliu glan dular comparabil cu cel intalnit in ampulele deferentiale ale mamiferelor. Canalele ejaculatoare ar putea fi reprezentate prin extremitatea postampulara a canalelor deferente, pina la deschiderea in cloaca; prezinta numeroase ar tere si vene sinuoase plasate in tesutul fibros al submucoasei, precum si nume roase sinusuri subepiteliale care se -umplu de singe in timpul erectiei.

Penisul (sau papila copulatoare). Este plasat pe planseul ultimului com partiment cloacal, avand la baza orificiile canalelor ejaculatoare. Este for mat din doi corpi erectili, redusi, care formeaza un jgheab acoperit de mu coasa. La cocos, papila copulatoare are aspectul unui jgheab redus pe care se scurge sperma in momentul ejacularii. La palmipede, penisul are aspectul unui apendice rasucit in spirala (datorita corpilor cavernosi) si care delimi teaza un jgheab omolog canalului urogenital de la mamifere; este plasat intr-o cavitate saculara din care este scos prin rasfrangerea acesteia in mo mentul copulatiei. La gascan, mucoasa penisului este prevazuta cu falduri circulare ornate cu papille cornificate orientate spre baza lui.

La pasari, testiculul prezinta o albuginee elastica, foarte fina, care nu emite septe, astfel incat nu se delimiteaza lobuli. Nu exista mediastin testicular, iar plexul pampiniform este absent. Tubii seminiferi se anastomozeaza intre ei. Epiteliul seminal cuprinde celule de sustinere si ...

Bibliografie:

1. Anatomia comparata si topografica a animalelor domestice - E.Pastea 1978

2. Anatomia animalelor domestice - V. Ghetie 1967

3. Anatomia topografica a animalelor domestice - V.Cotofan si G.Predoi 2003

4. Morfologia microscopica a animalelor domestice vol.2 - N.Cornila 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparatul Genital La Pasare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 486 cuvinte
Nr caractere:
19 576 caractere
Marime:
21.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
pasari, aparat genital
Predat:
la liceu
Sus!