Aparatul digestiv și digestia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparatul digestiv este alcatuit din totalitatea organelor in care are loc transformarea alimentelor in substante simple asimilabile de catre cellule.

Tubul digestiv este alcatuit din mai multe segmente: cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste segmente sa inlantuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepand de la orificiul bucal pana la orificiul anal.

In drumul sau de la orificiul bucal pana la orificiul anal, tubul digestiv strabate craniul viscerial, gatul, toracele (mediastinul), cavitatea abdominala, marele si micul bazin. Cea mai mare parte a tubului digestiv este in cavitatea abdominala, care este delimitata de partea superioara de muschiul diafragm, iar in cea inferioara comunica cu ca vitatea pelviana, de unde si denumirea de cavitatea abdominopelviana.

In tubul digestiv se gasesc numeroase glande, unele in peretii sai, altele constituind organe glandulare anexe.

Glandele anexe din peretii tubului digestiv sunt raspindite indeseobi in tunica mucoasa si in unele segmente (esofag si duoden), acestea patrund pana in tunica submucoasa. Glandele mari dinafara peretilor tubului digestiv, numite glande anexe, comunica cu cavitatea segmentului digestivrespectiv prin conducte excretoare. In aceasta categorie intra glandele salivare, ficatul si pancreasul. Glandele salivare sunt: Glandele salivare mici, Glandele salivare mari (Glanda parotida, Glanda submandibulara, Glanda sublinguala). Aparatul digestiv are ca functie principala digestia si absortia substantelor alimentare, deci joaca un rol esential in nutritia organismului.

Prin digestie intelegem totalitatea transformarilor mecanice, fizice si chimice pe care le sufera alimentele in diferite segmente ale tubului digestiv.

Ca urmare a acestor transformari, moleculele complexe, insolubile ale alimentelor (glucide, lipide, proteine) sunt descompuse in molecule simple, solubile, care pot trece din tubul digestiv (mediul extern) in sange sau limfa (mediul intern). In procesul de digestie intervin enzimele secretate de glandele din mucoasa tubului digestiv si glandele anexe ale acestuia. Digestia se produce numai in acele segmente ale tubului digestiv in care se secreta enzime specifice si anume in cavitatea bucala (digestia bucala), in stomac (digestia gastrica) si in intestinul subtire (digestia intestinala). Prin absortie se intelege trecerea substantelor nutritive din lumenul intestinal in sange si limfa. Procesul de absortie are loc pe toata intinderea tubului digestiv, dar organul principal specializat pentru aceasta functie este intestinul subtire.

Alaturi de aparatul circulator si respirator, aparatul digestiv asigura organismului materialul necesar functiilor vitale, acopera pierderile energetice, inlocuieste materialul uzat si produce elementele necesare dezvoltarii organismului.

Digestia bucala.

Totalitatea transformarilor mecanice si chimice pe care le sufera alimntele in cavitatea bucala poarta denumirea de digestie bucala.

Transformarile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparatul Digestiv Si Digestia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
762 cuvinte
Nr caractere:
4 884 caractere
Marime:
8.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
digestie, aparat digestiv
Predat:
la gimnaziu
Sus!