Aparatul Circulator Si Circulatia Sangelui

Extras din referat Cum descarc?

Aparatul circulator sau cardio vascular este alcatuit din inima si arboreal circulator. Inima este invelita intr-un sac fibroseros care poarta numele de pericard Inima este un organ muscular cavitar cu rol de pompa. Ea se afla in etajul inferior al mediastinului, intre cei doi plamani, deasupra diafragmului. Dimensiunile inimii variaza dupa individ, sex si varsta. La barbat, inima cantareste in media 250-300 grame si are o capacitate de 500-600 mililitri.
Inima are forma unui con turtit si prezinta, din punctul de vedere al configuratiei externe, o baza, un varf, doua fete si doua margini.
Baza inimii este formata in cea mai mare parte din atriul stang si o mica parte din atriul drept. Aici se observa orificiile venelor si arterelor mari. Baza inimii vine in raport cu esofagul, vena azygos si canalul toracic Varful inimii se afla in partea opusa a bazei. El este rotunjit si alcatuit in totalitate din miocardul ventriculului stang.
Fata anterioara sau sternocostala este convexa si vine in raport cu peretele anterior al toracelui si cu plamanii. Pe aceasta fata se observa un sant longitudinal, care se intinde de la varful inimii pana la artera pulmonara, numit santul longitudinal anterior sau santul interventricular anterior. Acest sant marcheaza, la exterior, limita dintre ventriculul drept si cel stang.
Tot pe fata anterioara se mai observa un sant transversal care trece pe sub originea arterei pulmonare, numit santul atrioventricularsau santul coronar, care marcheaza limita dintre atrii si ventricule.
Fata inferioara sau diafragmatica este plana si vine in raport cu muschiul diafragm, pe care sta culcata. Pe aceasta fata se observa de asemenea doua santuri, unu longitudinal, nuimit santul longitudinal inferior si altul transversal, numit santul coronar.
Marginea dreapta a inimii este mai ascutita si vine in raport cu diafragmul, in timp ce marginea stanga este mai rotunjita si vine in raport cu plamanul stang.
Din cauza rotunjirii ei, aceasta margine poate fi considerata ca o fata, de unde si denumirea de fata pulmonara a inimii.
Structura peretilor inimii.
Peretele inimii este format din trei straturi: endocard, miocard si epicard.
Endocardul este o membrana lucioasa, transparenta, care captuseste toate cavitatile inimii, continuandu-se cu tunica interna a arterelor si venelor. El este alcatuit dintr-un strat superficial format dintr-un endoteliu cu celule poligonale turtite si dintr-un strat profund cunjunctivoelastic. Endocardu; nu are vase sanguine, nutritia facandu-se prin imbibitie.
Miocardul alcatuieste muschiul cardiac. Structura acestui muschi a fost descrisa la tesutul muscular. Trebuie sa retinem urmatoarele particularitati: fibrele miocardice de na nivelul atriilor sunt dispuse in fascicule circulare, iar cele de la nivelul ventriculelor sunt dispuse in directie cu fascicule oblic spiralata, formand spre varf asa numitul vartej al inimii.
Musculatura din peretii atriilor nu se continua cu musculatura din peretele ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparatul Circulator Si Circulatia Sangelui
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!