Apa

Extras din referat Cum descarc?

Apa ca si aerul este vitala pentru om. Daca fara mancare un om poate sa supravietuiasca 30 de zile, fara apa in 3 zile moare. Apa ocupa 2/3 din suprafata totala a planetei, iar in corpul uman o regasim in peste 65%. Fara indoiala apa este substanta absoluta, esenta vietii pe acest pamant, cea care anima si leaga in existenta toate fiintele.
Utilitatea apei este demonstrata de proprietatile pe care aceasta le poseda: 1)este ,,solventul universal"(dizolva: a)electrolitii<acizi, baze, saruri> si formeaza solutii in care acesti compusi sunt ionizati; b)substante anorganice si organice si are rol fundamental in reactiile biochimice din organismele vii); 2)legaturile de hidrogen sunt foarte puternice intre moleculele de apa; 3)tensiunea la suprafata este foarte puternica; 4)inmagazineaza caldura foarte bine; 5)are proprietati de adeziv; 6) este prezenta in toate cele 3 stari de agregare(datorita faptului ca poate sa fie lichid pe o arie de temperatura mare: de la 0- C cand poate sa inghete, pana la 100- C cand se evapora); 7)incolora (in straturi groase albastra), inodora, insipida, densitate la 4- C:1g/cm- ; 8)prin inghetare isi mareste volumul cu 9%(asa se explica de ce se sparg conductele, cazanele, sticlele cand ingheata apa in ele); 9) este o combinatie chimica foarte stabila ,dar si foarte reactiva din punct de vedere chimic (metalele: potasiu, calciu, sodiu reactioneaza violent cu apa; aluminiul este atacat de apa numai daca este curatat de stratul protector de oxid; magneziul reactioneaza cu apa la cald sau in stare de vapori; fierul inrosit reactioneaza cu apa in stare de vapori si formeaza oxid feroferic; plumbul, cuprul, mercurul, aurul, argintul nu sunt atacate de apa sau de vaporii acesteia; !>unele metale se corodeaza in prezenta apei + atacul este mai puternic in prezenta oxigenului si a CO2; nemetalele: clorul in reactie cu apa formeaza apa de clor; in reactia cu carbonul(cocs, t=1000- C, vapori de apa) rezulta gazul de apa cu importanta industriala; apa reactioneaza cu oxizii metalici solubili cu formare de hidroxizi<stingerea varului = reactie puternic exoterma> la dizolvarea in apa a dioxidului de sulf rezulta acid sulfuros; reactia cu carbidul duce la formarea acetilenei, utilizata la sudarea si taierea metalelor in suflatorul oxiacetilenic).
Apa este raspandita in intreaga lume printr-o adevarata retea de lacuri, rauri, izvoare, mari si oceane. Cu toate acestea pe planeta Pamant nu exista decat un singur corp de apa. Din fiecare continent pornesc izvoare si se reintorc ape. Toata apa din lume este conectata intr-un imens generator de energie si viata. Atat apa de suprafata, cat si apa subterana din panza freatica sunt legate intre ele. Chiar si norii, care sunt transportatori aerieni de apa sunt conectati in felul lor in acest sistem complex care poarta numele de ciclul hidrologic. Prin intermediul transpiratiei, al evaporatiei, al condensarii si al precipitatiilor, atmosfera transporata apa din loc in loc. Plantele sunt de asemenea o parte activa din ciclul hidrologic. Amintim faptul ca fara apa procesul de fotosinteza chiar si in prezenta luminii si a clorofilei din frunzele verzi, este imposibil. Oamenii reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale acestui sistem, dar cu toate acestea foarte rar ei se gandesc la ape ca fiind interconectate in acelasi tot unitar. Fiecare atom din noi a facut parte din valurile spumoase ale oceanelor candva. Moleculele fiintei noastre au curs in izvoare, s-au varsat in mari, au urcat spre cer pe aripile norilor intr-o zi insorita si au fost blocate sute, poate chiar mii de ani in inima inghetata a Antarcticii. Concluzia: toata viata de pe Pamant depinde direct sau indirect de apa.
Data fiind raspandirea apei, aceasta are diferite intrebuintari dintre care se remarca cele cu gradul cel mai ridicat de folosire: 1)domestice: consum la scara globala, prepararea mancarii, spalarea hainelor, igienizarea locuintelor si a masinilor; 2)agricole:pt. cresterea si consumul animalelor si al plantelor; 3)industriale: pt. obtinerea unor produse noi cerute de umanitate. 
In ultimii 30 de ani consumul de apa a crescut enorm. Aceasta ca urmare a mai multor factori printre


Fisiere in arhiva (1):

  • Apa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!