Antimicrobieni Naturali

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2543
Mărime: 21.48KB (arhivat)
Publicat de: Marusia Vasile
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE CHIMIE APLICATA SI STIINTA MATERIALELOR

Extras din referat

ConsiIntroducere

Bolile infectioase pot si afectiunile transmise prin alimente pot provoca efecte severe asupra sanatatii si pot conduce chiar la decese in randul populatiei in special in regiunile in curs de dezvoltare. Aparitia continua de microorganism rezistente la antibiotic i-a facut pe cercetatori sa caute noi agenti antimicrobieni care sa fie mai eficienti impotriva microorganismelor patogene rezistente. S-a dovedit ca modificarea structural a agentilor antimicrobieni imbunatatest eficienta impotriva bacteriilor, fungilor si virusurilor. Totusi in ultima vreme eforturile cercetatorilor s-au indreptat catre imbunatatirea medicamentelor antimicrobiene prin dezvoltarea unor noi clase de medicamente antimicrobiene care sa actioneze asupra mai multor locuri si microorganism.

Traditional, palnte cu potential therapeutic sau medicinal au fost folosite cu succes pentru prevenirea si tratarea diferitelor boli transmise prin intermediul alimentelor. Din timpuri stravechi unele plante si produse ale acestora au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata afectiuni commune si boli degenerative atat la oameni cat si la animale. Eficienta acestor procedure a fos atribuita in principal prezentei de compusi bioactive in plante.

Data fiind cautarea de noi agenti antimicrobieni, compusii antimicrobieni derivati din materia vegetala sunt adeseori considerate naturali si siguri comparativ cu substantele chimice. In ultima perioada medicina bazata pe plante a devenit mai popular datorita ingrijorarii crescande a consumatorilor cu privire la utilizarea de preparate chimice de sinteza si utilizarea de conservanti amtimicrobieni in special in practicile modern de protectie a limentelor.

Unele dintre avantajele spate ale utilizarii antimicrobienilor naturali includ: reducerea dependentei de antibiotic, reducerea dezvoltarii de rezistenta la antibiotic de catre microorganismele patogene, controlul contaminarii incrucisate cu patogeni transmisi prin alimnente, improvizarea de tehnologii de conservare a alimentelor si intarirea sistemului imunitar la oameni.

In ziua de azi se observa o crestere a numarului de produse natural bazate pe plante (cum ar fi ceaiul verde, decocturi din p;ante, plante emdicinale) care pot include partile aeriene, seminte, fructe, radacini, rizomi si flori. Dintre acestea florile au capatat prioritate si si-au gasit diferite aplicatii. Extractele florale si uleiurile esentiale sunt considerate bogate in compusi cu bioactivitate bogata. Extractele florale si uleiurile esentiale sunt de asemenea considerate posibili agenti antimicrobieni naturali. Rapoartele de cercetare existente indica faptul ce acestea prezinta un spectru larg de activitate antimicrobiana.

Metode de extractive

Extractia cu solventi. Este una dintre cele mai utilizate metode pentru prepararea extractelor florale. Extractia cu solventi implica procesul de solubilizare. Solubilizarea este o tehnica de separare care presupune indepartarea solidelor solubile dintr-un amestec solid prin utilizarea unui solvent sau a unui ameste de solventi adecvat. Printer factorii care pot influenta extractia cu solvent se numara: rata de transport a solventului in material, rata de solubilizare a constituentilor solubili si rata de transport a solutiei dinmaterialul insolubil. In cazul materialului vegetal este necesar un timp adecvat pentru difuzia solventului prin peretii celulari, dizolvarea constituentilor solubili si difuzia solutiei (extractului) catre suprafata peretelui celular.

Extractele florale pot fi preparate atat din probe proaspete cat si uscate. Inainte de extractive probele sunt supuse uscarii cu aer sau liofilizarii urmate de macinare sau omogenizare pentru a reduce dimensiunile particulelor. Aceste proceduri au scopul de a imbunatati eficienta procesului de extractie. Printer solventii utilizati se numara metanolul, etanolul, hexanul, acetone, acetatul de etil, cloroformul.

Percolarea. Este o metoda eficienta care utilizeaza un percolator pentru extractie. Percolatorul este prevazut cu o deschidere larga la partea superioara pentru a usura adaugarea sau indepartarea probei si cu o valva in partea inferioara pentru a permite eliminarea solventului. Cu valva mentinuta inchisa proba sub forma de pulbere este introdusa in percolator. Dupa aceea probele sunt acoperite prina daugarea unui solvent adecvat si alsate cateva ore. Dupa aceea solventul este eliminate cu un debit controlat prin partea inferioara a percolatorului prin valva. Prin partea superioara este adaugat slvent proaspat pentru a inlocui solventul saturat indepartat.

Extractia cu Soxhlet. Extractia cu Soxhlet este o tehnica des utilizata pentru extragerea compusilor termostaili. Extractorul Soxhlet este compus dintr-un balon de distilare, un extractor si un condensator. Solventul din balonul de distilare este incazit si vaporii rezultati sunt condensati in condensator. Solventul condensate umple locasul in care se afla cartusul de extractive care contine proba ce trbuie extrasa. Cand solutia din extractor atinge nivelul de supraplin un sifon o aspira si o transporta inapoi in vasul de distilare tranportand soluul dizolvat in masa lichidului. Solutul este lasat in balonul de distlare in timp ce solventul este evaporate, condensat si si trecut prin proba. Acest process este repetat pana se atinge o extractiee completa.

Macerarea. Aceasta este o metoda folosita frecvent in laborator inc are un vas conic acoperit cu folie de aluminiu sau parafilmeste folosit pentru a preveni evaporarea solventului si variatiile de la un lot la altul. Proba sub forma de pulbere este lasata la macerat pentru o periaoda determinata de timp dupa adaugarea unui solvent adecvat. Procesul de macerare este lent si adeseori necesita agitare ocazionala sau continua deoarece decurge prin difuzie molecular. Agitarea ocazionala azigura dispersarea solutiei saturate de la suprafata particulelor aducand solvent proaspat la suprafat particulelor pentru extractie. Dupa macerare extractul este filtrate printr-un filtru adecvat. In anumite cazuri reziduul solid este prsat si solutia rezultata este amestecata cu extractul inaintea filtrarii.

Preview document

Antimicrobieni Naturali - Pagina 1
Antimicrobieni Naturali - Pagina 2
Antimicrobieni Naturali - Pagina 3
Antimicrobieni Naturali - Pagina 4
Antimicrobieni Naturali - Pagina 5
Antimicrobieni Naturali - Pagina 6
Antimicrobieni Naturali - Pagina 7
Antimicrobieni Naturali - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Antimicrobieni Naturali.doc

Te-ar putea interesa și

Microorganisme în alimente - factorii intrinseci și extrinseci care influențează calitatea ecologică a produselor alimentare

INTRODUCERE Prezenţa în alimente a microorganismelor are o importanţă deosebită pentru calitatea, salubritatea şi starea lor de prospeţime....

Agenți antimicrobieni folosiți în controlul și combaterea plăcii bacteriene gingivale

INTRODUCERE „Arătaţi-mi dinţii voştri şi eu vă voi spune cine sunteţi” G.Cuvier,zoolog şi paleontolog francez(1769-1832) Pornind de la acest...

Tehnologii Actuale de Procesare

1. Introducere Berea este una din cele mai vechi bauturi cunoscute de om. Este de asemeni aproape cea mai raspandita bautura, care poate fi gasita...

Cod de bună practică igienică pentru fructele proaspete și vegetale

INTRODUCERE Cercetarile stiintifice din ultimele decenii au aratat ca o dieta bogata in fructe si vegetale are rol protector impotriva multor...

Ambalaje antimicrobiene

1. Sisteme polimerice antimicrobiene Paleta materialelor polimerice antimicrobiene a fost completată (reprezentarea schematică din fig. 1) unde...

Controlul microbiologic al berii și sucurilor

I. Controlul microbiologic al fabricării berii Obținerea berii este unul din cele mai vechi procese biotehnologice care folosesc drojdiile pentru...

Microbiologia solului - acțiunea Actinomycetelor

Introducere It is the outer, loose material of earth’s surface which is distinctly different from the underlying bedrock and the region which...

Modalități de Reducere a Conservanților din Alimente

Introducere Antimicrobiene naturale se găsesc în plante, microbi, insecte, precum şi animale. Acest capitol se concentrează pe antimicrobiene...

Ai nevoie de altceva?