Antimicrobieni Naturali

Extras din referat Cum descarc?

ConsiIntroducere 
Bolile infectioase pot si afectiunile transmise prin alimente pot provoca efecte severe asupra sanatatii si pot conduce chiar la decese in randul populatiei in special in regiunile in curs de dezvoltare. Aparitia continua de microorganism rezistente la antibiotic i-a facut pe cercetatori sa caute noi agenti antimicrobieni care sa fie mai eficienti impotriva microorganismelor patogene rezistente. S-a dovedit ca modificarea structural a agentilor antimicrobieni imbunatatest eficienta impotriva bacteriilor, fungilor si virusurilor. Totusi in ultima vreme eforturile cercetatorilor s-au indreptat catre imbunatatirea medicamentelor antimicrobiene prin dezvoltarea unor noi clase de medicamente antimicrobiene care sa actioneze asupra mai multor locuri si microorganism.
Traditional, palnte cu potential therapeutic sau medicinal au fost folosite cu succes pentru prevenirea si tratarea diferitelor boli transmise prin intermediul alimentelor. Din timpuri stravechi unele plante si produse ale acestora au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata afectiuni commune si boli degenerative atat la oameni cat si la animale. Eficienta acestor procedure a fos atribuita in principal prezentei de compusi bioactive in plante.
Data fiind cautarea de noi agenti antimicrobieni, compusii antimicrobieni derivati din materia vegetala sunt adeseori considerate naturali si siguri comparativ cu substantele chimice. In ultima perioada medicina bazata pe plante a devenit mai popular datorita ingrijorarii crescande a consumatorilor cu privire la utilizarea de preparate chimice de sinteza si utilizarea de conservanti amtimicrobieni in special in practicile modern de protectie a limentelor.
Unele dintre avantajele spate ale utilizarii antimicrobienilor naturali includ: reducerea dependentei de antibiotic, reducerea dezvoltarii de rezistenta la antibiotic de catre microorganismele patogene, controlul contaminarii incrucisate cu patogeni transmisi prin alimnente, improvizarea de tehnologii de conservare a alimentelor si intarirea sistemului imunitar la oameni.
In ziua de azi se observa o crestere a numarului de produse natural bazate pe plante (cum ar fi ceaiul verde, decocturi din p;ante, plante emdicinale) care pot include partile aeriene, seminte, fructe, radacini, rizomi si flori. Dintre acestea florile au capatat prioritate si si-au gasit diferite aplicatii. Extractele florale si uleiurile esentiale sunt considerate bogate in compusi cu bioactivitate bogata. Extractele florale si uleiurile esentiale sunt de asemenea considerate posibili agenti antimicrobieni naturali. Rapoartele de cercetare existente indica faptul ce acestea prezinta un spectru larg de activitate antimicrobiana.
Metode de extractive
Extractia cu solventi. Este una dintre cele mai utilizate metode pentru prepararea extractelor florale. Extractia cu solventi implica procesul de solubilizare. Solubilizarea este o tehnica de separare care presupune indepartarea solidelor solubile dintr-un amestec solid prin utilizarea unui solvent sau a unui ameste de solventi adecvat. Printer factorii care pot influenta extractia cu solvent se numara: rata de transport a solventului in material, rata de solubilizare a constituentilor solubili si rata de transport a solutiei dinmaterialul insolubil. In cazul materialului vegetal este necesar un timp adecvat pentru difuzia solventului prin peretii celulari, dizolvarea constituentilor solubili si difuzia solutiei (extractului) catre suprafata peretelui celular.
Extractele florale pot fi preparate atat din probe proaspete cat si uscate. Inainte de extractive probele sunt supuse uscarii cu aer sau liofilizarii urmate de macinare sau omogenizare pentru a reduce dimensiunile particulelor. Aceste proceduri au scopul de a imbunatati eficienta procesului de extractie. Printer solventii utilizati se numara metanolul, etanolul, hexanul, acetone, acetatul de etil, cloroformul.
Percolarea. Este o metoda eficienta care utilizeaza un percolator pentru extractie. Percolatorul este prevazut cu o deschidere larga la partea superioara pentru a usura adaugarea sau indepartarea probei si cu o valva in partea inferioara pentru a permite eliminarea solventului. Cu valva mentinuta inchisa proba sub forma de pulbere este introdusa in percolator. Dupa aceea probele sunt acoperite prina daugarea unui solvent adecvat si alsate cateva ore. Dupa aceea solventul este eliminate cu un debit controlat prin partea inferioara a percolatorului prin valva. Prin partea superioara este adaugat slvent proaspat pentru a inlocui solventul saturat indepartat.
Extractia cu Soxhlet. Extractia cu Soxhlet este o tehnica des utilizata pentru extragerea compusilor termostaili. Extractorul Soxhlet este compus dintr-un balon de distilare, un extractor si un condensator. Solventul din balonul de distilare este incazit si vaporii rezultati sunt condensati in condensator. Solventul condensate umple locasul in care se afla cartusul de extractive care contine proba ce trbuie extrasa. Cand solutia din extractor atinge nivelul de supraplin un sifon o aspira si o transporta inapoi in vasul de distilare tranportand soluul dizolvat in masa lichidului. Solutul este lasat in balonul de distlare in timp ce solventul este evaporate, condensat si si trecut prin proba. Acest process este repetat pana se atinge o extractiee completa.
Macerarea. Aceasta este o metoda folosita frecvent in laborator inc are un vas conic acoperit cu folie de aluminiu sau parafilmeste folosit pentru a preveni evaporarea solventului si variatiile de la un lot la altul. Proba sub forma de pulbere este lasata la macerat pentru o periaoda determinata de timp dupa adaugarea unui solvent adecvat. Procesul de macerare este lent si adeseori necesita agitare ocazionala sau continua deoarece decurge prin difuzie molecular. Agitarea ocazionala azigura dispersarea solutiei saturate de la suprafata particulelor aducand solvent proaspat la suprafat particulelor pentru extractie. Dupa macerare extractul este filtrate printr-un filtru adecvat. In anumite cazuri reziduul solid este prsat si solutia rezultata este amestecata cu extractul inaintea filtrarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antimicrobieni Naturali.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!