Anatomia și fiziologia sistemului excretor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eliminarea substantelor rezultate in urma descompunerilor se numeste excretie. Organele la nivelul carora se formeaza urina, rinichii, impreuna cu organele care conduc urina la exterior, caile urinare, alcatuiesc sistemul excretor.

Rinichii sunt localizati in cavitatea abdominala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Ei au forma unor boabe de fasole, 10-12 cm lungime, culoare rosiatica si suprafata neteda si lucioasa.

Rinichiul este acoperit la exterior de o capsula fibroasa, care se inlatura usor, sub care se gasesc doua zone: zona corticala si zona medulara. In zona medulara se gasesc 7-14 formatiuni, numite piramide renale, cu varfurile indreptate spre interiorul rinichiului. Piramidele renale sunt alcatuite din tuburi colectoare si vase de sange.

Tuburile colectoare nu fac parte din structura neufronului. Ele strang urina de la mai multi neufroni, strabat piramidele renale si se deschid in pelvisul renal.

Artera renla se ramnifica pana la nivel de arteriole ce patrund cate una in capsula neufronului si formeaza glomerul. Arteriola iese din capsula si formeaza capilare in jurul tubului urinifer. Aceste capilare se continua cu capilarele venoasa, care formeaza in final vena renala. Pelvisul renal se continua cu ureterele. Uretrele sunt conducte care ies din partea concava a fiecarui rinichi si se deschid in vezica urinara. Peretii ureterelor contin fibre musculare netede, orientate circular si longitudinal. Vezica urinara este un organ cavitar in care se depoziteaza urina, este situata in partea inferioara a cavitatii abdominale.

Urina primara inainteaza prin tuburile urinifere si o mare cantitate de apa, substante folositoare si toata glucoza se absorb in sange.

Ceea ce ramane in tuburile urinifere si trece in tuburile colectoare este urina finala 1-1, 5 l in 24 h. urina se formeaza la nivelul neufronilor.

Compozitia urinei 90 % apa uree si acid uric (format in ficat in urma degradarii proteinelor) saruri minerale (care nu au fost utilizate de organism) medicamente Urina finala este un lichid limpede, transparent, de culoare galben-deschisa, usor sarata si are o reactie acidica, la omul sanatos.

Eliminarea urinei din vezica urinara se numeste mictiune.

Igiena sistemului excretor se refera la mentinerea sanatoasa a organelor excretoare si la inlaturarea produsilor de excretie, care sunt daunatori organismului.

Retinerea de substante nefolositoare sau pierderea unor substante de care organismul ore nevoie produc tulburari care influenteaza starea de sanatate a organismului.

Functionarea normala a sistemului excretor poate fi tulburata de o serie de factori de risc.

Factorii chimici: mercurul, cromul, ciupercile otravitoare si medicamentele luate in cantitati mari. Factorii fizici: frigul si caldura Factorii biologici: microbii Boli: nefrita, tuberculoza renala, pielouefrita, cistita. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia Si Fiziologia Sistemului Excretor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
513 cuvinte
Nr caractere:
2 673 caractere
Marime:
10.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
anatomie, aparat excretor
Predat:
la gimnaziu
Sus!