Anatomia ochiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omul vede nu cu ochii, ci prin intermediul acestora, de unde informatia se transmite prin nervul optic, chiasma, tractele optice in anumite zone ale lobului occipital al scoartei creierului, unde se formeaza acel tablou a lumii exterioare, pe care o vedem. Toate aceste organe constituie analizatorul nostru vizual sau sistemul vizual.

Posesia a doi ochi ne permite sa facem vederea noastra stereoscopica (adica sa formam imaginea tridimensionala). Partea dreapta a retinei a fiecarui ochi transmite prin nervul optic "partea dreapta" a imaginii in partea dreapta a creierului, analogic functioneaza si partea stanga a retinei. Dupa care doua parti ale imaginii - dreapta si stanga - sunt unite de creier.

Astfel ca fiecare ochi percepe tabloul "sau", in cazul dereglarii miscarii in comun a ochiului drept si a celui stang poate fi dereglata vederea binoculara. Cu alte cuvinte vi se va dubla imaginea sau veti vedea in acelasi timp doua tablouri complet diferite.

Constructia ochiului

Ochiul poate fi numit un aparat optic complicat. Sarcina lui principala este de a "transmite" imaginea corecta nervului optic.

Functiile principale ale ochiului:

- sistemul optic, care proiecteaza imaginea;

- sistemul de primire si "codare" a informatiei primite pentru creier;

- sistemul de "deservire" a asigurarii necesitatii vitale.

Corneea este o membrana transparenta care acopera partea anterioara a ochiului. Ea nu are vase sangvine, insa poseda o putere mare de refractie. Intra in sistemul optic al ochiului. Corneea are hotar comun cu membrana exterioare netransparenta a ochiului - sclera.

Camera anterioare a ochiului reprezinta un spatiu intre cornee si iris. Aceasta este umpluta cu lichid intraocular.

Irisul reprezinta dupa forma un cerc cu o gaura in mijloc (pupila). Irisul este constituit din muschi, datorita carora marimea pupilei se schimba. Ea intra in sistemul vascular al membranei ochiului. Irisul este responsabil pentru culoarea ochisor (daca este de culoare albastra - inseamna ca sunt putine celule de pigment, iar daca sunt caprui - atunci sunt multe). Efectueaza aceeasi functie ca si diafragma in aparatul de fotografiat, regleaza fluxul de lumina.

Pupila reprezinta o gaura in iris. Marimile acesteia depind de obicei de nivelul iluminarii. Cu cat este mai multa lumina cu atat pupila este mai mica.

Cristalinul este o "lentila naturala" a ochiului. Este transparent, elastic - poate sa-si schimbe forma, aproape instantaneu "regland focalizarea", datorita caruia omul vede bine atat aproape cat si departe. Este amplasat in capsula si se mentine cu ajutorul zonei ciliare. Cristalinul, la fel ca si corneea, intra in sistemul optic al ochiului.

Corpul vitros este o substanta transparenta gelatinoasa, amplasata in partea posterioara a ochiului. Corpul vitros mentine forma globului ocular, participa la schimbul de substante intraocular. Intra in sistemul optic al ochiului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia ochiului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 067 cuvinte
Nr caractere:
5 772 caractere
Marime:
21.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
pupila, retina, OCHI, nerv optic
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!