Anastasie Fătu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nascut in satul Musata, la 2 ianuarie 1816, Anastasie Fatu se remarca apoi ca stralucit om de stiinta si cultura.

Si-a inceput educatia la Scoala Episcopiala din Husi, iar intre anii 1828 si 1834, urmeaza cursurile ,,Gimnaziului Vasilian" din Iasi. Rezultatele meritorii din timpul liceului i-au adus lui Anastasie Fatu o bursa pentru a studia dreptul la Universitatea din Viena, iar in anul 1842 obtine diploma de doctor in drept.

Se inscrie apoi, in anul 1839, la Facultatea de Medicina din Viena, dar pleaca la Paris unde obtine la Sorbona cel de-al doilea doctorat, de aceasta data in medicina.

Este numit mai intai medic al orasului Iasi si acorda consultatii gratuite bolnavilor care aveau o situatie modesta, desfasurand in acelasi timp si o activitate social-culturala intensa.

Infiinteaza prima cresa pentru copiii abandonati si creeaza un nucleu al asistentei materno-infantile in Moldova, dupa ce a fost numit director si sef de sectie al Institutului Gregorian din Iasi, unde instruieste primele moase oficiale din Moldova, pentru care scrie in anul 1852, cunoscutul ,,Manual de invatatura moaselor". Prin ,,Manualul de medicina practica populara" (1871) incearca sa popularizeze medicina in randul maselor.

In anul 1869 este numit profesor de medicina clasica la Seminarul de la Socola, iar in 1871 a fost ales Membru al Academiei Romane.

Pe langa medicina, Anastasie Fatu a indragit foarte mult si botanica si datorita acestei pasiuni a infiintat , pe cheltuiala proprie, pima gradina botanica din tara in anul 1856. Sub conducerea sa au fost construite doua sere: una calda pentru plantele tropicale si una pentru plantele din zonele temperate. In Gradina Botanica se cultivau, in anul 1874, 2500 de specii de plante, numar impresionant pentru acele timpuri si pentru posibilitatile unei ,,gradini private".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anastasie Fatu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
565 cuvinte
Nr caractere:
2 897 caractere
Marime:
23.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
student la medicina, botanica
Predat:
la liceu
Sus!