Alcoolul și calitatea vieții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu mii de ani in urma, oamenii au inceput sa produca bauturi alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, cand egiptenii si-au dat seama ca sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau probleme, de asemenea cu apa de baut, care era impura, si au observat ca daca beau vin nu se imbolnaveau.

Mai tarziu vinul a devenit important pentru Biserica Romano-Catolica, intrucat era folosit la oficierea Sfintei Liturghii. In perioada Renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea europeana.

Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de breasla de comercianti care aveau controlul productiei lor. In jurul anului 1300 a aparut o industrie a berii in Europa centrala. In aceasta perioada, vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine.

Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de alcool, iar consumul de bauturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeana.

Alcoolul, spre deosebire de mancare, nu este digerat in stomac si in intestine. Cand alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sanguin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange.

Alcoolul poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. Chiar si in cantitati mici, alcoolul creste secretia sucurilor digestive din stomac si creeaza o senzatie de foame. Iritarea constanta a invelisului stomacului poate produce gastrita: inflamatia cronica a mucoasei.

Mancarea poate incetini absorbtia alcoolului in sange cu aproape 50%. Mancarurile grase alaturi de proteine, cum sunt laptele si branza, il pot proteja pe cel care bea de a se intoxica prea repede.

Gradul de intoxicatie este determinat de cantitatea de alcool consumat o singura data, precum si de viteza de consumare. Consumul lent in doze mici permite ficatului sa oxideze alcoolul mult mai eficient decat cand este consumat dintr-o data. Rezultatul va fi un grad mai mic de intoxicatie.

Alcoolul trebuie descompus de ficat in bioxid de carbon si apa, inainte de a iesi din organism. Ficatul nu poate descompune odata decat cantitati mici. Restul alcoolului circula in sange pana ce ficatul va fi din nou capabil sa-l descompuna. Cand ficatul devine foarte slabit, apar simptome in tubul digestiv si in sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a ficatului care distruge tesuturile sanatoase si lasa numai tesuturi grase si fibroase. Ciroza este cauzata de consumul excesiv de alcool de lunga durata.

Pe masura ce alcoolul circula prin sange, el ajunge la toate partile organismului. In cateva minute el ajunge si la creier.

Alcoolul este sedativ si depresiv, el incetineste activitatea creierului. Alcoolul impiedica atat stocarea cat si obtinerea informatiei in memorie, poate produce halucinatii si chiar ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcoolul si calitatea vietii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 578 cuvinte
Nr caractere:
8 707 caractere
Marime:
16.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
alcool, efecte
Predat:
la liceu
Sus!