Agricultură

Extras din referat Cum descarc?

Agricultura, alaturi de industrie poate deveni una dintre sursele importante de agenti poluanti cu impact negativ asupra calitatii mediului ambiental.
Impactul negativ al agriculturii asupra mediului este consecinta urmatoarelor practice agricole, atunci cand acestea sunt folosite excesiv si irational, fara respectarea bunelor practici agricole:
- utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor
- cultivarea plantelor modificate genetic
- cresterea animalelor si mangementul dejectiilor
- arderea miristilor
Agroturismul reprezinta actiunea de deplasare a unei persoane intr-o localitate rurala nepoluata, pitoreasca, avand un specific agrar, finalizata prin sederea (sejurul) pentru o durata de cel putin 24 de ore intr-o gospodarie taraneasca, consumul de produse locale alimentare si nealimentare si coabitarea, observatia, asistenta si coparticiparea in comunitatea sociala locala, prin respectarea normelor ce fac posibila intreaga actiune.
Agroturismul presupune beneficierea de un mediu nepoluat si pitoresc, de atractiile turistice naturale: folosirea durabila a resurselor turistice, reducerea supraconsumului si a risipei de resurse turistice; mentinerea diversitatii naturale, culturale si sociale a spatiului rural; integrarea agroturismului in planificarea strategiilor de dezvoltare nationala, regionala si locala; sprijinirea economiilor in dezvoltarea socio-economica a comunitatii, dar si in protejarea naturii si a valorilor culturale; 
Astfel, in exercitarea faptului turistic, actiunea umana este conditionata de existenta unei structuri antropice si a infrastructurii socio-culturale adecvate, prezente intr-un mediu natural nepoluat si atragator.
Dezvoltarea turismului intr-o anumita zona nu trebuie insa sa afecteze interesele socio-economice ale populatiei rezidente, nici ale mediului si, mai cu seama, a resurselor naturale care constituie atractia principala, alaturi de sit-urile istorice si culturale.
Turismul poate influenta pozitiv mediul, prin stimularea eforturilor de protejare a cadrului natural, in cadrul unor parcuri nationale, arii protejate, a unor monumente ale naturii si unor situri cu valoare istorica. In acelasi timp insa, turismul poate reprezenta, atunci cand este practicat excesiv si in mod necivilizat, o presiune cu impact negativ asupra mediului, care ar putea suferi, in timp, deteriorari si chiar daune ireversibile.
Sintetizand experien_a na_ionala si interna_ionala se constata ca in multe zone ale lumii turismul balnear intra intr-o rela_ie conflictuala cu mediul, alaturi de unele activita_i economice. Cauzele vizeaza:
- activitatea industriala, prelucrarea lemnului, materiale de construc_ii etc. care elimina noxe aeriene, distrug peisajul prin exploatarea resurselor din arealele sta_iunilor;
- poluarea apelor si infestarea microbiana a apelor subterane, minerale, de suprafa_a;
- transport neecologic si dezvoltarea unor aglomerari umane sau turistice - prin fluxuri marite in unele sezoane, comportament neadecvat al turistilor sau al unor manageri care pot conduce la exploatarea ineficienta a resurselor;
- lipsa unei infrastructuri corespunzatoare (canalizare, alimentare cu apa, gaze, colectarea deseurilor menajere;
Problemele induse in mediu de catre turismul montan sunt diverse. Pentru cele mai multe arii protejate principalele cauze sunt legate de:
_ fluxurile neorganizate de turisti - acestea aduc prejudicii cum sunt: accentuarea eroziunii pe trasee si zonele adiacente, poluarea cu deseuri de structura variata, colectarea (distrugerea) vegeta_iei sau rocilor in diverse scopuri, practicarea vanatului ilegal, campare in spa_ii neamenajate etc.
_ pentru turismul organizat problemele se pun prin aglomerarea structurilor de cazare, a facilita_ilor de agrement, care creeaza in general presiuni mari pe termen scurt, cu efecte ireversibile.
In privin_a impactul turismului asupra obiectivelor culturale trebuie subliniat faptul ca el se produce atunci cand se depaseste pragul de exploatare, valorificare in plan turistic;
_ fluxurile mari de turisti in unele sezoane, la sfarsit de saptamana, cu prilejul unor evenimente;
_ lipsa de educa_ie a unor turisti sau a unor segmente din comunitatea locala, exprimate in acte de vandalism, incendii, furturi, depunerea de deseuri etc.;
_ schimbarea tradi_iilor prin modernismul adus de turisti, managementul neadecvat al obiectivelor culturale sau a unita_ilor economice poluante in ceea ce priveste mediul.
ex: Manastirea Saon, Manastirea Cocos, Pelerinaj la Fantana de Leac Culmea Pricopanului, Cetatea romana Arrubium-Muntii Macinului


Fisiere in arhiva (1):

  • Agricultura.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!