Aflatoxinele

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia micotoxinelor	3
2. Principalele micotoxine	4
3. Aflatoxine. Istoric	4
4. Factorii responsabili de elaborarea aflatoxinelor	8
a.Factorii de mediu.	8
b.Sistemul de cultivare	9
c.Perioada de recoltare	9
5. Metode de prevenire a contaminarii	9
6. Efectele aflatoxinelor asupra organismelor vii	11
6.1. Aflatoxinele si sanatatea umana	11
6.1.1.Toxicitate	12
Toxicitate acuta	13
Toxicitatea cronica	13
6.2. Aflatoxicoza si sanatatea animalelor	14
6.2.1. Toxicitatea acuta	15
6.2.2. Toxicitatea cronica	15
7. Distrugerea aflatoxinelor	15
Bibliografie	17


Extras din referat Cum descarc?

Rolul micotoxinelor in istoria bolilor umane a fost cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, dar interesul stiintific si cercetarea sistematica a micotoxinelor nu au starnit interes pana acum 25 de ani.
Micotoxinele pot fi definite ca fiind compusi produsi de anumiti fungi care se dezvolta si contamineaza hrana animalelor si produsele alimentare si sunt capabili sa provoace boala si chiar moartea acestora. Fungii care produc micotoxine se numesc mucegaiuri. 
Rolul mucegaiurilor in industria alimentara poate fi:
- Benefic: de exemplu, mucegaiurile din genul Aspergillus, Penicillium, Mucor etc. sunt larg utilizate in biotehnologia alimentara, la fermentarea si maturarea branzeturilor (Camembert, Roquefort), salamurilor etc. si in biotehnologia farmaceutica, multe fiind producatoare de antibiotice (penicilina).
- Negativ: de obicei, actiunea mucegaiurilor este urmata de trei mecanisme: toxicitate, infectie, alergie. Produsele alimentare sufera alterari (modificarea propritatilor senzoriale si a valorii alimentare); unele mucegaiuri generand micotoxine.
2. Principalele micotoxine
- Aflatoxine totale (AFLA) produse de Aspergillus sp.
- Ochratoxina A (OTA) - Penicillium sp.
- Deoxinivalenol (DON) - Fusarium sp.
- Zearalenona (ZEA) - Giberrella sp.
- Fumonizina (FUM) - Fusarium sp.
3. Aflatoxine. Istoric
Cuvantul aflatoxina, abreviat AF, provine din latina (a (Aspergillus), fla (flavus)= galben + toxina) si sunt micotoxine produse de ciupercile Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus.
Aspergillus flavus este o specie de mucegai foarte raspandita si se gaseste in sol, cereale, materii organice aflate in descompunere si cereale, insa aceasta ciuperca produce si descompunerea materialului vegetal. Conditiile neprielnice de depozitare ale recoltelor si umezeala ridicata contribuie la mucegairea substantiala a boabelor de porumb, orez, alune etc. 
Aspergillus parasiticus Aspergillus flavus
Miceliul si sporii mucegaiului contin substante toxice, numite aflatoxine, care odata ce sunt ingerate produc intoxicatii si mai contin substante cancerigene foarte puternice.
Aflatoxinele sunt toxigene, carcinogene si mutagene. Aflatoxinele, compusi cu structura cumarinica, au fost notate initial in ordinea descrescatoare a activitatii biologice si toxicitatii, dupa cum urmeaza: aflatoxina B1, aflatoxinele G1, G2, aflatoxina B2, produse de Aspergillus parasiticus, extrem de toxigen, urmat de Aspergillus flavus. 
Se cunosc aproximativ 20 de aflatoxine, insa doar aflatoxinele B1, B2, G1 si G2 se gasesc in mod normal in alimente. Ele sunt grupate in trei categorii: aflatoxine majore, aflatoxine monohidroxilate si aflatoxine dihidroxilate.
Aflatoxinele prezinta fluorescenta in UV. De altfel, primii patru compusi izolati au fost denumiti in functie de culoarea fluorescentei la 254 nm si 366 nm, albastra sau verde, respectiv B (blue) si G (green).
FAO estimeaza ca 25% din culturile alimentare din lume sunt afectate de aflatoxina. Centrul de Control al Bolilor estimeaza ca peste 4,5 miliarde de oameni din intreaga lume sunt expusi la aflatoxina.
Aflatoxinele pot fi prezente intr-o gama larga de produse alimentare, in special cereale, seminte oleaginoase, condimente si fructe cu coaja tare, porumb, arahide (alune, fistic), ardei, piper negru, fructe uscate si smochine sunt toate cunoscute a fi alimente bogate de risc pentru contaminarii cu aflatoxine. Ele au fost, de asemenea, detectate in multe alte produse cum ar fi: lapte, branza si alte produse lactate. Produsele cu cel mai mare risc de contaminare sunt: porumbul, alunele si arahidele. 
Cele mai ridicate niveluri sunt gasite in produsele ce provin din regiunile mai calde ale lumii unde exista o mare variatie climatica.
In momentul in care furajele contaminate ajung in organism, aflatoxina B1 este transformata intr-o forma hidroxilata M1 si M2.
Aflatoxinele M1 si M2 sunt metaboliti hidroxilati de aflatoxine B1 si B2 si sunt produse atunci cand vacile sau alte rumegatoare ingereaza furaje contaminate cu aceste micotoxine. Ulterior, din laptele matern pot ajunge sa contamineze alte produse lactate, cum ar fi branza si iaurtul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aflatoxinele.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.N. megan, M. Olsen, Mycotoxins in foods, Woodhead Publishing in Food Science and Technology
2.http://www.foodsafetywatch.org/factsheets/aflatoxins/
3.http://www.innofoodsee.eu/downloads/constanta_prezentare_alina_dobre.pdf
4.http://www.nutritionistcluj.ro/articole-invitate/nutritie/micotoxinele-si-efectele-lor/micotoxinele-monitorizare-legislatie-preventie-si-tratament/
5 http://cesamancam.ro/aflatoxine.html
6.http://www.infobazar.ro/sanatate/Aflatoxina/Efectele-aflatoxinei-asupra-sanatatii
7.http://www.rasfoiesc.com/sanatate/medicina-veterinara/AFLATOXINELE96.php
8.http://www.academia.edu/15538309/3.1.1._Toxine_fungice_micotoxine
9. http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/20393.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!