Afectiuni ale sistemului nervos

Extras din referat Cum descarc?

Afectiunile vasculare cerebrale sunt cele mai importante cause de mortalitate si invadilitate din lume. Insuficienta circulatorie cerebrala-este legata de existenta unor factori cauzali, predispozitia familiala, alimentatia bogata in glucide si lipide, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, obezitatea, alcoolismul, tabagismul precum si starile de tensiune psihica prelungite si repetate.
Infarctul crebral-embolia cerebrala-apare datorita procesului de astupare a arterei crebrale. Dupa o ameteala si o durere de cap puternica se constata ca ambele membre sunt paralizate. Infarctul se poate instala brusc prin pierderea cunostiintei si persoana poate intra in coma.
Hemoragia crebrala-apare in urma ruperii peretelui unei artere cerebrale si predomina la barbate. Se produce de obicei brusc cu cefalee violenta, ameteala mare, greturi, varsaturi urmate de pierderea cunostiintei si coma.
In timpul comei, bolnavul nu raspunde la nici un excitant extern-ciupire, intepare, apasarea globilor oculari etc.
Epilepsia-este consecinta unor factori care actioneaza general sau local asupra creierului: intoxicatii cu alcool, plumb, cocaine, CO, boli eruptive, parazitoze, asfixie la nastere, afectiunile inflamatorii ale creierului si meningelui, traumatisme cranio-cerebrale, tumori, abcese, accidente vasculare cerebrale. Criza de epilepsie se manifesta prin pierderea constiintei si cadere.
Este periculoasa caderea deoarece duce la accidentare, musculature se contracta, corpul devine teapan, bratele se indoaie. membrele inferioare se intend, capul se lasa pe spate sau lateral si pielea se invineteste. Incepe o inspiratzie prelunga, zgomotoasa, apar contractii puternice ale intregii musculaturi, pe buzele bolnavului apare o spuma, deseori colorata in rosu (in timpul contractiei musculaturii isi poate musca limba). Existe si crize de epilepsie fara crize convulsive la copii, foarte rar dupa 20 de ani.
Epilepticului ii sunt interzise eforturile intelectuale si fizice, bauturile alcoolice, cafeaua, sarea, lichidele in exces. Alimentatia trebuie sa cuprinda legume, fructe, lapte.
Tumorile cerebrale-sunt afectiuni grave ale sistemului nervos. Aproape toate tumorile cerebrale pot fi tratate neurochirurgical cu conditia sa fie diagnosticate la timp. Dementa- degradare accentuata a psihicului prin leziuni multiple si difuze ale creierului si in special a scoartei cerebrale, in urma unor infectii, a unor ramolismente multiple in creier, tumori sau alti factori.
Este o saracire mare a gandirii bolnavului, astfel incat acesta poate ajunge sa nu mai stie sa se hraneasca, urineaza si defeca oriunde se gaseste (gatism), nu stie sa se pastreze curat. Cauzele mai importante sunt: involutia (distrugerea) progresiva a celulelor nervoase la unii batrani (dementa senila), procese degenerative cu distrugerea progresiva a celulelor nervoase in boli rare care apar in general la persoane cu varsta de la 50 de ani.
(boala PIK, boala ALZHEIMER) artroscleroza cerebrala, care poate duce progresiv la stramtorarea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Afectiuni ale sistemului nervos.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!