Zona euro - extindere restructurare dizolvare

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
In this scientific research, I will outline the characteristics of the euro currency, its benefits, and also details about the euro area. I will analyse three main ideas regarding the euro area: expansion, restructuring and dissolution.The scientific research includes details about the crisis in the euro area, France and Germany think about greek crisis and what solutions have the two countries to save Greece.
Analyzing the situation we are and comparing the euro against the U.S. dollar i have reached to the following conclusion: euro is not a powerful currency, but the U.S. dollar is the weak currency.
Cuvinte cheie
moneda euro
piata monetara
uniunea europeana
zona euro
Clasificare JEL
D53- Financial Markets
F33 - International Monetary Arrangements and Institutions
N24 - Europe: 1913-
1. INTRODUCERE
Se stie foarte clar ca moneda euro a fost creata pentru a contrabalansa puterea in crestere a dolarului. Inainte de primul razboi mondial si mai ales dupa al doilea, integrarea monetara precum si implicatiile unei monede unice pentru cele 17 tari ale Uniunii Europene, au determinat cresterea exponentiala a dezbaterilor pe aceasta tema, dupa cum se arata si in lucrare. In ultimul deceniu, abordarile referitoare la conceptul de Uniune Economica si Monetara si moneda unica s-au dezvoltat exploziv, atat in literatura internationala, cat si in cea nationala. Acest lucru s-a produs pe fondul realizarii Pietei Unice Europene, a cresterii interdependentelor si fluxurilor dintre statele Uniunii Europene. Urmarea acestui proces a fost punerea in practica a dezbaterilor furtunoase pe tema unificarii monetare, tinandu-se cont de riscurile generate in activitatea economica, politica si sociala, pornind de la cele comerciale, financiare, investitionale pana la cele psiho-sociale. 
Lucrarea de fata cuprinde date istorice despre moneda euro, cat si detalii despre tarile din zona euro si adoptarea monedei euro.
2. MONEDA EURO
2.1. Scurt istoric
Nasterea monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important la creearea sistemului financiar (Bretton Woods). Ea este o etapa importanta a constructiei europene, care se inscrie intr-un proces inceput in urma cu 50 de ani, odata cu creearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1952, si semnarea in 1957 a Tratatului de la Roma instituind Comunitatea Economica Europeana.
Dupa incheierea Tratatului de la Roma, chiar daca initiatorii gandisera creearea unei monede comune, in activitatea Comunitatilor Europene se desfasura pe baza prevederilor angajamentelor de la Bretton Woods si a sistemului de cursuri fixe.
Introducerea monedei euro s-a realizat pe trei faze:
- prima faza avand scop pregatirea pentru Uniunea Economica si Monetara de la 2 mai 1998 pana la 1 ianuarie 1999, timp in care au fost stabilite tarile participante, au fost anuntate ratele permanente bilaterale de schimb intre monedele nationale, Institutul Monetar European s-a transformat an Banca Centrala Europeana si producerea pentru prima data a bancnotelor si a monedelor europene.
- a doua faza tine trei ani, timp in care se marcheaza inceputul Uniunii Economice si Monetare; aceasta perioada are drept scop blocarea in mod irevocabil a ratelor de schimb intre euro si toate monedele nationale, introducerea euro ca moneda oficiala pentru tranzactiile ,,scripturale", Banca Centrala Europeana preia responsabilitatea pentru politica monetara in zona monedei unice, emiterea tututror obligatiunilor guverenelor din tarile participante in euro, schimbarea imediata la utilizarea euro a pietelor financiare, pietelor de schimb si sistemelor de compensare cat si a persoanelor fizice si a firmelor in baza regulii ,,nicio obligatie, nicio interdictie".
- cea de-a treia faza dureaza doar sase luni, timp in care se face schimbarea monedei nationale in cea euro, asadar apar pentru prima data bancnotele si monedele euro, monedele nationale coexista in paralel cu euro si inceteaza sa mai fie acceptate ca mijloace de plata in ultima zi a acestei perioade.
Incepand cu 1 ianuarie 2002, bancnotele si monedele euro s-au pus in circulatie in 12 state membre ale Uniunii Europene. Noua moneda fiduciara va cuprinde 7 bancnote si 8 monede. Euro se divizeaza in 100 de centi. Cele 8 monede de euro - de 1,2,5,10,20 si de 50 de centi ,de 1 euro si 2 euro- pot fi deosebite cu usurinta, intrucat ele difera prin forma, marime si culoare. Monedele de valoare mai mare -1 euro si 2 euro -sunt bicolore (argintiu si galben). Mondele de valoare medie -de 10, 20 si de 50 de centi- sunt galbene, iar monedele de valoare mica -1,2 si 5 centi- au culoarea cuprului.
Fetele comune ale monedelor euro prezinta trei contururi ale Comunitatii Europene si cele 17 state, ca simbol al Uniunii Europene. In timp ce pe versul tuturor celor opt monede este identic, reversul este specific fiecarei tari si are forme diferite, pentru fiecare din cele 17 state ale spatiului euro.
Cele sapte bancnote euro, incepand de la 5 euro la 500 euro, pot fi recunoscute usor prin aspectul lor si prin tactilitatea deosebita. Fiecare bancnota are propria sa culoare si marime. Cu cat valoarea nomimala este mai mare cu atat este mai mare si bancnota. Pe fata bancnotei, desenele reprezentand ferestre si porti ceea ce simbolizeaza un spirit de deschidere, iar pe revers imaginile reprezentand poduri semnifica cooperarea, nu numai in interiorul Europei ci si cu restul lumii. Diversele elemente sunt incluse pentru a ajuta persoanele fara vedere sau cele cu vedere mai slaba in identificarea diferitelor valori ale bancnotei.
Euro (EUR sau EUR) este moneda unica a Uniunii Europene (UE).
A fost introdusa pe 1 ianuarie 1999, la miezul noptii, succedand vechea unitate monetara europeana ECU (European Currency Unit). Monedele nationale ale tarilor participante au incetat sa existe legal, devenind simple subdiviziuni ale monedei europene. Totusi bacnotele si monedele nationale au continuat sa fie folosite in tarile respective, pana la introducerea noilor bancnote si monede pe 1 ianuarie 2002. Vechile monede si-au mai pastrat valoarea legala pana la data limita de 28 februarie 2002.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zona Euro - Extindere Restructurare Dizolvare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!