Valorile Mobiliare si Cotarea Lor la Bursa de Valori

Extras din referat Cum descarc?

VALORILE MOBILIARE SI COTAREA LOR LA BURSA DE VALORI
Tipuri de valori mobiliare
Nu exista in nici o jurisdictie din lume o definitie precisa a ceea ce se intelege prin valori mobiliare. Orice bun material, dotat cu o valoare estimabila in bani, se incadreaza obligatoriu in una din urmatoarele doua categorii:
-bunuri funciare sau imobiliare, intelegand prin aceasta proprietatea asupra pamantului, respectiv a cladirilor:
-bunuri mobiliare, caracterizate, asa cum le indica si numele, prin mobilitatea lor, data de trecerea fizica de la un proprietar la altul. Din punct de vedere juridic, asemenea bunuri, al caror caracter mobiliar nu poate fi contestat si, in plus, sunt purtatoare de valoare, nu sunt considerate valori mobiliare (de exemplu, tablourile, bijuteriile, piesele de mobilier etc.).
Valorile mobiliare se deosebesc de bunurile mobiliare, prin dematerializarea lor, purtand si alte denumiri: hartii de valoare, titluri de valoare etc.
Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta, care confirma titularului dreptul sau patrimonial, de o anumita marime ,si asupra unei entitati bine stabilite, precum si posibilitatea de a le transforma oricand in bani, pe piata de capital. In sens restrans, valorile mobiliare sunt hartiile de valoare  actiuni si obligatiuni  emise de o anumita societate comerciala.
Actiunile sunt titluri reprezentative ale unui drept de proprietate asupra unei cote-parte din activul social al emitentului (obligatoriu particular, deoarece un activ public nu este susceptibil de insusire privata). Actiunile acorda proprietarului anumite drepturi de gestiune sau, cel putin, drepturi de control asupra gestiunii patrimoniului social, drepturi (cel putin teoretice) asupra beneficiilor, de a primi in fiecare an o cota parte din profitul net, sub forma de dividende, si, in sfarsit, dreptul la o cota parte din activul net existent, in cazul in care societatea emitenta este lichidata. Datorita veniturilor diferite de la an la an pe care le aduc actiunile, in functie de activitatea economico-financiara a societatii respective, acestea se numesc si valori mobiliare cu profit variabil.
Obligatiunile (numite si titluri de renta daca sunt emise de catre stat) sunt titluri reprezentate prin dreptul de creanta al proprietarului asupra emitentului. Proprietarul unei obligatiuni este o persoana care a imprumutat o anumita suma de bani emitentului (statul, o colectivitate publica , societate nationala sau privata), obligandu-l astfel, pe cel imprumutat de a-l remunera, prin varsarea periodica a unei sume proportionale cu totalul imprumutului, si care se numeste, de obicei, dobanda.
Imprumutul este, in principiu, rambursabil, fie intr-o singura transa fie in mai multe transe, prin intermediul unui tabel de amortismente periodice, care pot fi constante sau variabile (in general, progresive) esalonate inca de la emisiunea titlului.
Datorita venitului fix pe care il aduc obligatiunile, acestea se numesc valori mobiliare cu profit fix. Prin emisiunea si negocierea lor pe piete primare si secundare de capital, sunt mobilizate activele financiare disponibile la investitori si redistribuite societatilor publice si private. 
Valorile mobiliare, din punct de vedere al modului in care acestea sunt create ,se impart in trei categorii:
- primare
- derivate
- sintetice
Titlurile primare sunt cele emise de utilizatorii de fonduri pentru mobilizarea capitalului propriu (actiunile) si cele folosite pentru atragerea capitalului de imprumut (obligatiunile). Caracteristica definitorie a acestor titluri este ca asigura mobilizarea capitalului pe termen lung de catre utilizatorii de fonduri si dau detinatorilor lor, drepturi asupra veniturilor banesti nete ale emitentului.
Titlurile derivate sunt produse bursiere rezultate din contracte incheiate intre emitent si beneficiar si care dau dreptul cumparatorului asupra unor active ale emitentului, la o anumita scadenta viitoare, in conditiile stabilite prin contract. Valoarea de piata a acestor titluri depinde de activele la care se refera. Exista doua categorii de titluri derivate:
-contracte viitoare (futures);
-optiunile (options).


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorile Mobiliare si Cotarea Lor la Bursa de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!