Transformări în sistemul financiar-bancar și în politica monetară în contextul integrării europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Momentele initiale ale sistemului bancar romanesc 2
2. Schimbari financiar bancare 5
2.1 Concordanta legislatiei din Romania cu legislatia europeana in domeniul bancar 5
2.2 Evolutii in structura sistemului bancar romanesc 6
3. Transformari in politica monetara a BNR in ansamblul integrarii europene 7
3.1 Adaptarea instrumentelor de politica monetara ale B.N.R. la nevoile europene 7
3.2 Dezvoltari in structura sistemului bancar romanesc 8
CONCLUZIE 10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Momentele initiale ale sistemului bancar romanesc
In perioada actuala, straduinta pentru infiintarea unei banci s-a initiat inca de la debutul secolului al XIX lea.Inainte de aparitia Bancii Nationale Romane, s-au pus bazele intemeierii Casei de Depuneri si Consemnatiuni -1864, ce avea ca scop emisiunea bancnotelor, deoarece aceasta reprezenta banca cu o deosebita importanta in cadrul Principatelor Unite. Ulterior, au inceput sa se realizeze tot mai multe idei si planuri, marea majoritate erau initiate din exterior, pentru a se constitui o banca ce avea atributii referitoare la scontare, respectiv circulatie. 
In anul 1880, apare Banca Nationala a Romaniei, ce detinea sediul central in orasul Bucuresti, ce avea datoria sa intemeieze agentii si sucursale in oricare oras reprezentativ. Tiparul dupa care a fost constituita are in vedere Banca Nationala a Belgiei, inspirandu-se in special din modelul structurii sale. Banca Nationala a Romaniei la perioada respectiva a reprezentat o importanta deosebita, pentru ca a ajutat la invingerea episoadelor de criza cu care a avut de-a face economia tarii noastre, prin actiuni cum ar fi: a urmarit dezvoltarea pietei si s-a potrivit mereu la dorintele sale; extinderea economiei cu grija de a asigura sume de bani in lei si valuta. 
Banca Nationala a Romaniei s-a format ca o organizatie ce avea ca atributii principale acordarea de credite pentru acele domenii economice, comerciale, scontarii si rescontarii. Statul s-a retras din structura bancii, devenind astfel o organizatie cu trasaturi particulare, private.
Odata cu terminarea secolului al XIX lea, un proces important ce se referea la cresterea capitalurilor, presupunea inghitirea micilor capitaluri de catre marii capitalisti. In aceasta privinta, cateva dintre grupurile bancare si casele bancare, aparute precedent, dar care in situatia noua nu detineau o cantitate satisfacatoare de capital, fie si-au schimbat modul de functionare, fie au fost inghitite de celelalte. Chiar si in timpul Primului Razboi Mondial, activitatea bancara din Romania a inregistrat cresteri in intensitate, deoarece tara noastra s-a abtinut de la amestecarea in acest conflict, ceea ce a dus la o situatie prielnica de comert, cu toate celelate state aflate in razboi. Aceasta crestere a comertului, a adus situatii favorabile sistemului bancar.
Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, a avut loc o expansiune a numarului de banci de pe teritoriul Romaniei, dar care s-a oprit din cauza crizei economice din intervalul 1929-1933, ce a dus la situatia de insolvabilitate a multor banci, iar Guvernul a trebuit sa se amestice cu scopul de a impiedica rezultatele crizei economice, bancare si mai ales monetare. Politicile luate de Guvern priveau inviorarea sistemului bancar, dar doar cele mai mari banci au supravietuit, iar cele mici si-au incheiat activitatea. 
Dupa anul 1989, Romania a suportat numeroase schimbari, deoarece a adoptat o economie de piata, in care pretul si volumul productiei depind in primul rand, de confruntarea dintre cerere si oferta, care s-a concretizat prin maximizarea agentilor economici in domeniul privat. Legislatia bancara a cunoscut schimbari, cu referire la formarea si indeplinirea functiilor bancilor centrale, dar si a bancilor comerciale.
,,Sistemul bancar reprezinta aparatul circulator al economiei nationale." Prin intermediul bancilor, se da o noua directie disponibiliatilor din economie, de la institutiile ce detin o cantitate mare de bani si le transfera la banci ce iau aspectul unor depozite, iar institutiile ce inregistreaza pierderi, se adreseaza bancilor pentru a se imprumuta, cu scopul acoperirii respectivei pierderi.
Sistemul bancar din tara noastra este organizat pe doua doua nivele, pe primul nivel se situeaza banca centrala, iar pe cel de-al doilea nivel se afla organizatiile financiale, numite banci. B.N.R. reprezinta institutia ce pune in circulatie cantitatea de bani necesara statului roman, si in principal aceasta este banca centrala a tarii noastre.
Prin aceste noi regulamente, Banca Nationala Romana a vrut sa initieze un sistem bancar din timpul actual, indeplinindu-si totodata si atributia de banca centrala. Activitatile comerciale exercitate pana la dat de 1989, au fost transmise Bancii Comerciale Romane (B.C.R. ).
Bancile comerciale din Romania sunt bazate pe legile ce privesc organizatiile comerciale, legi ce urmaresc desfasurarea activitatii bancare, respectiv autorizatia de functionare aprobata de B.N.R. .


Fisiere in arhiva (1):

  • Transformari in sistemul financiar-bancar si in politica monetara in contextul integrarii europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Angela Roman, Politici Monetare, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2009;
-  Constantin Rotaru, Sistemul bancar romanesc si integrarea europeana, editura Expert, Bucuresti, 2000;
-  Gheorghe Filip, Adaptarea mecanismelor finaciar-bancare la cerintele integrarii Romaniei in Uniunea Europeana;
-  Ovidiu Stoica, Bogdan Capraru, Dragos Filipescu, Efecte ale integrarii europene asupra sistemului bancar romanesc, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2005;
-  www.bnr.ro.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!