Supraveghere Bancara in Uniunea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
1. Reglementari privind supravegherea bancara in statele Uniunii Europene 2
1.1. Acordul Basel I 2
1.2. Acordul Basel II 3
1.3. Procesul Lamfalussy 5
2. Institutii si instrumente de supraveghere bancara in Uniunea Europeana 6
2.1. Institutii de supraveghere bancara 6
2.2. Sisteme de rating bancar 9
3. Supravegherea bancara in Romania 10
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Supravegherea bancara exista de mai bine de 100 de ani sub diferite forme, mai ales in Statele Unite ale Americii si Europa de Nord. In ultimii 15 - 20 ani tarile in curs de dezvoltare au constientizat importanta controlului bancar in sectorul financiar si a economiei in general. Daca reglementarea bancara se defineste prin ansamblul de legi si norme aplicabile bancilor in activitatea lor, activitatea de supraveghere bancara se refera la monitorizarea situatiei financiare a institutiilor bancare si la verificarea modului cum sunt respectate si aplicate reglementarile bancare. Un sector bancar puternic controlat se caracterizeaza prin urmatoarele: limitarea concurentei intre putinele banci si dominatia unei singure banci mari; nivel inalt al controlului statului asupra bancilor prin detinerea unor cote in banci; numar foarte limitat de produse financiare, precum si un deosebit accent pus pe creditarea directa a ramurilor prioritare.
Cand se iau masuri indreptate spre autonomia sau reglarea sectorului bancar se produc unele schimbari: mai multe banci sunt licentiate, si pentru a majora concurenta in sectorul bancar al economiei; bancile isi vor sustine singure capitalul, activand profitabil fara sustinere din partea statului, si isi vor gestiona rezonabil activele; treptat bancilor li se permite de sine statator sa stabileasca dobanzile si tarifele bancare sub influenta concurentei pe piata produselor bancare si nu la deciziile Guvernului; bancile introduc noi tipuri de produse bancare pentru deservirea necesitatilor specifice economiei in dezvoltare.
1. Reglementari privind supravegherea bancara in statele Uniunii Europene
1.1. Acordul Basel I
Un organism cu rol decisiv in ceea ce priveste reglementarea bancara la nivelul Uniunii Europene este Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara. Acest comitet a aparut in anul 1974 si are ca scop asigurarea unui sistem bancar stabil la nivel mondial. 
Acordul Basel I a fost lansat de Comitetul Basel in anul 1988 si a urmarit reglementarea cerintelor minime de capital a institutiilor financiar bancare. Aparitia acestui acord a avut la baza ingrijorarea guvernatorilor bancilor centrale cu privire la scaderea periculoasa a marimii capitalurilor proprii ca urmare a intensificarii concurentei in cadrul sistemelor bancare. Acordul Basel I este structurat pe trei piloni, si anume:
- Pilonul I - face referire la acoperirea cerintelor de capital minim. Se doreste realizarea acestui obiectiv prin metodologie si regulamente specifice pentru risc de credit si risc operational. De asemenea, tot in cadrul acestui pilon, se stabileste si modul cum va fi evaluat capitalul propiu in urma clasificarii riscurilor in trei categorii: risc de piata, risc de credit. Riscul de piata este definit ca riscul de a inregistra pierderi atat din pozitiile bilantiere cat si din cele extrabilantiere datorita evolutiilor preturilor activelor. 
- Pilonul II - face referire la asigurarea supravegherii prudentiale. Supravegherea prudentiala implica crearea unui set de proceduri interne pentru fiecare institutie financiar bancara prin care acestea sa se poata evalua intr-un mod adecvat si consistent fondurile proprii corespunzatoare profilului de risc. 
- Pilonul III - face referire la riscul de piata, mai specific la asigurarea disciplinii de gestionare a riscului de piata. In cadrul acestui pilon Comitetul Basel urmareste promovarea transparentei prin impunerea comunicarii de catre institutiile bancare a unor informatii exacte si detaliate in ceea ce priveste gestionareea riscurilor. Informatiile care trebuie publicate in mod obligatoriu sunt legate de operatiuni organizatorice, strategice si metodologice din domeniul financiar, cum ar fi structura si valoarea totala a fondurilor proprii si metodologii contabile de gestiune a activelor, pasivelor, provizioanelor, sau informatii referitoare la riscurile de credit si informatii despre riscul operational (evenimente posibil generatoare de pierderi). 
Sistemul bancar a cunoscut o cunoscut o continua dezvoltare din 1988 la fel ca si metodologiile de calcul a riscului, pietele financiare si metodele de supervizare ceea ce a dus in discutie in 1999 inlocuirea Acordului Basel I cu un nou acord. Acest nou acord trebuia sa corespunda realitatilor din sistemul bancar de la acea vreme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Supraveghere Bancara in Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!