Supraveghere Bancară

Cuprins referat

Cuprins 1
Capitolul 1. Supravegherea bancara - notiune si necesitate 2
Capitolul 2. Institutiile implicate in supravegherea bancara in Uniunea Europeana 4
2.1. Acordul Basel I 4
2.2. Acordul Basel 2 8
Capitolul 3. Supravegherea bancara in Romania in contextul integrarii europene 10
Concluzii 17
Bibliografie 19


Extras din referat

Capitolul 1. Supravegherea bancara - notiune si necesitate
Bancile joaca un rol central in economie. Ele pastreaza economiile populatiei, ofera mijloace pentru plata bunurilor si serviciilor si finanteaza dezvoltarea afacerilor si comertului. Pentru a indeplini aceste functii in mod sigur si eficient, fiecare banca trebuie sa obtina increderea populatiei si a celor cu care face afaceri. Stabilitatea sistemului bancar, atat pe plan national cat si pe cel international, a devenit, de aceea, recunoscuta ca o problema de interes general. Acest interes public este reflectat in modul in care bancile din majoritatea tarilor, spre deosebire de aproape toate celelalte societati comerciale, sunt supuse supravegherii prudentiale de catre bancile centrale sau alte organisme oficiale specifice.
In prezent, una din cele mai importante caracteristici ale activitatii bancare este internationalizarea, fenomen care, desi prezent si in alte perioade, a devenit evident dupa anii 1960-1970. Cele mai importante cauze care au contribuit la internationalizarea activitatii bancare au fost: cresterea comertului international; transnationalizarea economiei reale; aparitia si dezvoltarea pietei eurovalutelor; trecerea de la regimul de cursuri fixe la regimul de cursuri flotante; cele doua crize petroliere; liberalizarea fluxurilor de capital; dezvoltarea tehnologiei informationale si in telecomunicatii. Toti acesti factori si-au pus o amprenta puternica asupra activitatii desfasurate de banci, efectuarea de operatiuni cu valute straine si eurovalute si implantarea de sedii in strainatate. Pentru bancile care si-au internationalizat activitatea fiecare din aceste strategii presupune noi oportunitati si deci profituri suplimentare, dar si o serie de riscuri specifice, care daca nu sunt gestionate corespunzator pot avea efecte negative nu numai asupra bancii respective, ci si asupra altor banci situate in strainatate. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in conditiile actuale ale globalizarii pietelor financiare, interdependentele dintre bancile situate in tari diferite s-au accentuat, iar posibilitatea propagarii crizelor bancare dintr-o tara in alta este mai mare.
Internationalizarea activitatii bancare reclama o serie de modificari in structura organizatorica, instrumentele si tehnicile utilizate, pregatirea personalului, dispersia teritoriala, dar si in gestionarea riscurilor si activitatea de supraveghere. Pentru o banca, desfasurarea de activitati internationale incumba, pe de o parte, amplificarea riscurilor traditionale (riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de dobanda), iar, pe de alta parte, asumarea de riscuri noi, specifice (riscul valutar, riscul de tara). Pe langa aceste aspecte, la nivel macro, activitatea bancara internationala ridica si o serie de probleme privind stabilitatea sistemului bancar international, in sensul ca intensificarea legaturilor dintre bancile situate in tari diferite creeaza premisele propagarii crizelor bancare dintr-o tara in alta. 
Acest fenomen a devenit evident in 1974, cand au avut loc trei mari crize bancare: criza bancii Herstatt din Germania, a bancii Franklin National Bank din SUA si a sucursalei bancii British Israel Bank din Londra. Spre deosebire de alte crize bancare, crizele bancare mentionate s-au caracterizat prin faptul ca au avut rezonanta internationala, in sensul ca au afectat si banci din alte tari. Pentru problematica supravegherii activitatii bancare internationale fiecare din aceste crize a ridicat o serie de intrebari legate de repartizarea responsabilitatilor intre autoritatile de supraveghere din tara de origine si autoritatile de supraveghere din tara gazda cu privire la sediile bancare din strainatate (sucursale si filiale) si masurile care trebuie intreprinse pentru gestionarea crizelor, astfel incat sa se evite propagarea lor pe plan international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Supraveghere Bancara.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!