Structura și Dinamica Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

Cuprins referat Cum descarc?

I. STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT 3
1. Concept privind cheltuielile publice 3
2. Clasificarea cheltuielilor publice 4
II. MUTATII IN STRUCTURA FUNCTIONALA A CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT IN PERIOADA 2009 - 2011 5
III. MUTATII IN STRUCTURA ECONOMICA A CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT IN PERIOADA 2009 - 2011 8
IV. BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

I. STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT
1. CONCEPT PRIVIND CHELTUIELILE PUBLICE
Fiecare tara desfasoara activitate economica potrivit unui mecanism economic. Acesta este reprezentat de un sistem de metode de conducere economica, de obiective ce determina conducerea si de structuri organizatorice prin care se efectueaza conducerea. Sunt incluse in acest sistem: principiile fundamentale de conducere, organizarea economiei si conexiunile intre componentele acestuia, sistemul pietei, parghiile economice, criteriile de eficienta, sistemul informational. Acest mecanism are drept principala functie cea de conducere si de reglare a proceselor economice, conditionate de raporturile de interese. In realizarea acestei functii are un rol important piata concurentiala, unde se regleaza raportul de interese.
Statul are, de asemenea, un rol insemnat, din doua puncte de vedere: ca agent economic cu drepturi, atributii si obligatii, dar si ca autoritate publica care creeaza si executa cadrul legislativ si poate avea influente in derularea mecanismului economic. Prin forta sa economica poate apela la parghii economico-financiare: parghia fiscala, parghia vamala, parghia cheltuielilor publice. De asemenea, piata insasi genereaza pretul, costul, profitul, dobanda.
Veniturile bugetare se incaseaza in cadrul organizatoric infaptuit de sistemul bugetar, se repartizeaza si se cheltuie. Sistemul bugetar reprezinta totalitatea relatiilor economice sub forma baneasca. Este un rezultat al repartitiei venitului national. Aceste relatii apar cu prilejul constituirii si repartizarii de fonduri centralizate la si de la dispozitia statului si a unitatilor administrative teritoriale pentru satisfacerea unor interese generale ale societatii.
Astfel, notiunea de cheltuiala publica s-a conturat pe fundalul aparitiei si evolutiei consumului de resurse, cu deosebire, in forma baneasca, pentru satisfacerea de nevoi publice. Acest concept este utilizat cu mai multe acceptiuni, atat in teorie, cat si in practica, dintre care se evidentiaza sensul juridic si cel economic.
In acceptiune juridica, retinem ca reprezinta o plata pentru functionarea institutiilor publice si in general savarsirea activitatiilor cu character public, inclusive a intreprinderilor cu capital de stat.
In acceptiune economica, notiunea de cheltuiala publica exprima procesele economice de repartitie a PIB, concretizate prin alocarea si utilizarea resurselor banesti, pentru realizarea de actiuni considerate de interes public. Acesta in aceasta acceptiune exprima o anumita categorie de procese si relatii ecnomice care se manifesta intre autoritatile publice, pe de o parte, si persoane fiyice si juridice , pe de alta parte, cu prilejul alocarii pe destinatii si utilizarii resurselor financiare administrate de catre aceste autoritati. 
Prin intermediul cheltuielilor publice se realizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, si anume, repartizarea resurselor financiare publice pe diverse destinatii.
2. CLASIFICAREA CHELTUIELILOR PUBLICE
Clasificarea cheltuielilor publice se poate realiza din mai multe perspective, si anume:
o clasificatia administrativa - pe criteriul institutiei prin intermediul carora se efectueaza cheltuielile publice (ministere, institutii publice autonome, unitati administrativ teritoriale etc.);
o clasificatia economica - aceasta se imparte in doua criterii:
- al scopului in care sunt efectuate platile (cheltuieli publice curente sau de functionare si cheltuieli publice de capital sau de investitii);
- a existentei sau a unei contraprestatii (cheltuieli publice ale serviciilor publice si cheltuieli publice de transfer);
o clasificatia functionala - pe criteriul sectoarelor de activitate catre care sunt repartizate resursele financiare publice:
a) in domeniul social
b) in domeniul cercetarii
c) in domeniul economic
d) in domeniul apararii si sigurantei nationale
e) in domeniul administrativ public central si local.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si Dinamica Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!