Strategii si Politici Privind Lichiditatea in Bancile Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1.- REGLEMENTARI PRIVIND LICHIDITATEA B ANCILR COMERCIALE
- Actele normative care stau la baza desfasurarii activitatii bancare, si in special in ceea ce priveste lichiditatea bancara sunt:
? Legea bancara nr. 58/1998 cu modificarile si completarile ulterioare;
? Normele nr. 1/2001 ale B.N.R. privind lichiditatea bancilor cu modificarile si completarile ulterioare;
? Normele nr. 17/2003 ale B.N.R. privind organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative, precum si organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern a institutiilor de credit.
- Termenii specifici folositi in aceasta procedura si definiti in normele mai sus amintite sunt:
Riscul de lichiditate este riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor institutiilor de credit de a onora in orice moment obligatiile de plata pe termen scurt, fara ca aceasta sa implice costuri sau pierderi ce nu pot fi suportate de institutiile de credit;
Risc de lichiditate fata de o singura persoana - obligatia bancii fata de orice persoana sau grup de persoane fizice sau juridice care sunt legate economic intre ele in sensul ca:
? una dintre persoane exercita asupra celorlalte, direct sau indirect, putere de control;
? nivelul cumulat al obligatiei bancii reprezinta un singur risc de lichiditate pentru banca in sensul ca retragerea de catre una dintre persoane a unui depozit, inchiderea unui cont curent si/sau utilizarea unui angajament de finantare primit de la banca poate atrage din partea celorlalte persoane retragerea depozitelor, inchiderea conturilor curente si/sau utilizarea angajamentelor de finantare primite de la banca;
Risc mare de lichiditate fata de o singura persoana - riscul de lichiditate fata de o singura persoana, a carei valoare reprezinta cel putin 10% din valoarea obligatiilor bilantiere, altele decat imprumuturile, si a angajamentelor de finantare date de banca evidentiate in afara bilantului;
Durata ramasa de scurs - durata de viata reziduala a activelor bilantiere, obligatiilor bilantiere si a angajamentelor primite/date de banca evidentiate in afara bilantului, stabilita in functie de scadentele acestora;
Excedent/deficit de lichiditate - diferenta pozitiva/negativa dintre lichiditatea efectiva si lichiditatea necesara;
Lichiditatea efectiva este suma activelor bilantiere si a angajamentelor primite evidentiate in afara bilantului, pe fiecare banda de scadenta;
Lichiditatea necesara este suma obligatiilor bilantiere si a angajamentelor primite evidentiate in afara bilantului, pe fiecare banda de scadenta;
Perioada de aplicare - intervalul de timp in care trebuie mentinut in conturile deschise de Banca Nationala a Romaniei nivelul prevazut al rezervelor minime obligatorii, stabilit conform prevederilor Regulamentului B.N.R. nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii;
Deficitul de rezerve - deficitul determinat in conformitate cu reglementarile B.N.R. privind regimul rezervelor minime obligatorii
- Dispozitii obligatorii
Limita minima a indicatorului de lichiditate este 1 calculata ca raport intre lichiditatea efectiva si lichiditatea necesara pe fiecare banda de scadenta.
Excedentul de lichiditate inregistrat la oricare dintre benzile de scadenta, cu exceptia benzii privind lichiditatea totala, se va adauga la nivelul lichiditatii efective aferente benzii de scadenta urmatoare.
Institutia de credit trebuie sa mentina in permanenta indicatorul de lichiditate la nivelul prevazut in reglementarile B.N.R.
Calcularea indicatorului de lichiditate la nivelul bancii se efectueaza pe baza datelor inregistrate in situtiile consolidate care cuprind toate sucursalele si sediile secundare ale bancii si toate operatiunile indiferent de moneda in care sunt denominate acestea, evaluate in echivalent lei la cursul in vigoare comunicat de B.N.R. in ultima zi lucratoare a perioadei pentru care se intocmeste raportarea.
Institutia de credit determina si transmite B.N.R. directia de supraveghere, lunar prin reteaua de comunicatii interbancare, in termen de 16 zile de la sfarsitul lunii si letric in termen de 20 de zile de la sfarsitul lunii formularele privind calculul indicatorului de lichiditate prevazute in anexele 1a - 1d si anexa nr. 2. Cand ultima zi a termenului in care se poate face raportarea este o zi nelucratoare, anexele se trimit pana cel tarziu in prima zi lucratoare ulterioara acesteia.
Institutia de credit va determina un conducator care sa asigure coordonarea permanenta a activitatii in domeniul managementului lichiditatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii si Politici Privind Lichiditatea in Bancile Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!