Sistemul real al economiei de piata

Extras din referat Cum descarc?

Modelul teoretic al economiei de piata este construit pe o serie de premise care reprezinta fundamentele sale, caracteristicile generale ale acestui sistem, insa nici un model teoretic nu functioneaza in forma pura, realul fiind intotdeauna mai complex. In orice economie contemporana se intrepatrund, in proportii diferite, elemente, caracteristici, mecanisme ale sistemului de piata libera cu cele dirijiste.
Caracteristicile generale ale economiei de piata sunt evidentiate, in principal, pe trei planuri conceptuale: moral-filosofic; formal-institutional si tehnic-substantial.
Gandirea filosofica a secolului al-XVIII-lea si economia politica clasica -  dezvoltate ulterior -  au asezat la temelia sistemului economiei de piata principiul liberalismului economic si primordialitatea individului. Individul (homo aeconomicus) este o fiinta libera, inteligenta si rationala, ghidata de interesul personal, potrivit principiului hedonist (maximum de satisfactie in raport de efort). Oamenii isi manifesta initiativa si aleg alternative de actionare numai ca persoane individuale, ei nu actioneaza din capriciu ci numai din interes, iar inainte de a actiona compara costurile cu beneficiile pentru sansele ce le au la dispozitie, adica adopta un comportament maximizator.
Se poate aprecia ca economia de schimb contemporana , asa cum functioneaza in fiecare tara, se prezinta ca un sistem economic mixt, in care se imbina in proportii diferite elemente ale sistemului cu piata libera cu implicarea statului in economie.
Se considera ca economiile majoritatii statelor avansate economic au la baza sistemul de economie mixta.
Economia mixta sintetizeaza sistemul economic din numeroase tari occidentale in care piata este un element de reglare a economiei, printre altele. Mijloacele interventiei statale si amploarea lor sunt diferite, dar, in sistemul economiei mixte , reglarea economica se realizeaza printr-un mecanism hibrid. Mecanismul economiei mixte s-a nascut din situatii de criza grava pe care le-a cunoscut sistemul economic si social in ansamblul sau, ca urmare a unor zguduiri economico-sociale si din necesitatea de a armoniza exigentele eficientei economice si liberei initiative cu respectarea unor conditii minimale de echitate sociala.
Din punct de vedere institutional-formal, economia de piata se bazeaza pe institutii juridice si economice adecvate. Institutiile juridice sunt dreptul de proprietate privata si egalitate intre agentii economici, iar institutiile economice sunt intreprinderea, piata si statul ca agent economic autonom.
Dreptul de proprietate al fiecarei persoane si apararea acesteia de catre statul de drept reprezinta o caracteristica esentiala a economiei de piata. Proprietatea privatat-individuala sau pe baza de asociere, constituie suportul fundamental al liberei initiative care se manifesta prin ansamblul libertatilor economice. Drepturile de proprietate formeaza o mare parte din regulile care guverneaza majoritatea interactiunilor sociale in care se angajeaza agentii economici, hotarand "cine, ce miscari sa faca si in ce conditii. In acest fel, drepturile de proprietate si alte reguli de joc determina ce vor alege persoanele individuale sa faca in urmarirea intereselor lor" .
Consfintita prin lege si sustinuta de statul de drept, egalitatea intre agentii economici autonomi este o alta caracteristica generala a economiei de piata. Ea este, in esenta, expresia libertatii subiectilor economici privind exercitarea deplina a atributiilor proprietatii si se concretizeaza in libera initiativa, in libertatea de alegere privind actiunile pe care le intreprind si despre care cred ca le vor aduce cel mai mare avantaj net. Libera initiativa reprezinta modalitatea specifica a afirmarii libertatilor economice si cunoaste o larga dezvoltare in conditiile economiei de piata. Ea creeaza premisele pentru ca agentii economici sa participe voluntar si constient la activitatile si tranzactiile economice, determinand acel comportament economic cotidian care conduce la realizarea unei activitati economice rationale cat mai eficiente.
Intreprinderea (firma) privata -  individuala sau asociata -  este entitatea economica principala a economiei de piata. Ea constituie cadrul de combinare si utilizare eficienta a factorilor de productie. Intreprinzatorul este promotorul initiativei si rationalitatii activitatii economice. In acest cadru, economia de piata ridica profitul la rang de mobil principal al activitatii economice, al aprecierii eficientei utilizarii factorilor de productie.
O economie nationala contemporana poate fi considerata ca economie cu piata concurentiala daca aceasta contine urmatoarele elemente structurale si mecanisme de reglare:
- pluralismul formelor de proprietate in cadrul carora ponderea principala o detine cea particulara;
- economia este descentralizata , functionarea ei fiind consecinta actiunilor individuale a caror conexiune se realizeaza pe baza pietei , cadrului legislativ si a unor parghii economico-financiar;
- interesul personal si raporturile de piata bilaterala reprezinta baza activitatii economice , impulsul sau, sintetizat in maximizarea profitului pentru vanzator si a utilitatii pentru cumparator;
- piata concurentiala este regulatorul principal al activitatii economice.
Alocarea resurselor, fundamentarea tehnologiilor si modalitatilor de combinare, a concordantei ofertei cu nevoia sociala se fac de catre piata prin mecanismul preturilor:
- concurenta loiala, conforma reglementarilor legale ii favorizeaza pe cei puternici, intreprinzatori, inlaturandu-i pe cei slabi si inadaptabili;
- existenta unui sistem financiar-bancar ramificat, care-si asuma reglarea operativa a masei monetare si orientarea actiunilor celorlalti agenti economici;
- o structura tehnico-economica moderna care reprezinta componenta substantiala a unei inalte eficiente economice;
- statul democratic vegheaza la respectarea regulilor pietei, folosind cadrul legislativ si parghiile economico-financiare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul real al economiei de piata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!