Sistemul Monetar in Strainatate

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea fenomenului financiar-monetar sub forma activitatilor economice de repartitie si monetare a impus structurarea acestuia si completarea sa cu institutii si idei, punandu-se, la un moment dat, baza pentru aparitia si functionarea unui sistem financiar-monetar international. Existenta natiunilor suverane si deschiderea lor spre exterior impun realizarea conversiei unitatilor monetare intre diferite tari datorita tranzactiilor comerciale sau financiare care se deruleaza intre agenti economici rezidenti sau nerezidenti. 
Realizarea acestor tranzactii si efectuarea platilor internationale au la baza reguli uniforme, stabilite prin intelegerea dintre statele participante la diviziunea internationala a muncii. Acestea sunt supuse unui proces permanent de modificare si adaptare la necesitatile de plati internationale ce decurg din evolutia economiei mondiale, in special din evolutia comertului international. Insa, un sistem monetar international nu are sens doar in raport cu necesitatea de a asigura o functionare normala a comertului interantional.
Daca toate tarile participante ar avea aceeasi moneda, nu s-ar mai pune problema convertibilitatii. Deci, existenta monedelor straine impune formarea unui sistem monetar international.
Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli inregistrate, cu privire la institutionalizarea, realizarea si circulatia banilor la scara internationala. Aceste reguli trebuie sa defineasca: un regim de schimb constand in principii care sa asigure convertibilitatea intre monede; aprovizionarea cu bani lichizi in cantitate suficienta pentru a face fata progresului comertului international, un sistem de rezerve care confera statelor ce participa la schimb mijloacele de plata necesare acoperirii dezechilibrelor temporare intre cantitatile de devize intrate si iesite din tara; mecanisme de reajustare in situatia in care se manifesta dezechilibre ale balantei de plati curente sau conservate pe termen mediu sau lung.
In evolutia relatiilor monetare internationale se pot distinge patru etape: secolul al XIX-lea, in care se manifesta instalarea si apogeul etalonului-aur, a carui functionare este perturbata de inflatia cauzata de primul razboi mondial; reintoarcerea la aur din perioada interbelica genereaza etalonul de schimb-aur (Gold Exchange Standard), a carui prabusire este determinata de criza din anii '30; reconstructia pe baze noi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, a sistemului monetar international (Gold Exchange Standard este centrat pe dolar); prabusirea la inceputul deceniului VIII a acordurilor de schimburi fixe stabilite la Bretton Woods ca urmare a dezechilibrelor comerciale care faceau imposibila mentinerea paritatii in aur a dolarului.
La inceputul secolului al XIX-lea, cand are loc o intensificare a schimburilor comerciale, a fost introdus etalonul-aur fara a fi oficializat printr-o conferinta internationala. Acesta a functionat incepand din anii 1870 pana la primul razboi mondial.
In cadrul acestui sistem aurul avea o dubla functie: mijloc de plata utilizat pentru lichidarea debitelor si creditelor in conturi straine si mijloc de circulatie si de plata pe piata interna. Teoretic, etalonul-aur trebuia sa indeplineasca doua functii esentiale: sa asigure mentinerea cursurilor de schimb in benzi de fluctuatie foarte inguste si sa ofere posibilitatea reechilibrarii balantei de plati curente prin fluxuri de capital. In practica, insa, mecanismele de reajustare nu au functionat automat. Derularea lor in mod pozitiv s-a manifestat ca urmare a suprematiei financiare detinuta de Londra.
Astfel, prin manipularea ratei dobanzii - cunoscuta sub denumirea de rata a scontului - Banca Angliei putea opri "hemoragia de aur" (printr-o majorare a ratei dobanzii care atragea capital strain).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar in Strainatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!