Sistemul monetar european II

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1: CREAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMULUI MONETAR EUROPEAN 3
CAPITOLUL 2: ETAPELE CREARII SME II 5
CAPITOLUL 3: CARACTERISTICILE SME II 6
CAPITOLUL 4: STATELE MEMBRE ALE SISTEMULUI MONETAR EUROPEAN II 8
CONCLUZII 10
Bibliografie: 10


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1: CREAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMULUI MONETAR EUROPEAN
In anul 1971, Comunitatea Economica Europeana a dorit inlaturarea instabilitatii monetare prezente in pietele de schimb si realizarea unui sistem monetar mult mai performant intre tarile europene si drept urmare, in anul 1979 aceasta a creat un ,,spatiu monetar comun". 
Sistemul Monetar European a fost infiintat dupa ce s-a prabusit Acordul de la Bretton Woods(1972), menit sa participe la promovarea unitatii politice si economice in Europa si pentru a deschide calea pentru viitoarea moneda comuna, euro. Acordul de la Bretton Woods a hotarat o rata de fixa de schimb cu scopul stabilizarii economiilor din Europa si s-a prabusit datorita diferitelor presiuni politice si economie. 
SME a hotarat o politica noua a monedelor puse in corelatie intre tarile din Comunitatea Economica Europeana cu scopul stabilizarii schimburilor valutare si pentru prevenirea fluctuatiilor majore ale inflatiei din tarile membre. De asemenea, SME a fost menit sa ia luat locul ,, sarpelui monetar", care avea ca scop atat instituirea unei zone de stabilitate monetara in Europa cat si obtinerea convergentei politicilor economice si financiare ale tarilor participante.
In anii 80, Sistemul Monetar European a trecut de la sistemul de ,,cursuri fixe dar ajustabile" la un alt sistem de cursuri fixe insa de natura ,,rigida". 
Principalele asemanari intre ,, sarpele monetar" si SME sunt:
o Obiectivul de baza-crearea unei zone de stabilitate monetara;
o Participarea este voluntara;
o Obligatiile pe care statele si le asuma si anume: mentinerea unui sistem al cursurilor fixe prin interventia bancilor centrale pe piata.
Principalele deosebiri ce apar intre sarpele monetar si SME scot in evidenta caracterul superior al SME:
o Aparitia Unitatii Centrale Europene (ECU) si rolul principal al acestuia in SME;
o Prezenta unui indicator de divergenta ce provoaca interventiile pe piata ale bancilor centrale;
o Perfectionarea si institutionalizarea sprijinului ce a fost destinat interventiei pe piata cu scopul mentinerii cursului in acele limite stabilite.
Printre principiile Sistemului Monetar European se numara si aparitia ECU ( Unitate Monetara Europeana). ECU a stabilit cursurile de schimb intre monedele tarilor membre prin aplicarea unor metode contabile. In primii ani ai SME au fost inregistrate valori neuniforme , acestea majorand valoarea valutelor puternice si au reducand valoarea celor slabe, dar cu toate acestea, dupa anul 1986, modificarea ratei dobanzii la nivel national a fost folosita doar cu scopul mentinerii stabilitatii monedelor. 
Principalele elemente ale angajamentului au fost: 
-  ECU (Unitatea Monetara Europeana); monedele statelor membre au decis sa mentina cursurile de schimb intr-o banda ingusta de +-2,25% si una larga de +-6%;
-  Mecanismul Ratei de Schimb;
-  Extinderea facilitatilor europene ale creditului;
-  FECOOM ( Fondul european de cooperare monetara): infiintat in luna octombrie a anului 1973 cu scopul de a intari cooperarea intre statele membre pentru a se putea realiza Uniunea Economica si Monetara. 
In Sistemul monetar european erau incluse initial 8 tari: Belgia, Franta, Danemarca, Germania, Italia, Irlanda,Luxemburg si Tarile de Jos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul monetar european II.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Site-uri:
1. https://ec.europa.eu
2. https://www.investopedia.com/terms/e/ems.asp
-  Carti:
1. Vasile Turliuc, Vasile Cocris, Angela Roman, Ovidiu Stoica, Valeriu Dornescu, Dan Chirlesan, ,, Moneda .Credit.Banci", Ed." Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi-2006;
2. Suport de curs ,,Teoria integrarii economice";
3. Frederic Teulon, Sistemul Monetar International, Ed. Institutul European, Iasi, 1997.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!