Sistemul Monetar European II

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1. Etapele premergatoare ale sistemului monetar european 3
1.1. Sarpele monetar 4
1.2. Sistemul Monetar European I 6
Cap. 2. Sistemul Monetar European II 10
2.1. Adoptarea SME II 10
2.2. Caracteristici ale SME II 11
2.3. Tarile care au adoptat SME II 12
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul Monetar European II
Cap. 1. Etapele premergatoare ale sistemului monetar european
Ideea unei Europe Unite este una foarte veche, de-a-lungul timpului fiind promulgata sub mai multe forme de oameni importanti ai istorie, precum: Pierre Dubois in anul 1306, Saint-Simon in anul 1814, Victor Hugo in anul 1849, Anatole Leroy Beaulieu in anul 1900 s.a. Victor Hugo vorbea chiar de Statele Unite ale Europei in cadrul unei conferinte, idee preluata de Winston Churchill in 1946. Observam deci, dorinta crearii unei uniuni economice si monetare intre statele Europei, dorinta ce isi va gasi indeplinirea partial in secolul XXI. Spun ca partial deoarece in momentul actual nu putem vorbi de o uniune economica si monetara totala. 
Procesul de integrare economica isi gaseste inceputul in deceniul al 6-lea al secolului XX, astfel:
- anul 1951- se semneaza la Paris Tratatul cu privire la infiintarea CECO ( Comunitatea Economica a Otelului si Carbunelui) la care participa 6 state: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg.
- anul 1957- se semneaza la Roma Tratatul cu privire la infiintarea CEEA (Comunitatea Europeana a Energie Atomice) si Tratatul de infiintare CEE ( Comunitatea Economica Europeana).
Tratatul de la Roma a pus in functiune un mecanism de cooperare economica, ce ulterior a necesitat o coordonare a activitatii monetare.
Integrarea monetara in cadrul SME este precedata de mecanismul sarpelui monetar (1972), continuata cu infiintarea SME (1979) si urmata de procesul infiintarii monedei unice EURO, cu incepere din anul 1993 .
1.1. Sarpele monetar 
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial observam in istoria economica europeana multitudinea de exemple ce arata faptul ca tarile aspirau la mai multa cooperare.
Fluctuatia din anii 1920, urmata de devalorizarile competitive ale anilor 1930, apoi de o crestere a protectionismului, conduce la stabilitatea ratelor de schimb o data cu acordurile Bretton Woods in Iulie 1944. Principalele axe ale sistemului Bretton Woods sunt urmatoarele:
- un sistem de cursuri fixe,dar ajustabile;
- fiecare tara stabileste valoarea externa a monedei sale, in aur, sau in functie de dolar, el insusi stabilit in raport cu aurul;
- marjele de fluctuatie a monedelor, in raport cu dolarul sunt de +/- 1%;
- pot avea loc realinieri, pentru a evita devalorizarile competitive, in caz de ,,dezechilibru fundamental" al balantei de plati.
Sistemul de la Bretton Woods poate fi descris ca un sistem care ar fi asigurat un inalt grad de stabilitate al ratelor de schimb, permitand astfel o crestere a schimburilor comerciale si conducand astfel la dezvoltarea economica a perioadei de dupa razboi. 
Trebuie de amintit faptul ca mai multi factori au contribuit la aceasta stabilitate a ratelor de schimb:
- pentru a se proteja impotriva miscarilor destabilizatoare de capital, tarile au recurs la controale de circulatie a capitalului;
- FMI descurajeaza schimbarile de paritati care ar fi putut, in alte circumstante, sa destabilizeze sistemul. Pentru aceasta FMI acorda credite tarilor ce au dificultati in mentinerea paritatilor in fata presiunilor pietelor,
La 5 august 1955 se semneaza la Paris Acordul Monetar European, ce intra in vigoare la data de 27 decembrie 1958. Acest acord prevedea reducerea marjelor de fluctuatie la +/-0.75% fata de paritate ( fata de 1% cat era anterior).
Dorinta de a incuraja comertul intraeuropean prin reducerea incertitudinii indusa de variatiile cursului de schimb a dus la semnarea Acordului Monetar European.
In reducerea marjei se tine cont de urmatorul rationament: in cazul unei marje de +/- 1% fata de dolarul american (ecart de 2%) avem o banda de fluctuatie intre monedele europene de 4 %. Prin reducerea marjei fata de dolar la +/-0.75% se reduce automat si ecartul dintre doua monede europene la 3 %.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar European II.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!