Sistemul informațional bancar - evoluții, tendințe și mutații

Cuprins referat Cum descarc?

I Introducere in sistemul informational bancar 2
II Sistemul informational bancar 6
Evolutii ale sistemului informational bancar 6
Sistemul informational bancar in contextul actual 7
III Specificitatea sistemului informational bancar 10
Specificitatea sistemului informational al Raiffeisen Bank 10
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere in sistemul informational bancar
Sporirea eficientei activitatii bancare, corespunzatoare exigentelor ce decurg din aplicarea in practica a cerintelor mecanismului economiei de piata, face necesara cunoasterea amanuntita a proceselor si actiunilor economice, implicatiile lor de ordin financiar, atat in timpul desfasurarii acestora cat si ulterior, dupa ce fenomenele respective s-au produs 
Realizarea acestui deziderat presupune organizarea unui sistem informational bancar adecvat, care sa asigure un flux continuu de informatii. Activitatea bancara in general, organizarea controlului si conducerea bancilor se constituie ca efect al deciziilor pe baza carora are loc executia. Legatura intre activitatea de decizie si cea de executie se realizeaza printr-un flux continuu de informatii.
intrari iesiri 
iesiri intrari
Fig. 1 Fluxul informational bancar
Decizia, ca parte componenta a activitatii de conducere si control, presupune emiterea dispozitiilor corespunzatoare obiectivelor urmarite a se realiza in cadrul atributiilor bancilor, avand si un important rol de autoreglare a acestora. Activitatea de executie presupune efectuarea operatiilor ce decurg din decizie. 
Sistemul informational bancar este constituit din ansamblul mijloacelor si metodelor prin care se realizeaza colectarea, prelucrarea si transmiterea datelor si a informatiilor si reprezinta premisa organizarii si desfasurarii eficiente a activitatilor de conducere , coordonare si control, cat si a celor operative. In acelasi timp, sistemul trebuie sa asigure pastrarea si depozitarea datelor si a informatiilor, realizarea de sinteze, rapoarte pentru fundamentarea deciziilor 
Calitatea activitatii bancare este influentata direct de organizarea si functionarea sistemului informational, de operativitatea, precizia si calitatea informatiilor culese, prelucrate si transmise, de fundamentarea stiintifica a deciziilor.
Datele ce stau la baza sistemului informational bancar au ca sursa, atat evidenta contabila, operativa si si statistica proprie bancilor, cat si a agentilor economici in calitate de titulari de conturi. Sistemul informational bancar este supus unui proces continuu de imbunatatire, de perfectionare a principalelor sale caracteristici. Perfectionarea sistemului informational bancar presupune ca volumul de informatii bancare sa fie redus la strictul necesar, utilitatea fiind principalul criteriu de selectie.
Preluate in sistemul informational bancar, datele se transpun in informatii bancare, care pot fi structurate astfel:
1. din punct de vedere al gradului de prelucrare
- elementare
- complexe
Informatiile bancare elementare precizeaza aspectul direct masurabil, cum ar fi de exemplu, numerarul incasat, cecuri de calatorie achitate, etc. Spre deosebire de acestea, informatiile bancare complexe sunt cele rezultate din prelucrarea datelor primare. In acest sens, putem exemplifica informatiile referitoare la creditele acordate, executia de casa a bugetului statului, activitatea de decontari, etc.
La randul lor, informatiile bancare complexe, in functie de gradul de prelucrare, pot fi definitive sau intermediare. In timp ce informatiile bancare definitive ne apar ca rezultate finale, cele intermediare urmeaza sa fie supuse ulterior si altor prelucrari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informational Bancar - Evolutii Tendinte si Mutatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!