Sistemul European de Banci Centrale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul 1. Sistemul European de Banci Centrale.4
1.1 Tratatul de la Maastricht.5
1.2 Obiectivul fundamental si obiectivele intermediare ale SEBC.6
Capitolul 2. Structura Sistemului European de Banci Centrale.7
2.1 Arhitecura Sistemului European de Banci Centrale.7
2.2 Organismele decizionale si executive.8
2.3 Obiective si functii.9
2.3.1 Obiectivele si functiile Bancii Centrale Europene.9
2.3.2 Obiectivele si functiile Bancilor Centrale Nationale.10
2.4 Banca Nationala Romana in SEBC.11
Capitolul 3. Moneda Unica Europeana (Etape).13
3.1 Instrumentele Bancilor Centrale Europene.15
3.1.1 Instrumentele Open Market.15
3.1.2 Facilitatile permanente.16
3.1.3 Rezervele minime obligatorii.16
Concluzii.17
Bibliografie.18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata, cu titlul ,, Sistemul European de Banci Centrale - Politica Monetara Unica" reprezinta un studiu asupra elementelor arhitecturale ale SEBC si a subdiviziunilor acestuia. O structurare a acestui Sistem devine iminenta pentru a putea oferi o imagine de ansamblu prin prisma celor doua componente ale Sistemului si anume : ,,Banca Centrala Europeana si Bancile Centrale Nationale ale tuturor statelor membre Uniunii Europene chiar daca apartin sau nu zonei euro.,, 
In capitolul (1) al lucrarii este prezentat pe scurt crearea si evolutia Sistemului European al Bancilor Centrale, accentul fiind pus pe fundamentul juridic de formare a acestuia -Tratatul de la Maastricht , conturand astfel obiectivul primar si obiectivele intermediare ale Sistemului .
,,...Tratatul de la Maastricht prevede ca stabilitatea preturilor va fi obiectivul fundamental al Sistemului European al Bancilor Centrale..."
Capitolul (2) este relatat prin structurarea Sistemului European de Banci Centrale pe cele doua componente si anume Banca Centrala Europeana si Bancile Centrale Nationale, fiind precizate organismele decizionale si executive ale acestora. La nivel de organisme este necesar a se preciza faptul ca acestea sunt comune pentru ambele componente ale Sistemului, astfel , atat pentru Banca Centrala Europeana cat si pentru Bancile Centrale Nationale exista un Comitet Director (Executive Board), Consiliu de Guvernare( Governing Council) si Consiliu General ( General Council), relatandu-se functie de acestea, obiectivele si functiile pe fiecare unitate componenta a Sistemului, alegadu-se sa se explice, in continuarea acestora, pozitia pe care o are Banca Nationala a Romaniei (BNR) in raport cu SEBC.
"...Sistemul European al Bancilor Centrale este format din Banca Centrala Europeana si Bancile Centrale Nationale ale celor 27 de state membre UE..."
Ultimul capitol si anume capitolul (3), cu titlul Etapele catre Moneda Unica traseaza trei etape importante in acest sens punand accent pe inceputrile cooperarii monetare in ceea ce priveste moneda unica urmata de transpunerea principiilor Sistemului Monetar International (SMI) si incheind cu Raportul Delors si Tratatul asupra UE. Deasemenea , tot in cadrul capitolului (3) isi fac aparitia instrumentele BCE cu ajutorul carora este pusa in aplicare politica monetara. 
"...Din primele zile ale lunii ianuarie 1999, euro devine moneda scripturala; iar lansarea in circulatie a monedei s-a facut incepand cu data de 1 ianuarie 2002 pana la 1 iulie 2002...." "...Punerea in aplicare a politicii monetare unice se face intr-o maniera descentralizata, in sensul ca deciziile sunt luate de BCE, dar majoritatea operatiunilor sunt efectuate de bancile centrale nationale. Se considera ca BCE dispune de toate instrumentele si puterile necesare pentru a aplica o politica monetara eficace..."
Autorii
Capitolul 1. Sistemul European de Banci Centrale
In urma celui de-al doilea razboi mondial Europa suferise mari pierderi umane si materiale. Se confrunta cu o criza politica , morala si intelectuala ,isi pierduse prestigiul in lume , mai ales in raport cu Statele Unite ale Americii care se afla intr-o prosperitate economica continua.
Uniunea Europeana ( UE) a inceput sub forma a trei organizatii distincte , dar totusi inrudite intre ele " Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului ( CECO ), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ( EURATOM ) si Comunitatea Economica Europeana (CEE ). Demersul pentru integrarea europeana s-a facut mai intai in plan economic , unificarea politica ramanand obiectivul final.
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta , avand drept suport solidaritatea .
Principalele obiective ale UE sunt :
- promovarea programelor economice si sociale ( piata unica a fost instituita in 1993 , iar moneda unica a fost lansata in 1999 ).
- Sa afirme identitatea UE pe scena internationala ( prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre , o politica externa si de securitate comuna , implicare in rezolvarea crizelor internationale ,pozitiile comune in cadrul organizatiilor internationale ;
- Sa instituie cetatenia europeana ( care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza , conferind un numar de drepturi civile si politicile cetatenilor europeni );
- Sa dezvolte o zona de libertate , securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor );
- Sa existe si sa consolideze in baza dreptului comunitar ( corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene , impreuna cu tratatele fondatoare ).
Principalele institutii monetare si financiare ale UE sunt :
- Sistemul European de Banci Centrale ( SEBC )- autoritatea monetara a zonei euro , responsabila cu elaborarea si aplicarea politicii monetare in UE ;
- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ( BERD )- institutie de credit , create special pentru a ajuta fostele tari comuniste in procesul de tranzitie catre o societate democratica si catre o economie de piata ;
- Banca Europeana pentru Investitii ( BEI )- institutie financiara a UE. 
SEBC este format din Banca Centrala Europeana ( BCE ) cu sediul la Frankfurt , precum si din Bancile Centrale Nationale ( BCN ) ale tarilor membre UE .Aceasta institutie este autoritatea monetara responsabila cu conceperea si aplicarea politicii monetare in cadrul UE .
Din toate statele membre UE pana in prezent doar 12 au adoptat moneda unica - euro . Ca urmare BCE impreuna cu BCN din cele 12 tari din zona euro formeaza "Eurosistemul" - organismul menit sa asigure indeplinirea obiectivelor SEBC in cadrul zonei euro. Eurosistemul este asadar autoritatea monetara care elaboreaza si implementeaza politica monetara unica in cadrul Uniunii Economice Monetare ( UEM ).
Distinctia intre SEBC si Eurosistem este ca Eurosistemul se ocupa de statele care au adoptat moneda unica euro iar celelalte tari nu participa la procesul de luare a deciziilor referitoare la politica monetara unica , ci au o plitica monetara proprie. Ca urmare ele fac parte din SEBC dar nu si din Eurosistem.
Se stie ca, pana in prezent , la nivelul UE nu exista un guvern politic operational, ceea ce face ca SEBC sa fie singurul organism European supranational cu competente decizionale reale : conceperea si aplicarea politicii monetare comunitare in scopul asigurarii stabilitatii preturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European de Banci Centrale.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!