Sistemul European al Bancilor Centrale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Misiunea si obiectivele Sistemului European al Bancilor Centrale:
1.1. Misiunea SEBC
1.2. Obligatii de raportare.
2. Organizarea si functionarea bancilor centrale:
2.1. Arhitectura Sistemului European al Bancii Centrale (SEBC)
2.2. Organismele oficiale ale Bancii Centrale Europene
2.3. Politica monetara a Bancii Centrale Europene
2.3.1. Strategiile Bancii Centrale Europene
2.4. Modul de functionare al Bancii Centrale Europene
2.5. Resursele Bancii Centrale Europene
2.5.1. Repartizarea profitului, capitalul si provizioanele bancii centrale
2.5.2. Rolul Comitetului economic si financiar.
3. Functiile si operatiunile realizate de SEBC:
3.1. Functiile realizate de SEBC
3.2. Operatiunile realizate de SEBC.
4. Independenta Bancii Centrale - aspecte de independenta:
4.1. Tipuri de independenta
4.2. Controlabilitatea si transparenta activitatii bancilor centrale - premise a functionarii acestora intr-o societate democratica
4.3. Implicatii practice
4.4. Alte prevederi.
5. Integrarea legala a bancilor centrale in cadrul Eurosistemului:
5.1. Integrarea legala
5.2. Etapele catre moneda unica
5.2.1. Inceputurile cooperarii monetare
5.3. Comitetele Sistemului European al Bancilor Centrale.
6. Coordonarea participarii BNR la structurile/substructurile SEBC/BCE:
6.1. Istoricul BNR-ului
6.2. Rolul si functiile BNR.


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) 
si 
Banca Centrala Europeana (BCE)
Procesul de constructie politica, economia si sociala a unei Europe unitare 
se deruleaza conform unei anumite "logici istorice" relevate pentru oportunitatile, dar si riscurile aferente acestui proces. Daca V. Hugo evoca, in mod vizionar "Statele Unite ale Europei", proiectul de unificare continentala a inceput sa se structureze doar in perioada postbelica.
Cel mai important rezultat in plan institutional al acestui proiect il reprezinta crearea Sistemului European de Banci centrale (SEBC) si a Bancii Centrale Europene (BCE), adica autoritatea monetara unica a zonei euro. Termenul de "Eurosistem" este rezervat pentru a desemna BCE si bancile centrale nationale (BCN) ale statelor care au adoptat euro. BCN ale statelor membre ale Uniunii Europene care nu participa la zona euro sunt membre ale SEBC cu un statut special, pot sa conduca in mod autonom politici monetare nationale, dar nu participa la adoptarea si implementarea deciziilor de politica monetara ce vizeaza zona euro. 
Banca Centrala Europeana (BCE) este responsabila pentru politica monetara a zonei euro incepand cu luna ianuarie 1999, odata cu transferul acestei responsabilitati de la bancile centrale nationale a 11 state membre UE. Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite. 
Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor membre UE, indiferent daca acestea au adoptat sau nu moneda unica. Principiul in conformitate cu care actioneaza SEBC este acela al unei economii de piata deschisa, unde concurenta este libera, favorizand alocarea eficienta a resurselor. De asemenea, SEBC contribuie la infaptuirea de catre autoritatile competente, a politicii in domeniul controlului prudential al institutiilor de credit si al stabilitatii sistemului financiar. 
1. Misiunea si obiectivele Sistemului European al Bancilor Centrale:
Sistemul European al Bancilor Centrale are drept obiectiv principal mentinerea stabilitatii preturilor. Fara a prejudicia acest obiectiv, SEBC contribuie la sustinerea politicii economice generale cu scopul de a fi realizate obiectivele Comunitatii. Principiul in conformitate cu care actioneaza SEBC este acela al unei economii de piata deschisa, unde concurenta este libera, favorizand alocarea eficienta a resurselor. 
1.1. Misiunea SEBC:
Misiunea Sistemului European al Bancilor Centrale consta in urmatoarele obiective:
- definirea si punerea in aplicare a politicii monetare a Uniunii Europene; 
- realizarea operatiunilor de schimb; 
- detinerea si gestionarea rezervelor valutare oficiale ale statelor membre, fara a fi prejudiciata gestionarea de catre guvernele statelor membre, a fondului de rulment in devize; 
- promovarea unei bune functionari a sistemelor de plati;
- supravegherea prudentiala a institutiilor de creditare si a stabilitatii sistemului financiar.
De asemenea, SEBC contribuie la infaptuirea de catre autoritatile competente, a politicii in domeniul controlului prudential al institutiilor de credit si al stabilitatii sistemului financiar. Banca Centrala Europeana indeplineste functii consultative, colecteaza informatii statistice si detine un rol important in cooperarea internationala. Rolul consultativ se manifesta asupra oricarei actiuni comunitare si care intra in domeniul competentei sale. Colectarea informatiilor statistice se realizeaza fie in mod direct, de la autoritatile competente, fie direct, de la agentii economici. In acest scop, BCE coopereaza cu institutiile si organismele din fiecare tara, precum si cu organismele internationale. 
1.2. Obligatii de raportare:
Pentru a-si mentine legitimitatea, o banca centrala independenta trebuie sa isi asume responsabilitatea in fata institutiilor democratice si a publicului larg pentru actiunile pe care le intreprinde in vederea indeplinirii mandatului sau. Asadar, BCE are obligatii de raportare precise, mentionate in articolul 15 din statut. 
Potrivit prevederilor statutului, BCE are obligatia de a publica rapoarte trimestriale privind activitatile Eurosistemului, precum si situatia financiara saptamanala consolidata. In plus, BCE are datoria de a elabora un Raport anual privind activitatile sale si politica monetara pentru anul precedent si cel curent. Raportul anual este supus atentiei Parlamentului European, Consiliului UE, Comisiei Europene si Consiliului European.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European al Bancilor Centrale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!