Sistemul de plata SEPA

Cuprins referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
2.IMPACTUL SEPA ASUPRA FACTORILOR IMPLICATI
3.COMPONENTELE SEPA
4.TARILE SEPA
5.PARTICIPANTII LA IMPLEMENTAREA SEPA
6.SEPA SI EUROSISTEMUL
7.CARDUL LEGAL
8.OPORTUNITATI


Extras din referat Cum descarc?

O zona in care consumatorii, intreprinderile si alti participanti la activitatea economica vor putea initia si primi plati in euro, indiferent daca se afla in interiorul sau in afara granitelor nationale, in aceleasi conditii de baza, cu aceleasi drepturi si obligatii fundamentale, oriunde s-ar afla.
Scopul infiintarii SEPA este acela de a crea o economie europeana mai competitiva si mai transparenta, de a realiza o integrare europeana mai puternica, prin asigurarea unei piete competitive de plati de mica valoare in euro, care sa aduca o mai buna calitate a serviciilor, produse mai eficiente si alternative mai ieftine de efectuare a platilor.
Fundamentele SEPA se regasesc in obiectivele stabilite de Agenda Lisabona, menita sa transforme, pana in 2010, Uniunea Europeana in ,,cea mai dinamica si competitiva economie din lume bazata pe cunoastere" si sa pregateasca tranzitia catre o economie informatizata.
Premisele realizarii SEPA sunt lansarea monedei euro in anul 1999, punerea in circulatie a monedei unice in tarile din zona euro in anul 2002, precum si lansarea sistemului de plati de mare valoare in euro TARGET la 1 ianuarie 1999, urmata de lansarea TARGET2 la 19 noiembrie 2007.
SEPA este un proiect de armonizare, standardizare si restructurare majora, cu impact asupra pietelor de plati nationale si reprezinta un proces continuu, cu scopul de a unifica intr-o singura piata interna toate pietele de plati de mica valoare in euro, in prezent fragmentate.
SEPA va deveni realitate atunci cand persoanele fizice si corporatiile vor putea efectua plati in euro fara numerar, in SEPA, dintr-un cont unic deschis la o institutie din SEPA, folosind un singur set de instrumente de plata, in aceleasi conditii de eficienta si siguranta in care se deruleaza in prezent platile la nivel national.
Urmatoarea etapa va fi dezvoltarea serviciilor cu valoare adaugata in vederea acoperirii viitoarelor cerinte specifice ale clientilor, stimularii unei zone de plati electronice fara suport hartie, cu procesarea automata integrata end-to-end (E2E STP) a tuturor instructiunilor de plata conforme cu cerintele SEPA.
2.Impactul SEPA asupra factorilor implicate
Proiectul SEPA va avea un impact semnificativ asupra tuturor factorilor implicati, generand atat oportunitati, cat si o serie de provocari. SEPA va determina un grad sporit de concurenta, datorita faptului ca zona euro va deveni o piata integrata, in cadrul careia furnizorii vor putea sa isi ofere serviciile in intreaga zona euro. Alternativele diversificate de furnizori de servicii, coroborate cu economiile de scara, vor asigura clientilor o gama mai larga de solutii de plata competitive. SEPA va oferi si un numar considerabil de avantaje suplimentare.
PENTRU CONSUMATORI
Instrumentele de plata SEPA vor fi disponibile la nivelul intregii zone euro, ceea ce va usura viata consumatorilor.
Consumatorii vor avea nevoie de un singur cont bancar. Din acesta, ei vor putea efectua operatiuni de virament si debitare directa in euro oriunde in zona euro, in conditii similare celor existente la nivel national. De exemplu, acestia vor putea achita chiria copiilor aflati la studii in strainatate, o casa de vacanta sau serviciile prestate de diverse societati europene (telefonie mobila, asigurari, utilitati etc.). Persoanele care locuiesc, muncesc sau se afla la studii in afara tarii de origine nu vor mai avea nevoie de un cont bancar in tara de origine si de un altul in strainatate.
Utilizarea cardurilor de plata va deveni mai eficienta, intrucat consumatorii vor avea posibilitatea de a utiliza acelasi card pentru toate platile in euro. Astfel, acestia vor fi mai putin nevoiti sa poarte numerar asupra lor.
Servicii inovatoare vor putea fi oferite consumatorilor indiferent de granitele nationale. Obiectivul pe termen lung al sectorului bancar il constituie utilizarea instrumentelor de plata SEPA exclusiv in format electronic. Platile vor putea fi atunci asociate cu usurinta serviciilor cu valoare adaugata (respectiv acelor servicii menite sa simplifice procesul de plata - pentru consumatori si pentru agentii economici - atat inaintea, cat si dupa decontarea unei plati). Aceste servicii includ facturarea electronica, initierea unor plati online sau printr-un telefon mobil, emiterea de bilete de avion electronice si reconcilierea electronica. Prin urmare, consumatorii vor aloca mai putin timp efectuarii platilor.
PENTRU COMERCIANT I
Cardurile de plata castiga tot mai mult teren in cadrul preferintelor consumatorilor si tind sa inlocuiasca, intr-o masura tot mai mare, cecurile si platile in numerar. Astfel, se estimeaza ca utilizarea cardurilor va deveni tot mai frecventa in viitor. Pentru a accepta carduri de plata, comerciantii trebuie sa incheie un contract cu o banca acceptanta, care proceseaza in numele acestora platile efectuate cu cardul, analizand informatiile referitoare la plata si la titularul cardului, care sunt transmise apoi bancii emitente prin intermediul infrastructurii de compensare. In aceasta privinta, SEPA prezinta urmatoarele avantaje:
- bancile acceptante vor putea procesa toate platile prin card care respecta cerintele SEPA, chiar si la nivel transfrontalier. In contextul SEPA, comerciantii vor avea posibilitatea de a opta pentru orice banca acceptanta din zona euro in vederea procesarii platilor prin card, ceea ce va conduce la o concurenta sporita si la reducerea costurilor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de plata SEPA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.http://www.arb.ro/sepa-obiective-componente-implicatii/
2.https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/sepa_brochure_2009ro.pdf?4ca32f7b0830404fa811901a311b3554
3.http://www.mfinante.ro/sistemeplati.html?pagina=domenii


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!