Sistemul de Informare si Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
SURSELE DE INFORMATII PENTRU CONTROLUL FINANCIAR.1
1.1. Exercitarea controlului financiar pe baza documentelor primare.2
1.2. Exercitarea controlului financiar pe baza evidentelor tehnic-operative si contabile.3
1.3. Exercitarea controlului financiar pe baza formularelor cu regim special.4
CAPITOLUL 2
METODOLOGIA DE EXERCITARE A CONTROLULUI FINANCIAR.5
2.1. Sistemul metodologic de control.5
2.2. Etapele exercitarii metodei de control financiar.7
CONCLUZII.11
BIBLIOGRAFIE.12


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. SURSELE DE INFORMATII PENTRU CONTROLUL FINANCIAR
Conducerea presupune un sistem de comunicatii care sa asigure transmiterea clara, precisa, completa si rapida a informatiilor, instructiunilor, ordinelor, directivelor necesare bunului mers al activitatii. Sistemul de informare implica controlul asupra fundamentarii si executarii deciziilor. Conducerea bazata pe un sistem adecvat de informare duce la cresterea posibilitatilor de efectuare a controlului asupra modului de desfasurare a activitatii economico-sociale.
Evidenta si controlul sunt esentiale in conducerea activitatii economico-sociale bazata pe criterii de profit, implicand ordine si disciplina economica si financiara. Necesitatea ordinii si disciplinei economice si financiare determina si necesitatea evidentei stricte si a controlului riguros si sistematic asupra mijloacelor materiale si banesti, proceselor economice si rezultatelor obtinute. Organizarea rationala si clara a evidentei si controlului asigura disciplina economica, contractuala, gestionara si financiara.
Controlul nu se confunda cu evidenta, cu fotografierea si reflectarea - simularea dinamicii economico-sociale. Evidenta este atat sintetizarea reala a activitatii economico-sociale, cit si controlul asupra mersului cantitativ al activitatii economice si al rezultatelor financiare obtinute.
Sistemul de evidenta reprezinta sursa esentiala de informatii pentru controlul financiar. Pentru a se obtine o imagine fidela a activitatii economico-financiare controlate este necesar ca sursele de informatii ale controlului sa fie reale, legale, corecte si de calitate . 
Sub acest aspect , in sfera controlului se cuprind , mai intai obiective privind intocmirea documentelor primare, cu respectarea conditiilor de forma si de continut, cat si organizarea si conducerea evidentei tehnic-operative si contabile, cu respectarea normelor metodologice.
In consecinta, sursele de informatii pentru controlul financiar pot fi grupate in:
o Sistemul de documente primare;
o Sistemul de evidente tehnic-operative si contabile;
o Formularele cu regim special .
Datele cuprinse in sursele mentionate au o sfera foarte larga de utilizare in exercitarea controlului financiar, intrucat aici este reflectata intreaga activitate economica si financiara. In actiunile de control sunt utilizate si alte informatii, cum ar fi cele rezultate din ordine interioare, corespondenta, declaratii fiind de o larga utilizare in descoperirea cauzelor unor deficiente sau abateri, constituindu-se ca un suport ajutator.
1.1 Exercitarea controlului financiar pe baza documentelor primare
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, unitatile patrimoniale ( regiile autonome, societatile comerciale, societatile agricole, societatile bancare, unitatile de asigurari sociale, unitatile cooperatiste, asociatiile si celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care au calitatea de comerciant ) consemneaza operatiile economice si financiare, in momentul efectuarii lor, in documente justificative, pe baza carora se fac inregistrari in jurnale, fise si alte documente contabile.
Documentele primare sau actele justificative, ca dovezi scrise ale faptelor economice si financiare, constituie, de regula, surse de informatii pentru toate formele evidentei. In acelasi timp, documentele primare servesc pentrru informarea operativa a conducerii agentilor economici .
Caracteristica esentiala a documentelor consta in faptul ca reflecta situatia patrimoniala si angajeaza raspunderea materiala, iar pe baza lor se exercita controlul financiar de gestiune. De aceea, documentele trebuie sa indeplineasca anumite cerinte atat in ceea ce priveste structura, cat si circulatia si pastrarea lor, indiferent de mijloacele utilizate pentru intocmirea lor si prelucrarea datelor. Astfel, este necesar ca fiecare document folosit ca act justificativ de catre contabilitate si control sa contina unele elemente obligatorii, cum ar fi:
- denumirea documentului
- denumirea si sediul unitatii care il intocmeste
- numarul si data intocmirii
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiei ( cand este cazul )
- datele cantitative si valorice ale operatiei efectuate
- semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiei, ale celor care au sarcina exercitarii controlului financiar preventiv sau dreptul sa aprobe operatiile respective.
In conditiile automatizarii culegerii si prelucrarii datelor, documentele primare se adapteaza la cerintele exploatarii rationale a diferitelor tipuri de sisteme electronice de calcul. In conditiile prelucrarii datelor cu aceste sisteme de calcul, documentele se grupeaza in doua categorii:
o documente de intrare, adica documentele primare din care se preiau date pentru a fi prelucrate cu ajutorul mijloacelor de calcul;
o documente de iesire, respectiv documentele care se intocmesc si se obtin cu aceste mijloace .
In practica automatizarii prelucrarii datelor se folosesc procedee care asigura transpunerea directa a datelor de pe documente pe alti purtatori tehnici de date, simultan cu intocmirea documentelor primare. Dezvoltarea sistemelor electronice de calcul a facut posibila inlocuirea documentelor primare traditionale cu suporti tehnici de informatii, care indeplinesc, atat rolul de documente primare cat si pe acela de suport tehnic de date necesare prelucrarii lor in continuare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Informare si Metodologia de Exercitare a Controlului Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!