Sistemul Bancar Romanesc - Prezent si Perspective

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Istoricul sistemului bancar din Romania
Capitolul 2. Definirea si caracteristicile generale ale sistemului bancar
Capitolul 3. Rolul si structura sistemului bancar
Capitolul 4. Bancile comerciale (de depozit)  de baza a sistemului bancar  
Capitolul 5. Sistemul bancar in Romania in perioada de tranzitie la    economia de piata
Capitolul 6. Reforma si evolutia sistemului bancar romanesc dupa anul 1989
Capitolul 7.  Sistemul bancar romanesc actual
Capitolul 8. Sistemul bancar romanesc in contextul integrarii europene


Extras din referat Cum descarc?

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855,reprezentand 55 de placi de piatra,gasite intr-o zona de mine aurifere.Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare.Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.In epoca moderna,primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea.
In 1864 a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni.Aceasta institutie,a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880,intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.in perioada urmatoare,au aparut tot felul de proiecte si incercari,mai ales din cercuri straine,in vederea organizarii unei banci de scont si circulatie.Creditul Funciar si celelalte institutii financiare,create prin forte proprii,care prospereau,au intensificat discutiile si pregatirile pentru infiintarea unei banci de emisiune.
La 27 februarie 1880,Guvernul I.C.Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie.
La 17 aprilie 1880, proiectul, depus de ministrul de finante I.C.Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880.
Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti, cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii si, in special, in fiecare capitala de judet. Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioanelei, din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari.
Datorita urmaririi in permanenta a mersului pietei, adaptandu-se cu elasticitatea la cerintele acesteia, asigurand respectarea liniei generale de dezvoltare a economiei tarii , ingrijindu-se de garantarea si existenta disponibilitatilor de fonduri in lei si in moneda straina, Banca Nationala a contribuit, efectiv, la depasirea cu succes a perioadelor de criza cu care s-a confruntat economia tarii in acea perioada.
Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada, care, din punct de vedere organizatoric, a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern.
Infiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitia si altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc. Banca Nationala a Romaniei s-a constituit ca importanta institutie destinata creditarii activitatii economice si comerciale, scontarii dar si operatiunilor cu alte instrumente financiare.
La 1 ianuarie 1901, Banca Nationala devine institutie cu caracter privat, statul iesind din asociatie.
La sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput sa se faca simtita o puternica centralizare a capitalului bancar in Romania. In acea perioada, unele case bancare sau asociatii bancare, aparute anterior, dar care in contextul nou nu dispuneau de suficient capital financiar, si-au schimbat statutul juridic sau au fost absorbite de altele.
In perioada primului razboi mondial s-a intensificat activitatea bancara in Romania ca rezultat al neutralitatii Romaniei. In aceasta perioada au aparut oportunitati noi de comert cu toate partile implicate in conflict. Nivelul ridicat al comertului a adus beneficii sistemului bancar. Anii care au urmat imediat razboiului au adus o incetinire dramatica activitatii economice, recesiunea cuprinzand intreaga Europa. Treptat, tarile din Europa au inceput sa-si refaca economia, fenomen resimtit si in Romania. Rezultatele s-au regasit si in sistemul bancar. Bancile au atras importante fonduri disponibile de pe piata


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Romanesc - Prezent si Perspective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Paul Berea - Modernizarea sistemului bancar
2. Valentin Titus Chirca - Managementul reletiilor cu clientii in sistemul bancar din Romania
3. Varujan Varujan - Reforma pietelor financiare din Romania
4. Stoica Marcica - Management bancar


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!