Sistemul Bancar International

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in sistemul bancar international 1
2. Evolutia activitatilor financiare in cadrul sistemului bancar 3
3. Organizarea sistemului bancar 5
4. Organizarea bancii 7
5. Activitati specifice bancilor internationale 10
6. Concluzii 12
7. Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in sistemul bancar international
Sistemul bancar international este compus din foarte multe banci. Dintre acestea, doar cateva sute au o participare internationala semnificativa, remarcandu-se, in primul rand, printr-o activitate sustinuta in cadrul sistemelor financiare nationale. Se mai pot adauga, aici, bancile consortiale, cu mentiunea ca acestea nu au detinut niciodata o pondere importanta si ca, in ultimii ani, sunt in cadere libera. Aceste consortii bancare nu au fost altceva decat filiale comune ale bancilor obisnuit,. intrucat tehnicile financiare internationale sunt, in linii mari, identice cu cele de pe pietele nationale, spatiul bancar international are meritul de a sustine sau privilegia inotiile financiare, adoptate ulterior rapid in cadrul sistemelor bancare nationale, in sensul unui veriil transfer de tehnologii financiare.
Conceptul de banca dateaza din cele mai vechi timpuri, insa de la aparitia sa si pana in prezent a evoluat succesiv in timp, de la forme embrionare la activitati extrem de complexe. In forma sa initiala comertul bancar s-a limitat la operatiuni de schimb de monede (zarafie), iar cu vremea, i s-au adaugat practica depozitelor de valori (metale pretioase si lingouri, monede de aur, argint etc.), a platilor efectuate pe aceeasi piata sau pe piete diferite. Cu trecerea timpului s-a ajuns la operatiuni de acumulare de fonduri disponibile pe piata si la frunctificarea acestor fonduri prin acordare de imprumuturi purtatoare de dobanzi destul de mari.
In acest context evolutiv in timp, relatiile dintre banca si clientela sa trebuie imbunatatite in stransa concordanta cu necesitatile fiecaruia dintre parteneri satisfacand interesele ambelor parti participante la diverse operatiuni. In lucrarile de specialitate exista o serie de definitii care exprima conceptia fiecarui autor in ceea ce priveste notiunea de banca ori bancher, prisma prin care sunt privite: ca insitutie, organizatie ori intreprindere; din punct de vedere al obiectului de activitate sau al functiilor etc., ori ingloband toate aceste coordonate.
In ultimii ani, activitatea bancara internationala, a cunoscut un amplu proces de globalizare. Unele banci, in loc de a colecta depozite dintr-o tara pentru a acorda imprumuturi in alta tara, au adoptat o strategie de colectare de fonduri si acordare de credite in interiorul diverselor piete nationale gratie implantarii locale. Altele si-au axat dezvoltarea pe piete financiare, incercand de asemenea sa finanteze local portofoliile de titluri nationale. Unele au optat pentru un model mondial de banca de retail sau activitati corporatiste, institutiile de credit facand eforturi tot mai mari pentru a raspunde nevolilor clientelei prin intermediul prezentei si finantarii locale. Principala diferenta intre activitatea bancara globala si cea interanionala tine de modul de finantare a activelor straine. O banca mondiala utilizeaza fonduri provenind de pe piata interna, in timp ce o banca globala utilizeaza fonduri colectate chiar de pe piata externa insasi. Bancile internationale reprezinta agentii de executie si organizare a gestiunii globale pentru lichiditatile firmelor transnationale. Ele detin monopolul asupra gestiunii mecanismelor de schimb, executarii platilor si reglementarilor internationale, furnizeaza marilor firme transnationale resursele necesare realizarii investitiilor directe etc.1 Gradul de concentrare a activitatilor bancare este tot mai ridicat: astfel, la sfarsitul anului 1985, cele 50 de mari banci din City, dintr-un total de aproximativ 500, controlau peste 66% din totalul angajamentelor bancare internationale apartinand centrului financiar britanic fata de 72%, in urma cu 10 ani.
1 Gaftoniuc, S., op. cit., p. 104
Aceste banci pot fi clasificate in cateva mari familii, in functie de competentele detinute in tarile de origine:
- bancile de depozit. Functia lor principala este transformarea resurselor pe termen scurt - depozitele persoanelor fizice si intreprinderilor - in credite pe termen mediu si lung, inscrise in activ, sub forma de creante. Acest tip de banci este foarte raspandit in tari precum SUA, Japonia, Marea Britanie, Franta
- bancile comerciale (commercial banks) au actionat, de la inceput, pe pietele de eurodevize, in vederea gasirii unor modalitati de atenuare a constrangerilor legate de expansiunea lor geografica;
- bancile regionale isi fac aparitia in marile centre financiare americane: New York, Chicago 
- cele 12 City Banks japoneze s-au lansat pe arena internationala ce mai tarziu, in baza unei retele in strainatate mai putin dense. La inceputul deceniului al 7-lea, acestea au dat doda de un dinamism fara precedent, considerat adeseori, de catre concurenta, drept excesiv. La sfarsitul deceniului trecut, puterea lor internationala atinge cele mai inalte culmi;
- bancile de cliring (clearing banks) si fostele banci coloniale britanice au detinut, la randul lor, o pozitie acti pe piata eurodevizelor, continuand sa profite de pe urma retelei internationale ste sau potentialului pietei londoneze si experientei acumulate inca din secolul trecut ;
- bancile universale. Spre deosebire de bancile de depozit, bancile universale isi au originea in Germania, Elvetia si Austria. Activitatea lor nu se limiteaza doar la intermedierea depozit - imprumut constand, in acelasi timp, in operatiuni de interventie directa pe pietele financiare atat in cadrul emisiunilor propriu-zise, cat si in fazele de negociere. Aceasta competenta dubla explica activitatea lor mai acti pe pietele euroobligatare, ativ cu cele din domeniul creditelor internationale. Bancile de afaceri, desi nu pot fi considerate banci universale, se apropie de acestea, mai ales in privinta activitatilor internationale. Bancile elvetiene detin un rol specific pe pietele financiare internationale, investind capitaluri gestionate in cadrul fondurilor fiduciare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!